2017-12-13

DN förvillar om #metoo i riksdagen

Alla talar om Metoo men när riksdagen debatterade rörelsen var det glest i bänkraderna. Antalet ledamöter är 349 men bara 18 personer deltog eller lyssnade, inklusive jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Av de närvarande var endast tre män.
- Hans Rosén: Tre manliga politiker på plats när riksdagen debatterade Metoo, DN 11 december 2017

Eftersom det finns 197 män och 152 kvinnor i riksdagen så var den manliga närvaron 1,5 % och den kvinnliga 10 %. Innebär det att ointresset bara var aningen mindre kompakt bland de senare än bland de förra? Nej.

Här är en snabb replik med förklaring från en ledamot vars frånvaro ingalunda berodde på ointresse:
  1. Det här är en sk "Aktuell debatt" som partier kan begära. Den följer en särskild form, så inga replikskiften tillåts. Dessutom får bara en från varje parti delta.
  2. Den här debatten lades med kort varsel på en måndag. På en måndag har ledamöterna sedan länge saker inplanerade i sina valkretsar, då måndag inte är en dag då riksdagen vanligen har verksamhet i kammaren.
  3. Oftast är det de ledamöter i det utskott som debatterar som är på plats i kammaren. I aktuella debatter och i andra debatter. Ledamöterna skulle inte hinna med uppdraget om det vore så att man tittade på alla debatter i kammren som vissa dagar kan vara 9-23.
  4. Allt spelas in och kan ses i efterhand. Så gör jag ofta med debatter som jag är intresserad av.
  5. I dag har jag kommunfullmäktigemöte [i Gävle] och kan inte klona mig för att också lyssna på en, om än viktig, debatt i kammaren.
- Elin Lundgren (S) på Facebook, 11 december 2017

Jag gissar att den tyngsta punkten är nr 2. Problemet med måndagar + kort varsel är inget som vanliga medborgare utan koll på riksdagslivet kan förväntas känna till. Däremot kan man förvänta sig att DN:s journalister känner till det, eller tar reda på genom att ställa förutsättningslösa frågor. Och man kan definitivt kräva att DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg känner till det. Men av någon anledning antyder hon inte ens den tänkbara förklaringen när hon intervjuar sig själv:
Varför var det så få?
- Ja, det kan man undra, det finns faktiskt ett nätverk att manliga politiker bildat för att stötta Metoorörelsen. Men det verkar inte vara stort i riksdagshuset, att döma av denna förmiddag. Det finns en kontrast mellan hur partiföreträdarna beskrev kampanjens sprängkraft och den glest befolkade kammaren. I vardagliga riksdagsdebatter är det många ledamöter som sitter på sina rum och lyssnar, men när det är något särskilt brukar de vilja visa sitt intresse och sitt stöd genom att gå till kammaren. Så var det inte i detta fall.
- Ewa Stenberg: Manliga Metoo-nätverket verkar inte vara stort i riksdagen, DN 11 december 2017

Det förefaller som om DN gjort ett billigt och lätt genomskådat försök att spä på politikerföraktet och därigenom få uppmärksamhet, klick och prenumeranter. Om det finns någon bättre förklaring så vore det intressant att ta del av den. Man ska ju inte dra förhastade slutsatser, oavsett hur frestande det kan vara.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har visst en skribent/kolumnist i Metro hakat på den okunniga kritiken av politiker.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Det menar du inte :-)