2008-06-19

Änglarna på nålspetsen

Saxat från nätet:

I Vatikanen funderar ett koncilium med kardinaler sedan hundratals år över hur många änglar det ryms på en nålspets.

Något omstuvat, och med källan utelämnad; lite av barmhärtighet, men mest för att jag är osäker på hur allvarligt menad kommentaren är.

Medeltidens skolastiker var kända för ändlösa och oändligt invecklade diskussioner om totalt meningslösa icke-frågor. (Detta var alltså före internet och webben.) Sådana är ett faktum. Liksom att kyrkofadern Thomas av Aquino ödade sorgligt mycket tankekraft på dylika frågor, som t.ex. de rörande änglarnas natur, t.ex. om två av dem kunde befinna sig på exakt samma plats samtidigt – och där kom han fram till att nej, det kunde de inte. Senare har kvickhuvuden på 1800-talet – D'Israeli nämns – bättrat på verkligheten en smula till den underbara nåldans-diskussionen. Den är alltså en lätt överdrift.

… yes, medieval theologians did get into some pretty weird arguments, if not quite as weird as later wise guys painted them.

  - The Straight Dope, en vanligtvis pålitlig källa varifrån informationen ovan kommer, som jag ej har dubbelkollat

Isaac D'Israeli (1766-1848) lär förresten ha varit den som först påstod – om det nu skulle ha varit på skämt eller allvar – att Newton fick äpplet i huvudet.

 

Inga kommentarer: