2010-05-14

Räknestickor

På 1960-talet hade elektroniska bordsräknade börjat dyka upp. De var utrustade med rör, kostade som småbilar, och utgjorde därför, såvitt man kunde bedöma, inget hot mot de fina maskiner som skruvades ihop på bland annat vårt eget Facit.


Lite längre fram kom transistorer och chips, och även mångkunniga räknare började passa även ordinära fickor och plånböcker. Här är 1972 års drömpryl i oemotståndligt outhärdlig grå-beige-orange: TI:s SR-10. Nypris $150, i dåtidens $. Den skulle komma att följas av en rad SR-modeller.


Det egentliga skälet till att jag visar upp den är att SR är förkortning för slide rule, räknesticka. Sådana har mänskligheten hittills använt under betydligt längre än tid än vi använt miniräknare. Miniräknaren ovan var alltså en elektronisk räknesticka - inget att vara rädd för. (Eller hur man tänkte.)

På listan med ganska onödiga färdigheter jag någon gång skall lära mig ligger färdighet i räknesticka rätt högt upp; de utgörs i princip av några linjaler som kan skjutas utmed varann, men om man vet var man skall titta kan man inte bara räkna med de fyra räknesätten utan även kvadrera och dra rötter, och väldigt mycket mer.

Räknestickan på bilden ovan är förresten ovanligt speciell: det var den som Buzz Aldrin hade med sig, dit och tillbaka. Gick för $77,000 på auktion (länk).

Inga kommentarer: