Att denna akronym fått sin ordentliga utbredning i datavärlden betyder kanske något. Är företeelsen ovanligt vanligt inom just detta område? Alltså att noviser ansätter experter (relativt sett) med frågor de själva skulle kunnat leta reda på svaret på.
På Wikipedia-artikeln nedan nämns radar-/radiotekniker i det militära på 50-talet, som fick felanmälningar från operatörer som underlåtit att kontrollera att exempelvis sladden satt i. Det ursprunget låter högst troligt, vare sig det är sant eller inte. Men nog har sådant förekommit bra mycket tidigare än så?
Jag kan också påpeka - på förekommen anledning - att jag inte hjälper till med olika skolarbeten. (Poängen med dem, tror jag, är faktiskt att utföra dem själva.)
En sorts parallell är "skolarbeten", alltså när en elev som fått i uppgift att skriva om något finner det enklare och behändigare att låta någon annan göra det. Detta förekom kanske tidigare - jag har lite svårt att se eleven pränta ner, frimärka och posta sin oblyga förfrågan - men med internet har det blivit etablerat. Därav skrivningen ovan, som länge fanns att läsa på hemsidan för en person som säkert fått sin beskärda andel av sådant - någon som kan säga vem?
Wikipedia: RTFM
Bonus-länkar, med reservation för det stundtals onödigt grova språket (eller kanske inte förresten):
Let me Google that for you
Use the fucking Google
2009-08-20
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Citatet tror jag mig ha sett på Peter Englunds hemsida. Har sett dig dyka upp med jämna mellanrum på hans blogg (som även jag saknar mycket), så jag vet att du i alla fall kan ha läst det där.
/Håkan
Jomenvisst var det han. Just detta tips är inte kvar, men får väl sägas vara underförstått. (Har någon tillräckligt med guts för att be ständige sekreteraren att skriva tre sidor om Nordiska kriget före måndag? Givetvis...)
Vad betyder bokstäverna RTFK då? De borde ju vara en förkortning av något eftersom du skriver att de är en akronym men jag ser ingen förklaring i din text.
;/Sape
Förklaringen finns - hm - på Wikipedia. ;-)
Och det Hex just sa är det lite vänligare sättet att säga "RTFM". :-)
Eller "JFGI", som kanske skulle passa bättre i sammanhanget.
Vad står "JFGI" för?
Det är lite ironiskt att du frågar, Lena, eftersom JFGI står för "Just F-ing Google It". Vilket man lätt hade sett om man bara hade - just det, googlat det. Som så väldigt, väldigt ofta är fallet: bara sök på JFGI, första sökresultatet ger svaret. Tar cirka fem sekunder, max.
Förlåt, men det finns VÄLDIGT mycket skitsnack på nätet. Efter två misslyckade försök, att hitta saker jag verkligen undrat över, är jag ganska desillusionerad.
Att slå upp enkla ord och uttryck som t.ex. "JFGI" är lika snabbt och enkelt som att ställa frågan på en blogg. När jag provar får jag resultatet överst.
Det är tillåtet att fråga *men* man förväntas faktiskt att lägga två strån i kors också. Vänligen.
Det finns också väldigt mycket utförlig och hjälpsam information på nätet. Det är vanligen den som hamnar bland de översta resultaten vid en Google-sökning, tack vare deras sidrankningssystem som vanligen lyckas "belöna" trovärdiga sidor.
Hade den här bloggen varit på engelska hade du ganska snart fått ett inlägg i stil med det här:
"hi im looking for work as a software engineer can you help me? im willing to everything pls advise"
Just detta fenomen har jag sett nästan lika ofta som frågor som skulle berättiga ett RTFM-svar... :)
På något sätt tycks tekniska prylar dra till sej folk, som felaktigt tror att dom kan hantera dom. I själva verket vet dom inte ens det mest grundläggande, om att hantera hårdvaran. Jag tror köerna till hjälptelefoner skulle vara mycket kortare, om dom slapp dras med alla dessa dårar.
Skicka en kommentar