Imorgon är det 100 år sedan.* Ifall någon missat det. Därför gör jag en grej idag. Dels för att jag tycker att jämna jubileer är liite fåniga, dels för att i viss mån förekomma det myller av skrivande som visserligen redan inletts. Och så är det ju lördag imorgon...
På faktoider.nu tar jag upp två Titanic-myter: osänkbarheten och SOS.
Att Titanics förlisning skulle ha varit det första tillfälle då den nya nödsignalen SOS användes stämmer inte. Däremot verkar, vad jag funnit, det ha varit det sista tillfälle då den gamla nödsignalen CQD användes.
faktoider.nu: SOS/Titanic
Att RMS Titanic aggressivt marknadsfördes som osänkbar är en myt. Likaså att hon aldrig gavs epitetet. Det må låta märkligt, men för hundra år sedan var det något av en standardfras: ett fartyg med viss säkerhet kunde betecknas som unsinkable (termen verkar ha varit vanligast på engelska, vilket visserligen inte är så "bara" när det gäller det stora sjöfartsspråket), och så hade man gjort sedan Great Eastern 1860. Titanic var det sista stora fartyget som gavs epitetet - sedan gick det, som experten Wetterholm beskriver det, gått troll i det.
faktoider.nu: "Osänkbar"
Att Titanic marknadsfördes aggressivt är redan det en myt. Den stora attraktionen var systerfartyget Olympic. Hon sjösattes 1910 och gjorde sin jungfruresa 1911. Det var hon som var underverket, hon som dokumenterades och beskrevs. När vi tittar på bilder från Titanic är det mycket ofta Olympic vi egentligen tittar på. De var förvisso mycket lika, så på något sätt kan det gå på ett ut.
Än mindre uppmärksamhet har den största av de tre fått, HMHS Britannic. Beteckningen "His Majesty's Hospital Ship" indikerar vad hon användes till under det världskrig som hann bryta ut mellan sjösättning och tjänst.
Ser först nu ytterligare en detalj jag inte tänkt på förut: Inget av Olympic-fartygen döptes.
* Kollision 14 april, förlisning 15 april. Egentligen borde man därför vänta tills i övermorgon
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Byggdes inte Olympic och Titanic, efter samma ritningar? I så fall gör det inget, om man visar foton av Olympic. Vissa detaljer skiljde sej förstås åt. Då är det bra om man påpekar det. Fler faktoidtips om Titanic:
http://www.dn.se/kultur-noje/kvinnor-och-barn-forst-ar-en-myt
http://www.dn.se/nyheter/varlden/titanic-foljde-i-titans-kolvatten
Den andra innehåller två felaktiga uppgifter, om den verkliga Titanic. Dels var skeppet var inte världens största, men det var ett av dom största. Dels var inte 3.000 människor ombord, snarare strax över 2.200. Förklaringen till det var, att skeppet inte var fullbokat. Själva avgången ansågs fullt normal, och blev uppmärksammad först i efterhand. Så kan det gå!
Skicka en kommentar