2009-07-31

Sömmersketips

Vad är ett sömmersketips? I utvidgad bemärkelse när någon försöker sig på prognoser i ämnen som denne saknar kunskaper i, på samma sätt som en sömmerska - tänker man sig - inte kan något om fotboll. Ifall tipset ifråga dessutom behöver lyckas verkar variera.

Men det första sömmersketipset gick verkligen hem. Det var Hilma Samuelsson i Göteborg som 1929 fick full pott och vann 500 kr. Jag vet inte hur stor insatsen var, men oddsen var inte fullt lika överväldigande som idag eftersom tipset ifråga inte gällde 13 matcher utan bara sex.

Sömmerskan visade sig också ha vissa kunskaper om fotboll:

... HIF och Göteborgskamraterna är så där jämnstarka och lika duktiga bägge två å både GAIS och ÖIS brukar ju vinna med några mål.

- Ur Idrottsbladet den 4 september 1929

Men det skulle visa sig att de enda kunskaper som behövdes var resultatet. Tipset hade lämnats in i efterhand med förfalskad datumstämpel. Sådant var enklare på den tiden, då spelandet var betydligt mer decentraliserat och illegalt - jag har inte fått klarlagt om vadslagningen var helt förbjuden? Några år senare skulle hur som helst Tipstjänst bildas, och snart nog spelmonopolet som vi känner till det.

Uppgifterna om ursprunget från Bevingat och Pelle Holms Bevingade ord. Sistnämnda källa har uppenbarligen reviderats sedan 1974, då Gits Olsson läste att begreppet kom från en 12-radig lyckträff i Eskilstuna 1936. Noggranna efterforskningar gav dock inga som helst resultat.


Gits Olsson: Mysteriet med den försvunna sömmerskan (Se 1974/43)

2009-07-30

Ruschelkanor

Kollar ordboka:
  • rutschbana finns belagt sedan 1844
  • rutschkana finns belagt sedan 1956
  • ruschelkana finns inte belagt - än.
Däremot kan man lätt hitta gott om belägg för sistnämnda varianten på det internet som är språkforskningen till obeskrivlig nytta, ty där skriver folk i allmänhet ofantliga mängder text om allt möjligt, med egna ord. Jag gissar, till stor del utifrån egna (om än helt små) erfarenheter att den sistnämnda uppstod någon gång på 1990-talet.

Det vore intressant att höra vad ni som läser detta har att säga. För frågor som rör dagens språk väger allmänhetens - era - erfarenheter väl så tungt som akademiens. (Ifall de senare inte kan fiska upp något knepigt belägg ur en bygdekrönika från 1800 kallt eller så.)

2009-07-29

1970-talets webb

I maj 2009 lades utvecklingen av spelet Duke Nukem Forever ner. Det anmärkningsvärda var att utvecklingen pågått sedan 1997. Tolv år i den branschen är ungefär hur länge som helst. [ Uppdaterat: Utvecklingen återupptogs 2010, och DNF släpptes 2011. Betygen var sådär. ]

Fast när det gäller vaporware så står det sig slätt mot vad som nog är rekordinnehavaren: Xanadu.


Det var 1960 som Ted Nelson lär ha startat projektet, åtminstone i dess allra, allra första form. Idén gick ut på att utföra något som han 1965 började kalla hypertext – japp, det var han som myntade begreppet – på nätet. Konceptet hade funnits tidigare, även på papper skulle man kunna säga, i dess moderna form lades det fram 1945 av Vannevar Bush:
He described the device as an electromechanical desk linked to an extensive archive of microfilms, able to display books, writings, or any document from a library. The Memex would also be able to create 'trails' of linked and branching sets of pages, combining pages from the published microfilm library with personal annotations or additions captured on a microfilm recorder.
1972 blev den första demo-versionen av Xanadu klar (bilden är från det året), och intresserade och nyfikna började samlas. Så småningom fick man upp ögonen för datanätverk. 1974 formulerades Xanadu med nätet som en förutsättning: nu myntades begreppet docuverse för dess universum av parallella dokument, eller vad vi kallar webben.

Att ta en snabbtitt på Xanadu är egentligen ogörligt. Delvis för att det är så likt webben, men samtidigt så olikt. Se ”de 17 reglerna” för att få en antydan. Användare är "uniquely and securely identified"; ett system för royalty förutsätter att problemen med mikro-transaktioner lösts; dokumenten (de kallas inte filer) har ingen absolut placering utan kan flyttas runt efter behov; det finns versionshantering av rubbet; det är helt fokuserat på text; med mera.
HTML is precisely what we were trying to PREVENT -- ever-breaking links, links going outward only, quotes you can't follow to their origins, no version management, no rights management.
- Ted Nelson

Varför det gick som det gick – tja – som ofta i sådana här sammanhang finns det nog inte ett enda, enkelt svar. Men det kan vara intressant att försöka reda ut, även om det nog inte innebär att man blir vaccinerad mot att göra liknande misstag själv. Storslagna men luddiga målbeskrivningar ligger nog bra till, liksom kanske Ted Nelsons person. Han har ADD och verkar inte vara helt lätt att samarbeta med; tveklöst intelligent, otroligt kreativ, absolut, men inte helt lätt, som sagt.

Hans böcker har nog haft större genomslag än något annat han gjort. 1974 skrev han Computer Lib, en märklig och tidstypisk skrift som hade mycket stor betydelse för den gryende hackerrörelsen. 1977 gavs The Home Computer Revolution ut. Den översattes till svenska Hemdatorrevolutionen! som gavs ut 1979. Något senare blev den förresten den första bok i ämnet som undertecknad läste.


Wikipedia: Xanadu; Xanadu#"De 17 reglerna"
Gary Wolf, "The Curse of Xanadu", lång artikel från 1995 i Wired
Download Xanadu: "Welcome to Xanadu(R) Space(TM) (Sorry, Windows only)"

En särskild kommentar ang. bilden: Den är fejk.
Note that the photograph is a simulation: there were practically no office computers with screens in 1972; this is a cardboard model on top of a typewriter, with a celluloid picture to look like a screen. A nice friend of mine named Pat is the model.
- Ted Nelson: Transpointing Windows

2009-07-28

Nazi-TV


De olympiska spelen i Berlin 1936 var de första som sändes i TV. Detta uppmärksammdes givetvis av myndigheterna som den innovation det var, och programmet gavs som synes ut på fyra språk.

From these initial stages of television in broadcasting and telephony, there is growing up a cultural development that promises to be of unsuspected importance of the progress of mankind.

Offentliga TV-apparater fanns på vissa platser, och fanns även att köpa för konsumenter som hade lust och råd. I en artikel från 1935 nämns att en TV "of really any practical value" gick för 3500 mark eller $1400, vilket man kunde få två-tre nya bilar för. (En snik-variant för 600 mark fanns visst också, vilken haken nu var.)

Själv kommer jag inte förbi den, som jag tycker, anakronism ett hakkors på ett TV-program utgör. Som en kontrafaktisk spekulation "om Tyskland vunnit kriget".


TV History: 1936 German (Berlin) Olympics

2009-07-27

Lördagsfråga: Olof Palmes tal


Det man nu gör det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd, och av de har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn.

Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka.

Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.


Nu fogas ett nytt namn till raden, Hanoi julen 1972.

- Olof Palmes jultal 1972

Några kommentarer:
  • För Guernica kunde jag naturligtvis inte välja en viss tavla. Det kan inte finnas många tillfällen i modern historia då en konstnärlig återgivning av en händelse blivit mer känd än de fotografiska. Det finns förresten en fin historia: en tysk officer pekar på tavlan och frågar Picasso, "Har du gjort den där?" Varpå Pablo svarar: "Nej, ni." - Jag tror på den när jag får den bekräftad.
  • Oradour-sur-Glane står som det gjorde 1944, med bilar, symaskiner och allt, och är en plats att besöka. Ett nytt samhälle med samma namn har byggts upp en bit bort.
  • Babi Jar hittade jag en bild på som visar själva platsen, utan synliga kopplingar till händelsen. Det gör den på sitt sätt otäckare.
  • Katyn hade jag ingen sådan tur med, fast en sådan bild hade blivit bra svår då platsen är en skog som ser ut som skogar gör mest.
Olof Palmes jultal har jag skrivit om tidigare här på bloggen, eftersom folk blandat ihop hans kritik av Vietnam-kriget med ett annat uttalande om någonting helt annat: "Satans mördare".

2009-07-26

Dagens ord: bamba

Bamba är ett dialektord för barnbespisning eller skolbespisning. Ordet används i officiell svenska i Göteborgsområdet och även i stora delar av Västergötland, men även i Kiruna. Det bör inte ses som ett slangord, utan snarare som ett dialektalt ord.

- Wikipedia: Bamba

Det officiella kan bekräftas; i några nämndsprotokoll på Göteborgs hemsida (där jag letat just nu) hittas exempel som "skolmåltiderna (=bamba)", men i övrigt används ordet rakt av även i den torraste kommunalprosan.

Men hur var det med Kiruna? Bruket stämmer, även om det inte är fullt lika vedertaget.

Hur det gått till? Ja, det kan man fråga sig. Finns det någon som forskat i ämnet?

2009-07-25

2009-07-24

Faktoidi 2009

Nu blir det reklam ...



Fler faktoider
(Forum). Kommer i september. Detta är en uppföljare till den gröna boken. Den utgörs också av putsade artiklar från hemsidan, där jag så ordentligt och petnoga som jag finner motiverat reder ut frågorna.



Nästan på samma dag kommer dessutom Är det verkligen sant? (Ordalaget). Det är nyskrivna texter som avhandlar ca 150 faktoider. Den är betydligt enklare hållen än de "tunga" volymerna från Forum, utan referenser, källkritik, grekiska citat etc. Det var denna bok som började med idén om en barnbok, efter lite grubbel fick det bli en barn-/ungdomsbok, som nog även passar vuxna.

Båda böckerna kommer ut strax före den stora bokmässan i Göteborg. Det skall bli mycket intressant att se hur responsen blir. Såväl sammanlagt som på böckerna var för sig; kommer uppföljaren att nå upp till ettans nivå (drygt 20 000 sålda, har inte dagsnoteringen), och hur kommer den lite annorlunda "struts-boken" att tas emot?



Kan ta med den här också, så är 2009 års bokutgivning komplett. För Faktoider (Forum 2008) gavs ju ut av Månpocket i våras.

2009-07-23

Islam och de 72 jungfrurna

Detta muslimernas berömda paradis finns inte beskrivet i Koranen.
The concept of 72 virgins in Islam refers to an aspect of paradise. In a collection by Imam at-Tirmidhi [levde på 800-talet AD, samlade s.k. hadither] in his "Sunan" (Volume IV, Chapters on "The Features of Heaven as described by the Messenger of Allah", chapter 21: "About the Smallest Reward for the People of Heaven", hadith 2687) and also quoted by Ibn Kathir in his Tafsir (Qur'anic Commentary) of Surah Qur'an 55:72, it is stated that:
It was mentioned by Daraj Ibn Abi Hatim, that Abu al-Haytham 'Adullah Ibn Wahb narrated from Abu Sa'id al-Khudhri, who heard the Prophet Muhammad PBUH saying, 'The smallest reward for the people of Heaven is an abode where there are eighty thousand servants and seventy-two houri, over which stands a dome decorated with pearls, aquamarine and ruby, as wide as the distance from al-Jabiyyah to San'a.
- Wikipedia: Houri

Liten ordlista:
  • Houri - En sorts återskapade varelser (människor eller djinner, andeväsen som beskrivs i Koranen) i livet efter detta. Könet verkar inte klart definierat. Den kanske mest udda uppgiften är att de skulle vara 27 meter långa.
  • PBUH - "Peace be upon him", traditionell välgångsönskan som fromma muslimer petar in vid bl.a. profetens namn i såväl text som tal.
  • al-Jabiyyah - Damaskus, Syrien. 
  • San'a - Stad i Jemen, på Arabiens sydspets.
Det kan noteras att det allmänna medvetandet vårdat minnet av dessa 72 houri långt ömmare än de 80 000 tjänarna, eller det kitschiga valv som är lika stort som arabiska halvön, eller bara det faktum att det rör sig om den minsta belöningen den rättrogne kan hoppas på.

Men även om det ovanstående inte står i Koranen så saknas där inte antydningar om allt gôtt som väntar. Inklusive vin. Även om de som kan sånt här vet att berätta att dessa drycker naturligtvis inte har något med vanligt jordiskt vin att göra. (Vet inte om man även förväntas ha sina houris att diskutera filosofi med.)

2009-07-22

Askungens sko


Den välkända skon av glas - hur opraktiskt kan det bli? Fast en sådan är kanske inte fullt lika orealistisk som en pumpa som blir till en vagn m.m.

Askungen är en mycket gammal saga som finns i ett otal versioner över hela världen. Den som vi känner till är Disneys, som använt Charles Perraults nedteckning från 1697. Det är den första, och man kan väl säga enda, vari skon av glas nämns. Det beror nog på att det nog är en lädertoffel som tolkats fel.

The glass slipper in "Cinderella" is probably an error by Charles Perrault, translating in 1697, mistaking O.Fr. [gammalfranska] voir "ermine, fur" for verre "glass." In other versions of the tale it is a fur slipper.
- Online etymology dictionary: glass

Denna teori (som jag hört flera gånger under åren) motsägs av Mikkelsons:

The principal difficulty with the standard explanation is that pantoufle de verre appears in Perrault's original text, so this is definitely not a question of mistranslation. Nor does it seem to be a case of mishearing, with Perrault writing verre for vair when transcribing an oral account, since vair, a medieval word, was no longer used in his time.
- Snopes.com: Glass Slippers

Jag finner inte argumenten övertygande. Vid närmare eftertanke behöver "felet" inte vara Perraults, utan kan ha gjorts tidigare på vägen.


En orsak till att man tycker att glasskon fungerat är nog att en sådan har en mycket mer preciserad passform än en skinntoffel. För motivet "hon som denna sko passar..." finns med från början. Och så ger det onekligen ett mer sagomässigt intryck. Som en pumpa som blir till en vagn.


Wikipedia: Cinderella

2009-07-21

Spikmattor

Att ligga på spikmatta ser fräckt ut (särskilt om det är ett hemmabygge med rejäla femtums) och kan tydligen även vara avslappnande. Visst, varför inte... Men är det dessutom faktiskt läkande?

"Det finns inte några studier som visar att spikmattan fungerar, å andra sidan finns det inte heller studier som påvisar motsatsen." [...] I stället kommer företaget i höst att samarbeta med ett nytt forskningsprojekt. Målet är att få fram färsk evidensbaserad, klinisk, forskning om spikmattans hälsoeffekter.
- Nadine Reuterswärd i Team Shakti intervjuas i DN 20 juli 2009

Det vanliga är annars att först ta reda på om något är sant, och sedan påstå det.

Men så där lät det inte förut. Jag vet inte hur mycket av pratet om endorfiner m.m. som är en sorts omformuleringar för att det skall låta mer medicinskt, för i sammanhang där de talar klarspråk (eller vad man nu skall kalla det) så tillskrivs en stor del av spikmattans hälsosamma effekter dessa mystiska "energier" man så ofta hör talas om:
Om man använder spikmattan regelbundet kommer det att lösa upp kroppens spänningar. Även starka känslor som lycka och ilska. Detta är reaktioner på att mängder av energi är i rörelse. Det går snart över och ger plats för ett djupare lugn.
- Om Mokshananda (som tidigare hette Jonathan Hellbom) intervjuas i tidningen Energivågen nov-dec 2007

Uppdaterat: Konsumentombudsmannen stämmer Team Shakti

Den har marknadsförts med löften om hjälp mot sömnbrist, lungsjukdomen KOL, artros, övervikt, depression och flera andra sjukdomar och besvär.
- Bland det fulaste man kan göra är att cyniskt påstå att något hjälper mot sjukdomar när det inte gör det, säger Mattias Grundström, byråchef hos KO.
[...]
KO konstaterar också att det är så uppenbart orimligt att spikmattan skulle kunna bota de sjukdomar som angetts i reklamen att argumenten om att företaget inte vetat bättre faller platt.
- Uppenbarligen känner de till lagen såtillvida att de kan stämma sina konkurrenter, säger Mattias Grundström.

DN 24 juli 2009

2009-07-20

Lördagsfråga: Chippewa Falls


Det var alltså det lilla samhället Chippewa Falls i Wisconsin som gällde:
1. Annie Hall, Woody Allens film från 1977, vars titelroll kommer från CW.
2. Seymour Cray, über-hackern som är för superdatorer ungefär vad Jesus är för kristendomen. Föddes i CW.
3. Dr Jennifer Keller i TV-serien Stargate Atlantis kommer från CW.
4. Jack Dawson, spelad av Leonardo DiCaprio i Titanic (1997), kom från CW. Kuriosa: I filmen nämner han när han tog ett dopp i Lake Wissota - det är en damm som bildades 1917, fem år efter att Titanic sjönk.

Av fyra nämnda är alltså tre påhittade, och den äkte värd sin vikt i guld. För ett samhälle med idag drygt tolv tusen själar, eller färre än t.ex. Heby kommun, måtte väl detta vara något alldeles särskilt.

2009-07-19

Dagens etymologi: återställare

Återställa heter ju på engelska restore, latin restaurare, franska restaurer; och som substantiv "återställare" blev det på franska restaurant, som på svenska blev restaurang. Det som förr avsågs var den stärkande maten, på 1700-talet övergick ordet att beteckna lokalen.

SAOB: restaurang
Etymonline: restaurant

2009-07-18

Lördagsfråga: Tema, ännu ett


Minsta gemensamma nämnare efterfrågas. Bonus för svar som är bättre än det rätta.

2009-07-17

Bajonett i aktion


Ett franskt vykort från första världskriget: Un bon coup de baïonnette, "en god bajonett-stöt". Men vem kom på att hänga de små barnen på den? Vad är detta för underlig bild?

Jo, asså... Den är symbolisk. Ser ni lappen om permission, permis? *blink* Fattar ni vinken? *blink blink*

Jag hittade bilden av en slump i The Oxford Illustrated History of Modern War, som förresten har ett fint bildmaterial även i övrigt. Det lär finnas en del i denna säregna "befolknings-genre", men om de finns representerade på nätet har jag inte hittat dem *blink*. Den svartvita bilden kommer från ovärderliga Google books.

2009-07-16

40 år efter start: Apollo 11


Idag är det på dagen 40 år. Sedan själva starten, resan dit tog fyra dagar.

Detta uppmärksammas naturligtvis lite varstans. We Choose The Moon eller NASA:s Apollo 11 Radiocast är två exempel.


Tidigare nämnt i bloggposten 40 år efteråt. Där finns ytterligare ett par länktips.

2009-07-15

Utöka ditt ordförråd: luftpastej

Ordets ursprungliga betydelse motsvarar just en pastej gjord på luft: ingenting. Beläggen visar att det fortfarande används på detta sätt. En annan betydelse har otippat kommit att bli vanlig och kanske dominerande, nämligen när en fotbollsspelare skickar iväg en hög boll som kan hamna lite varstans.

Egendomliga liknelser med mat finns det gott om, flera lever i högönsklig välmåga. Någonsin fått ett kok stryk till exempel? Som är samma rätt som rammelbuljong, eller prygelsoppa (och de två sistnämnda orden finns i SAOB!).

2009-07-14

Tabloid


Första hjälpen för: polarexpeditionen (med polarbilen?), flygturen, bergsbestigningen, kriget, och inte minst flodturen med kanoten full med kannibaler. Sür akva et rabatta!

Liksom en faktoid är något som ser ut som ett faktum (lat. factum + gr. -oid) så är en tabloid något som ser ut som en ... tablett.

Varumärket registrerades 1884 av läkemedelsfirma Burroughs Wellcome & Co. Det utgjordes av medicin i form av små, hårda tabletter. Ordet om företeelsen är förresten nästan lika gammalt i svenskan (äldsta belägg 1899). Ursprungligen betyder det bord, därav de tabletter som är dukar.

Även om tabloid-tabletterna inte var allra först så hade medicin dittills oftast varit i form av pulver eller piller som trillades för hand. Det komprimerade skicket inspirerade till liknelser lite varstans, till exempel tidningar som levererade nyheter i komprimerat, snabbläst skick (alla som suttit med lite äldre tidningar vet att dessa kunde brodera ut texten något alldeles enastående, med sidospår, associationer, relevanta som irrelevanta detaljer in absurdum, som funnes det inga begränsningar alls i form av trycksvärta, spaltmeter eller läsarens tid, som vore journalist och redaktör avlönade per ord, vilket kanske är vad det hela gick ut på, kanske inte). Dessa tidningar kom att kallas tabloid-press.

Ännu senare kom begreppet att syfta på pappersformatet (där en sida är ungefär som en A3). En del tidningar som ges ut i tabloid-format men som inte vill förknippas med i synnerhet vissa delar av tabloidpressen ("Aliens abducted my hamster!") föredrar att kalla formatet compact. Jag vet inte om detta begrepp har någon motsvarighet på svenska.


Wikipedia: Tabloid
Etymology online: tabloid
SAOB: tablett

2009-07-13

Lördagsfråga: Nyårsafton


1. Alfred Tennyson, upphovsman till bland mycket annat Nyårsklockan. 200 år i augusti - årsbarn med Poe, Gogol, Lincoln och Darwin.
2. Anders de Wahl, skådespelare och under många år uppläsare av just Nyårsklockan från Skansen. Traditionen avslutades vid hans död 1956 och återupptogs inte förrän 1977.
3. Sankt Sylvester, påve på 300-talet. Under hans pontifikat inträffade flera viktiga händelser, t.ex. kyrkomötet i Nicaea, som han dock faktiskt inte besökte själv. (Vilken grej att missa.) Dog den 31 december som också är hans dag i kalendern, vilket nu för tiden nog blir mest ihågkommet i form av Sylvesterloppen.
4. Elizabeth Arden, eller Florence Nightingale Graham som hon egentligen hette, hamnar i denna uppräkning eftersom 31 december var hennes födelsedag. Liksom att hon blivit känd under ett alias: Elizabeth hämtat från en tidigare kompanjon och Arden från dikten Enoch Arden av - nämen titta - Tennyson.


Som bonus första versen i Nyårsklockan - det är inte ens ett halvår kvar:

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!

Jämför med originalet Ring Out, Wild Bells - nog är det något som saknas:

Ring out, wild bells, to the wild sky,
The flying cloud, the frosty light;
The year is dying in the night;
Ring out, wild bells, and let him die.

Som bonus-bonus, första versen i transpiranto - notera Sylvester:

Ding, dinka, gong, in tuff sülwesternatta
al boreal neon et terrans glace
antiko anno kojas quasi kass...
Ding rekviem sür akva et rabatta

2009-07-12

Nästa bok igen

Bok nr 4 - undras hur länge det kommer att kännas motiverat att numrera dem? - är nu kontrakterad och påbörjad. Ämnet kommer att vara etymologiskt. Planerad utgivning under 2010. Mer information kommer.

Vad 2 och 3 beträffar så har Fler faktoider gått till tryck (första volymerna om ca en månad), och Är det verkligen sant? har jag precis klarat av sättningskorrekturet till.

2009-07-11

Lördagsfråga: Fyra nya


Röd tråd sökes. Guldstjärna för varje förslag som är bättre än det jag tänkt ut.

2009-07-10

Slaget vid Bunker Hill (nästan)

Slaget vid Bunker Hill i Boston var ett av de första i det amerikanska frihetskriget, mellan Storbritannien och de som då kallades bl.a. Förenta Kolonierna. Resultatet blev till slut en seger för de förra då de lyckades ta fortet på kullen, men i det långa loppet visade den sig ha kostat mer än den smakade.

Men var stod striden? Faktiskt inte på Bunker Hill i Charlestown (då ett samhälle norr om Boston, idag en stadsdel i densamma) utan på Breed's Hill.


12. Provincial Battery gained by the Kings Troops in the Battle 17 of June 1775
13. Bunkers Hill at Chas.T.

Det man slogs om var en befästning som skulle uppförts på Bunker Hill. Väl på plats bestämde sig utförarna snart för att placera den på Breed's Hill istället. Det planerade namnet har lyckats hänga med ända sedan dess, trots att man mycket tidigt bör ha insett att det var fel.

Dessutom: "Skjut inte förrän ni ser deras ögonvitor" skall ha yttrats för första gången vid detta slag, om traditionen är att lita på, vilket den inte är. Man vet sålunda att ordern getts vid flera tidigare tillfällen, men inte om den gavs just här.


Wikipedia: Battle of Bunker Hill

2009-07-09

När framtiden var cyber

There was astro, then techno, Now, cyber is the prefix that means "the future".
 - Newsweek 5 juli 1993

Så sant, så sant. På 80-talet kom science fiction-genren cyberpunk, med begrepp som cyberspace (Cyber var bl.a. ett datormärke), böcker som William Gibsons Neuromancer lästes av några (relativt) få som kunde svänga sig med sådana begrepp och känna sig moderna och progressiva (för att ta ett annat begrepp som kommit ur modet).

Men så 1992 ungefär, samtidigt med webben förresten, började ordet plötsligt användas i alla möjliga sammanhang i alla möjliga medier, som en etikett som tydligt angav "framtid". Den språktidning från 1994 där jag hittade citatet ovan listar en fantastisk mängd sammansättningar. Ordet blev också snabbt en utsliten kliché. Efter år 2000 har det använts ännu mindre än före 1990 – känns det åtminstone som. 

2009-07-08

Moskén i Kizimkazi

På ön Zanzibars sydspets ligger en av de äldsta muslimska byggnaderna i östafrika; moskén i Kizimkazi (som snarare ligger i byn Dimbani, p.g.a. ett äldre namnbruk). Men hur gammal är den?

The oldest intact building in eastern Africa is a functioning mosque at Kizimkazi in southern Zanzibar Island dated AD 1007.
- Abdulaziz Y. Lodhi & Westerlund, Islam outside the Arab world (1994)

The earliest known structure on the island is the Kizimkazi Mosque which is dated by an inscription to 1107 CE [...]
- Andrew Petersen, Dictionary of Islamic architecture (1996)

Eftersom 1107-dateringen verkar vara väldigt mycket vanligare än 1007, den står t.ex. på skyltar på plats, så håller jag tills vidare på den.

Inte för att moskén eller dess ålder intresserar just mig just nu. Men jag gissar att de olika dateringarna inte har någon historisk förklaring, utan är ett enkelt tryckfel som kommit att spridas. I så fall så är det ett utmärkt exempel på hur otroligt lätt små flagor av fel kan lossna, och kanske ställa till besvär där man minst anar det.

2009-07-07

Utöka ditt ordförråd: intelligensblad

Stockholm saknar ett intelligensblad!

- utropade gårdagens jubilar Verner von Heidenstam (om än i skrift), och var med om att grunda Svenska Dagbladet i dess moderna form. Det låter väl som en situation även sena tiders barn kan sätta sig in i, med gratispress och skymningspress och lite därutöver.

Fast vad betyder det roliga ordet? En definition i SAOB är "tidning vars (huvud)uppgift är att meddela annonser o. kungörelser". Alltså intelligens som i engelska intelligence, upplysningar eller underrättelser. Sådana tidningar fanns det flera i Stockholm och var inte vad Heidenstam avsåg när han efterlyste plats även för resonemang och analyser. Men det är ett utmärkt exempel på att ords betydelser kan vara luriga.


SAOB: intelligens
SvD: Heidenstams vision präglar SvD där jag hittade citatet, dock ej tolkningen

2009-07-06

Lördagsfråga: Gravar som sagt


Utan några särskilda baktankar. Vilket som är intressantast, själva graven eller gubben däri, varierar:
1. Henry David Thoreau, Concord, Massachusetts. Kuriosa: Familjegraven har en rejäl central sten och nätta "personstenar" runt om.
2. Herman Melville, Bronx, New York. Kuriosa: Moby-Dick (med bindestreck) trycktes i en första upplaga på 3000 ex, den räckte så länge han levde.
3. Seatons familjegrav, Östra kyrkogården, Göteborg. Kuriosa: Nordens största grav - det ni ser på bilden är "taket".
4. Kim Il Sungs mausoleum, Pyongyang, Nordkorea. Kuriosa: Vad skall man säga? Ett palats fick en ny uppgift när den store ledaren dog: att husera hans balsamerade kropp. I övrigt finns det mycket få uppgifter om denna märkliga plats. If you feel it is necessary to wipe a tear from your eye, that is permissible, som en besökare fick höra av sina "följeslagare" (North Korean Oddities: Kumsusan).

2009-07-05

Jubilanter

I år fyller ju Charles Darwin 200. Eller, skulle ha fyllt. On the Origin of Species, boken om "den bästa idé någon någonsin haft"*, fyller definitivt 150. Och just så mycket skulle även Verner von Heidenstam ha fyllt, närmare bestämt imorgon.

Dessutom lyckades den store geografen Alexander von Humboldt att pricka in detta märkesår för att lida av. Liksom Washington Irving, som nog bidragit mest till att utmåla Columbus som en hjälte mot förstockade platt-jordingar, opieätaren Thomas de Quincey, och Wilhelm Grimm, den ene av de bröderna Grimm som dels gjort sig odödliga för de sagor de bevarade för eftervärlden, dels för sitt språkforskande.

En särskild faktoid tårta kan planeten Vulcan få - inte den som Spock kom från, utan den som en amatör-astronom just detta år trodde sig ha upptäckt innanför Merkurius bana.

Uppdaterat: Skymningspressen uppmärksammar dagens jubilar i Till Verner på 150-årsdagen. Oväntat bra, men väntat illa att man förutsätter att han hyllade "det nya tyska Norden". Läs om VvH:s påstådda tyskvänlighet här.


Wikipedia: 1859

* Kanske något överdrivet? Nja. Tja. Kanske inte.

2009-07-03

Dacke-land


Har ni haft Dacke (ca 1510-1543) utanför knuten? Finns det något spår i trakten av honom eller hans män? En grotta som användes som gömställe, eller ett slagfält, en nedgrävd skatt, eller ...

Kartan ovan visar Kinda kommun i Östergötland. Den kommer från en fin PDF på deras hemsida där de markerat en mängd platser som förknippas med Dacke. Påfallande många av uppgifterna är markerade "Lokal tradition", och det är mumma för oss som har en särskild svaghet för uppgifter som nog inte håller i vetenskapens kalla ljus. För nog är det märkvärdigt hur många skrymslen och vrår ute på bygden som Dacke lyckats göra tillräckligt med väsen i för att det skall hålla sig i levande minne 450 år senare? När det begav sig tillhörde förresten Kinda det landskap som främst förknippas med honom och fejden 1542-43, nämligen Småland:
Över hela Småland är det samma sak, från gränsen till Blekinge och Skåne upp till skogsbygderna mot Östgötaslätten, det forna Dackeland. Finns det en håla eller grotta, så finns det också ofta en legend om att Dacke skulle ha gömt sig där. Att han under det år upproret pågick skulle ha hunnit med att gömma sig på så många platser är en orimlighet.
Ur Per Olins fint titulerade skrift Der vid Kijssa åhm en morgon tideliga, också den tillgänglig på Kindas hemsida. Efter slutsatsen i ovanstående citat mjukar han upp sin ståndpunkt något:
Men upproret bestod inte bara av en här under ledning av Nils Dacke, det var många större och mindre förband med lokala bondeledare som praktiserade gerillakrigföring i de småländska skogarna. Så visst kan det ändå finnas sanning bakom dackelegenderna.
Nu kanske Olin är diplomatisk för att även i fortsättningen kunna möta invånare för vilka respektive lokala traditioner icke är förhandlingsbara; men bortsett från att visst, några av legenderna kan ha verklighetsbakgrund, så är jag övertygad om att den absoluta merparten inte alls har det. Helt enkelt för att det är så väldigt typiskt för sägner och faktoider, i synnerhet de som vandrar: de har en mycket stark tendens att klibba fast vid kända namn och händelser eftersom de överlever bättre i sådant sällskap. [Se även bloggposten Hexmasters faktoida attraktionslag]


Kinda kommun: Dackeland; Dackefejden i Kinda

2009-07-02

4th of July?

The second day of July, 1776, will be the most memorable epoch in the history of America. I am apt to believe that it will be celebrated by succeeding generations as the great anniversary festival. It ought to be commemorated as the day of deliverance, by solemn acts of devotion to God Almighty. It ought to be solemnized with pomp and parade, with shows, games, sports, guns, bells, bonfires, and illuminations, from one end of this continent to the other, from this time forward forever more.
- John Adams skriver till sin fru

Indeed... Men vänta nu... Vadå "second"?

Självständighetsförklaringen antogs av kongressen den 2 juli 1776. Men man gjorde ingen större offentlig affär av detta. Den förklaring som trycktes och spreds var daterad 4 juli. Så kan det gå.


Wikipedia (eng.): Independence Day (United States)
Adams Electronic Archive: Brevet inscannat

2009-07-01

Dagens etymologi: rån

Alltså sådana man äter, med glass eller så.

Ordet är faktiskt detsamma som råd, att ha råd med något. En kaka som man bakade när man hade "god råd" blev förenklat till "gorå", sedan plural "gorån", och så förkortat "rån".

Jag tycker förklaringen låter synnerligen långsökt och illa påhittad, rent ut sagt. Men så kan det vara med etymologier. Ibland är de krångliga och "vetenskapliga", med ljudskridningar, svarabhakti och pinaler, andra gånger är de så här enkla och vardagliga. Och det knepigaste av allt är att det inte går att gissa på förhand om en viss förklaring är av det ena eller andra slaget.


SAOB: gorå

Ett exempel på en tidigare form i levande bruk kan hittas i Norge, som här i ett recept på goro.