2020-12-31

Bloggens 2020: En decimering

Under 2020 innebar cancer (för egen del) och corona (om det är bekant) att mer tid än vanligt stått till förfogande. Även om jag samtidigt skrivit en bok (inlämning senast 10 januari) så har det ändå blivit mer tid över för bl.a. bloggande. Ibland har bok- och bloggskrivande sammanfallit till ömsesidig nytta, ibland har jag piggat upp huvudet med att variera det senare.

Hur det blev? Här är ett axplock med bloggposter från året som varit, valda efter allmänintresse, reaktioner, rent privata skäl, eller vad det nu blivit. Och eftersom jag valt ut en tiondel av alstren, så får jag tillfälle att kalla det decimering.


När verkligheten är konstig: Monty Hall — 3 januari

Monty Hall-problemet är ett fint exempel på hur verkligheten kan vara ointuitiv; jag tycker att det borde vara så här, men fakta säger att det inte är så. Fler exempel finns. (För reaktioner på hur det kan bli när man framhärdar, se Mandela-effekten.)

Den helande marshmallow-blomman — 23 januari

Marshmallow har man ju känt till hela livet. Hur kommer det sig att jag först nu insåg att det engelska ordet är namnet på en blomma?

Hur homeopati fungerade — 26 januari

Avfärdanden av pseudovetenskap och trams kan vara enkla att skriva och tråkiga att läsa. När det gäller homeopati kan man om och om och om ... igen läsa om utspädningsserier där varenda molekyl av ursprungsämnet spätts bort etc. Jag har skrivit flera sådana avfärdanden, och läst ännu fler. Även om det finns folk som har fräckheten att fortfarande tro på fånerierna är det debunkandet grundligt gjort. Går det att komma på något intressant att säga i frågan?

Ja, det finns! Jag blev särskilt glad över denna upptäckt: När homeopati lanserades var den effektivare än skolmedicin. Ja, du läste rätt.

Kor på isar och annat rumphugget — 12 februari

Många talesätt vi använder är återstoderna av längre talesätt. Ibland har betydelserna bibehållits trots att meningar halverats och det hela borde vara obegripligt. Hur ska t.ex. ordstävet "det var en annan femma" förklaras?

Är en tygpåse 20000 ggr sämre än en plastpåse? — 23 februari

Argument som går emot etablerade uppfattningar är användbara och därför värda att granska. Eftersom vi slentrianmässigt lägger tyg i miljövänliga lådan var det många som tacksamt tog till sig argumentet att kassar i tyg tvärtom är väldigt mycket sämre för miljön än kassar i plast. Men är det sant? En närmare granskning visar att det, som så ofta, inte är så enkelt som rubriker och tyckare vill få det till.

Vinland som myt — 26 februari

Slår man upp Vinland hittar man genast bosättningen i L'Anse aux Meadows, det slutgiltiga beviset på att vikingar nådde Amerika. Men hur betraktades berättelserna om Leif Erikssons underbara resor innan dess?

En intervju med Jimmy Maher — 6 mars

The Digital Antiquarian är ett fantastiskt ställe där jag tillbringat mycket tid: Dataspelens historia, med djup, sammanhang och detaljer. Här intervjuar jag mannen bakom bloggen.

Gröngölingsboken — 24 mars

Den här bloggposten tar jag med i denna sammanställning av rent privata skäl. För det var här det började.

Miraculix och klorokinet — 29 mars

Någon som minns klorokinet? Ett enkelt, billigt och befintligt medel som skulle rädda oss från det där kinesiska viruset, påhejat av en viss president, med mera. Hur visste de som visste att det fungerade att det fungerade? Det gjorde de, visade det sig, inte. Klorokinet var ett korthus byggt på en soptipp. Fox News nämns.

En svensk tiger och tvättbjörnen — 7 april

Rättshaveristerna på Beredskapsmuseet har gjort sig ökända för att ha misshandlat ett kulturarv som de kommit i besittning av. När de försökte utvidga upphovsrätten till att gälla alla djur som framställs i blågult var det stopp.

tidningar.kb.se vidöppen — 12 april

Gränssnittet kan förbättras men materialet är det inget fel på: Kungliga Bibliotekets digitaliserade samling av dagstidningar utgivna i Sverige sedan nånsin. Till vardags är det belagt med restriktioner för de som inte sitter på KB i Humlegården. Under coronakrisens inledning släpptes den begränsningen under en månad.

Flygbåtar — 23 april

Ett stycke fascinerande teknik- och kommunikationshistoria, när man kunde flyga på ett civiliserat sätt (om du behöver veta vad det kostar har du inte råd).

Uppskjuten supernova — 5 maj

Hur spännande hade det inte varit om en synlig, välkänd stjärna gått och exploderat mitt framför ögonen på oss? Det får vi inte veta än.

Luft på flygplan — 15 maj

Den klassiska myten om luftcirkulationen på flygplan. Facit: Luften på flygplan är renare än luften på flygplatser.

Hesekiel 25:17 enligt Sonny Chiba (och Tarantino) — 28 maj

En av otaliga minnesvärda detaljer i Pulp Fiction var den drapa som torpeden Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) läser upp när han ska avrätta någon. Den kommer inte, som han påstår, från gamla testamentets Hesekiel utan en japansk film från 1970-talet.

Dåliga äpplen smittar — 9 juni

Uttrycket "it's just a few bad apples" blev flitigt nyttjat under sommaren. Ironiskt och intressant nog användes det på ett sätt som var raka motsatsen till dess ursprungliga (egentliga?) betydelse.

Lär man sig bättre av att skriva för hand? M.m. — 23 juni

Om den så kallade replikationskris som skakat och skakar flera vetenskaper i grunden. Den har inte fått i närheten så mycket uppmärksamhet som den förtjänat. För den går ut på att väldigt mycket som väldigt många trott på väldigt länge är fel.

Älvor av Doyle, d.ä. — 28 juni

Jag gillar när gamla välkända historier kompletteras med detaljer som sätter dem i ett nytt ljus. Här är ett paradexempel. Alla bör känna till hur Conan Doyle blev betagen av några småtjejers "älvafotografier", skrev boken The Coming of the Fairies etc. Men hur många vet att även hans far ägnade sig åt älvor på bild?

Biodynamik hos Svenska akademien m fl — 2 juli

Svenska akademiens ordböcker definierar ordet "biodynamisk" otillräckligt för att inte säga felaktigt. Trots otaliga påpekanden har det fortfarande inte korrigerats.

Den falska rövskrapan — 7 juli

En av de finaste berättelserna jag sett om en förfalskad (på skoj) artefakt som tagits på allvar.

Adrenokrom, med mycket mer — 16 juli

Jag har inte orkat ge den galenskap i kubik som kallas QAnon särskilt mycket uppmärksamhet. Här är ett undantag, när jag studerar en av detaljerna.

Gustafs hjärna — 7 augusti

Om vetenskapsmannen Gustaf Retzius (1842–1919) hjärnklubb. Som bonus hur hans hjärna hamnade i ett gammalt tingshus i Solna.

Feynman räknar fel — 12 augusti

Även påståenden fällda i förbigående kan cementeras till välciterade sanningar, nämligen om de rör "rätt" saker och fälls av tillräckligt namnkunniga personer.

Mandela-effekten — 23 augusti

Om tillräckligt många minns fel är det verkligheten det är fel på.

Aga-spisen — 2 september

Ett stycke svensk ingenjörskonst som blivit en nationell symbol i ett annat land.

Detta är en efterkälke — 9 september

Ibland räcker det att ta ett vanligt ord och se efter vad det ursprungligen betydde.

Förlorare skriver historia — 15 september

Ibland är det segraren som skriver historien, ibland inte.

Tumregel mot mytspridande — 15 oktober

En enkel regel mot spridande av myter, faktoider och desinformation.

Om signaturer på nätet — 16 oktober

Eftersom pseudonymer fick uppmärksamhet, och eftersom jag har egna bilder av utvecklingen. 

Hajar dödar fler än kokosnötter — 28 oktober

En klassisk myt reds ut. För fler dödas av hajar än av kokosnötter, som man kunde förvänta sig men till skillnad från vad som ofta påstås.

Gå i fängelse — 3 november

Visste du att "Gå i fängelse"-korten från Monopol på sätt och vis funnits på riktigt? Ett udda fynd i en lokalhistorisk grupp visar sig ha en intressant historia.

När lasersikten var nytt — 15 november

När Arnolds Terminator 1984 drog fram ett skjutjärn med lasersikte så hade det en air av avancerad, nästintill framtida teknik. Känslan är svår att tänka sig idag, även för den som var med på den tiden, men var då den viktigaste aspekten.

Krismarkören "i dessa tider" — 22 november

Frasen "i dessa tider" blev snabbt en kliché corona-året 2020. Den visade sig också vara en märkvärdigt effektiv indikator av kriser, krig och epidemier.

Nordströms Borgeberg — 2 december

En faktoid som jag tycker är särskilt fin eftersom jag på sätt och vis haft den mitt framför ögonen i många år.

Före Kalle Anka på tv – 9 december

Det här var ett fint fynd: Kalle Anka på julafton var en institution (åtminstone på en ort i landet) långt innan den började sändas i tv.

Vaccinkrigarna — 23 december

En av årets viktigaste tv-produktioner, den förmodligen allra viktigaste i den faktoida genren. För här fick allmänheten för första gången ta del av det irrationella vaccinmotståndet och antivaxarnas bitvis groteskt förvillade värld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.