Ungern 1946 har tydligen regerat fram tills nu, "prices doubling every thirteen and half hours". Men dagens Zimbabwe ligger i hälarna.
Forumet Skalman: Världens högsta inflation
Wikipedia (eng.): Hyperinflation
2009-08-13
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Redan förra året låg Zimbabwe långt upp på listan över världens löjligaste sedlar. Men som sagt de ligger fortfarande en del efter Ungern. Där bytte man till slut valuta helt med 4×10^29 gamla pengö = 1 forint.
Jag skrev en kort bloggpost om det för ett tag sedan. Där räknade jag ut att totalt (över flera valutaomvandlingar) motsvarade inflationen i Jugoslavien i samband med sönderfallet en multipel ungefär motsvarande Avogadros tal. Alltså "Kunde du 1990 köpa 394 kg guld hade du 14 år senare [för samma belopp] bara råd med en enda atom."
Rekommenderar bloggposten - "economical numbers", jojo. Tycker det är särskilt intressant att se Avogadros tal få en tillämpning utanför naturvetenskapen, det kan inte vara ofta.
Hur folk klarar sig - med mjölk, bröd och hyror - i sådana situationer vore något att studera. Antar att man får köra med hederlig byteshandel?
Det tror jag också. Förmodligen blir något lagom dyrt gångbar valuta. Som cigaretter i Tyskland, kort efter naziregimens fall.
Ur Aftonbladet i går (17/8): "I Zimbabwe kostade i går en bussbiljett tre miljarder miljarder -- alltså tre biljoner." På slutet förtydligar de: "En biljon är en etta med 18 nollor efter." Det riktigt festliga är att texten kombineras med en bild på en "TEN BILLION DOLLARS"-sedel, som pedagogiskt nog har 10 nollor.
Biljon är ett ökänt ord eftersom det oväntat nog betyder olika saker på svenska och engelska - ibland även olika saker på engelska och engelska... AB har dock lyckats ge det ÄNNU en tolkning.
Svensk miljard: 1 med 9 nollor
Svensk biljon: 1 med 12 nollor
Engelsk ny billion: 1 med 9 nollor
Engelsk gammal billion: 1 med 12 nollor
Aftonbladig biljon: 1 med 18 nollor
Här har AB dock fått ordning på sina nollor.
Liten utredning på faktoider.nu: Biljon
Jag försökte hitta den av mig diskuterade notisen på nätet, men den var tyvärr utrensad. Men urklippet har jag i tryggt förvar!
Det engelska ordet "billion", betraktar jag som tvetydigt. En del människor menar "billjon" (1.000.000.000.000), andra menar "miljard" (1.000.000.000). För att undvika tvetydigheten, brukar jag skriva "thousand million", när jag menar "miljard".
Numera menar nästan alla engelsmän "miljard" när de säger "billion". Alla amerikaner gör det redan.
Det skulle vara den äldsta generationen britter som fortfarande använder det engelska ordet "milliard", och som menar en svensk biljon när de säger "billion".
Men "Thousand million" är förstås en säker nödlösning som alltid funkar.
Fast det finns ju fler dialekter. Hur det funkar på dom vet inte. Så jag skriver "thousand million", för att försäkra mej om att inte bli missförstådd.
http://libertysilver.se/sedlar-c-63.html?osCsid=ac88848312516bf50a6ed384d5028c33 Här kan man köpa dessa mångbiljonsedlar ganska kul att bli mångbiljonär bara sådär =)
Min mormor är ungersk, och har berättat att när de fick lön så sprang de omedelbart till affären och köpte varor för samtliga pengar omedelbart. Annars hade pengarna varit närmast värdelösa dagen därpå.
Skicka en kommentar