Lättmjölken var blå redan för hundra år sedan, eller långt innan någon sett ett mjölkpaket:
"Kom inte stickande med blåmjölk, det säger jag dej", sade Angela med formlig grälton till Elsa, som med en tom träskål gick åt mjölkkammaren till.
- Laura Fitinghoff, Barnen från Frostmofjället (1907), kap 33
Det som avsågs var den blåaktiga ton som skummjölk kan få. Om råmjölk kan bli lika tunn tror jag inte, men det var nog heller inte bokstavligt menat.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Lättmjölken är inte blå, den är röd. Lättfilen, däremot, är blå.
Det är olika, i olika delar av landet. Här i Uppland är den "gammaldags" mjölken, den som har kvar sin naturliga fetthalt, brun. Standardmjölken (3% fett) är röd, mellanmjölken (1,5% fett) grön, lättmjölken (0,5% fett) blå och minimjölken (0,1% fett) gul. Jag har vuxit upp med, att man omnämner mjölkens "färg" med två ord, till exempel "grön mjölk" om mellanmjölk. Hur vanligt är det, tro?
Jodå, det vet jag. Det var meningen att vara en lite syrlig och smålustig kommentar. Som vanligt går det inte riktigt fram i skrift om man inte kladdar med flinisar, men det försöker jag i största mån undvika.
I Skåne är mjölk orange, mellanmjölk mörkblå, lättmjölk röd, lättfil ljusblå, filmjölk grön, minimjölk gul och gammaldags mjölk är vit.
Så den gula mjölken är väl den enda vi kan enas om...
Minsann kör inte lokala mejeriet med egen färgkodning.
Skånemejerier: Produktkatalog
Undras om det kanske ändå är ett sammanträffande att Arlas lättmjölk är "blå"?
Norrmejerier har gul lättmjölk. Mellanmjölken är röd, standardmjölken är grön.
Att mjölkfärgerna varierar i olika delar av landet är en klassisk orsak till till hetsiga diskussioner sedan många år tillbaka. Det trodde jag att Hexmaster var bekant med redan. :)
Nej, jag har missat det helt. Ett offer för mjölkmonopolet, tvivelsutan. :-) Grön lättmjölk ... Det är ju nättopp häftigare än att byta tidszon.
Skicka en kommentar