Försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar.
Pseudoscience, hoaxes, half-truths and other factoids – since 2007.
2007-11-30
Mässfall
Det enda jag tänker nämna är att jag fått nys om den allra första recensionen av boken (där det alltså varit så bråttom att recensenten läst sättningskorrekturet snarare än någon fysisk bok, som inte dyker upp än på ett par månader). Recensionen lär ha varit av det positiva slaget. :-)
2007-11-29
Skiva
Därför tänkte jag inte skriva något i detta inlägg, men så räckte det att jag skrev rubriken så kom jag ihåg en gammal kass rolig historia, den om biskopen på muntert kalas som sade "en sån här skiva till så får jag byta stift".
Den begriper de sig inte på, dagens ungdomar. Bah!
(Även om inte heller undertecknad var med på den tid då stift var förbrukningsvara, eller ens då de tåliga med safir eller rentav diamant dök upp.)
Facit
2007-11-28
Arn
Den som byggde kyrkan i Forshem, den från det Heliga Landet hemkomne tempelriddaren, var den som skapade de mirakulösa segrarna vid Lena och Gestilren. Därför talar vi svenska idag och inte danska. Där föddes Sverige. Arn Magnusson fanns alltså. Han är vår landsfader.
/ Jan Guillou om spåren efter Arn Magnusson, citerad ur en turistbroschyr utgiven av Västergötlands länsmuseum (länk).
I TV-serien, som är gjord med normala journalistiska pretentioner, sade jag naturligtvis aldrig sådant som att "Arn Magnusson fanns alltså, han är vår landsfader." Citatet från turistbroschyren, som Hemtun väljer att avsiktligt misstolka, beskriver en fundering om en sådan möjlighet inför riddargestalten i en av relieferna på Forshems kyrka.
/ Jan Guillou besvarar kritiken i nättidningen Svensk Historia (länk)
- Det sägs att en del turister blir arga när de får veta att Arn Magnusson aldrig funnits utan är uppdiktad av Jan Guillou?
- Ja, så är det. Någon som studerat ett släktträd över Folkungaätten kontaktade mig och undrade varför de inte hittade Arns gren. Guider säger också att folk har avbokat resor, men jag tror att det har uppstått många skrönor om detta.
/"Arn-samordnare" Anja Praesto intervjuas i Dagens Samhälle 39/2007
2007-11-27
Respons
Men om responsen är mycket mindre än jag trodde, så är den i gengäld av mycket högre kvalité.
Även om inte alla tankar väger exakt lika tungt så är det rena blajet synnerligen sällsynt, kanske någon procent av allt som kommer in. Med tanke på hur nätet i stort ter sig så kan jag inte vara annat än nöjd med er, kära läsare. :-)
2007-11-26
Istiden
2007-11-25
Världens svåraste språk
Jag har lite svårt att ta denna faktoid på allvar, av åtminstone tre skäl.
- För det första är svårigheter relativa; det är lättare för en norsk att lära sig svenska än finska. Det är nog lättare för en arab att lära sig hebreiska (åtminstone rent språkligt) än svenska. Och så vidare.
- För det andra tenderar språk att ha enklare resp. svårare bitar; för svenskans del kan nämnas enkel verbbildning men ovanligt många vokaler.
- För det tredje så finns det gott om språk som bitvis gör det bra mycket svårare för sig än den oinsatte kan föreställa sig; som den polysyntetiska grönländskan (läs mer här) eller det kaukasiska språket tabassariska med 48 kasus, eller khoisan-språken med sina gruvliga klick-ljud; bara att uttala namnen på språken !Xóõ eller ‡Hõã stöter på patrull. För att ta några exempel.
2007-11-24
Adamskis UFO
Bilden togs av en George Adamski, uppgivet datum är den 13 december 1952.
Den föreställer, återigen enligt upphovsmannen, ett rymdskepp från planeten Venus. Piloten Orthon tog med Adamski på en tur till hemplaneten, han fick även åka med till bl.a. månen, där han såg skogar, floder och städer...
Bortsett från allt annat så verkar föremålet varken vara Unidentified eller Flying. Det föreställer en gaslampa av s.k. dreilicht-modell ("tre ljus"), tillverkad av den tyska firman Auerlicht under 20-talet. Detta enligt filmaren Harry Hasso som den UFO-intresserade journalisten Eugen Semitjov pratade med. Hasso kände igen lampan från en reklamfilm han hade gjort för Auerlicht.
Jag har inte lyckats hitta någon annan bild på lampan ifråga, bara ett antal vars utformning starkt påminner om den. Den detalj som jag främst gått bet på är de tre klotformade prylarna som jag gissar är s.k. Gasglühkörper, dvs. själva lamporna. Men vad sägs om detta UFO:
Förlagan är varken från Venus eller månen utan stadsdelen Mahlsdorf i Berlin (foto M. Jurziczek):
Det vore mycket intressant att få se en äkta dreilicht på en ordentlig bild. Den torde heller inte vara helt värdelös på kuriosa-marknaden. Ifall någon råkar ha en någonstans.
Några källor:
Nyhetsbrevet Innerspåret 2/1999 med artikel om gaslampan (tipstack till LaunS på ST)
Berliner Gaslaternen-Website: Hängeleuchte A11 (vad vore nätet utan alla dessa entusiaster!)
Relaterat:
Faktoider.nu: UFO
2007-11-23
"Jag äro ..."
jag (du, han, hon...) är
vi (ni, de...) äro
Fram till mitten av 1900-talet ungefär hade svenska verb särskilda pluralformer: är-äro, gick-gingo, blev-blevo osv. De dröjde kvar längre inom vissa "högtidligare" områden som lagtexter. En tidig förespråkare för att lägga bort dem i text var förresten Selma Lagerlöf; Nils Holgerssons gäss voro ej, utan var.
2007-11-22
Jiddisch som rotvälska
Jiddisch talades av cirka elva miljoner världen över 1939, men det är en vanlig missuppfattning att det skulle ha varit en slarvig rotvälska som bara talades i vardagslag.
Begreppet "vanlig" är ju, i likhet med de flesta andra, relativt. Jag vet inte vilka kretsar Tjärnlund avser, men sett till hela befolkningen så är nog det överlägset vanligaste att man inte har någon särskild uppfattning om jiddisch över huvud taget, om man ens vet vad det är. Men var finns missuppfattningen representerad? På nätet har jag inte hittat den.
Vad själva påståendet beträffar är jiddisch naturligtvis inte "slarvigare" än något annat språk. Det är dock lite olyckligt att prata om "rotvälska", eftersom vad som idag är ett allmänt språkligt pejorativ ursprungligen betecknade ett antal s.k. sociolekter i germanska områden, som hämtade åtskilligt ur just jiddisch.
Wikipedia (ty.): Rotwelsch
Jag nämner detta som exempel på en faktoid där det tveksamma inte består i dess dokumenterat undermåliga sanningshalt, utan dess spridning. För att det ska bli en faktoid krävs ju att folk tror på den, i allmänhet eller i en viss grupp. Det händer ibland att folk blir förvånade när jag finner en tänkbar faktoid ointressant av denna anledning, oavsett hur osant påståendet i sig är.
Tills jiddisch-exemplet inte kunnat beläggas i någon särskild omfattning någonstans, så hamnar det på obekräftade hyllan, dvs. här på bloggen.
En ironisk historisk begreppsförvirring som inte tas upp i artikeln: Språkets ursprungliga beteckning för sig självt var taytsch, som är samma ord som "tyska". Namnet "jiddisch" är samma ord som "judisk". Judarna själva sade alltså att de pratade tyska, medan tyskarna sade att de talade judiska.
2007-11-21
Stalin och yoghurt
Att folk i Georgien skulle uppnå extremt hög ålder är en myt som ursprungligen, som det verkar, myntades av georgiern Stalin. Den kom inte bara att överleva honom, utan även hitta till någon reklambyrå för ett Arla-jobb där man sökte ett ryskt stuk. Kommunistvibbar var säkert det sista man ville ha, men så blev det alltså på sätt och vis ändå. Att georgier blir nämnvärt äldre än andra torde återstå att bevisa, liksom att ett sådant ev. faktum har något med yoghurt att göra. Detta påstods heller aldrig rent ut i reklamen, för det går tydligen inte för sig att ljuga hur som helst ens i den branschen.
Som illustration till hur myter & missuppfattningar kan ta sig fram här i världen är det ett enastående exempel.
2007-11-20
Coca Cola-flaskan
Sant eller falskt? Ingen aning. Flaskan liknar onekligen kakao-frukten, som dock (såvitt jag vet) inte har det minsta med själva produkten att göra. Koka-busken (till höger) verkar tämligen svår att bli inspirerad av i sammanhanget, den har bär men dessa är helt oansenliga.
2007-11-19
Läsarbrev: Ninja
Tränat ninjutsu (eller "Bujinkan Budo Taijutsu" som det är omdöpt nu. döptes om för att folk just misstolkade vad ninjas egentligen innebar under 80-talets ninja-boom) och vad jag fick förklarat av mej så innebär ninjutsu att kunna tekniker som vanliga människor inte kunde på den tiden.
Till exempel simma, ingen i japan kunde sånt. Eller att använda gift och blåsrör, ingen som begripit det heller. Så om två samurajvakter stod och vaktade ett slott en mörk natt, och en mörk snubbe hoppade fram från ett träd, blåste i en pipa från 20 meters håll och den ena samurajen föll ihop död, och ninjan sen hoppar ner i vattnet, så tänker den andra samurajen inte "lönnmördare". Han tänkte "demon".
Man kan ju tänka sig, att det gått till på det sättet. Men finns det belägg för att det faktiskt gått till på det sättet? Skrivbordskonstruktioner har vi inget behov av, oavsett hur fiffiga de verkar.
Och angående ninja-to, det som tydligen var ninjans svärd. Det har aldrig funnits ett särskilt sådant vapen, ninjan kanske hade nån wakisashi-liknande lågkvalitetskniv som han fått smidd av nån gubbe, men dom föredrog att ta en äkta katana på grund av kvaliteten. I många fall så slipades dom ner några tum, för att kunna få plats med gifter och liknande i det lilla utrymmet som blev kvar i svärdsskidan. Och för att svärdet nu var kortare, såg det också rakare ut, så därifrån kommer det troligast.
Återigen, det vore verkligen mycket intressant att få ta del av en verklig, historisk ninjas resonemang. Till skillnad från 1900-tals-spekulationer, som snarare verkar hämtade ur något rollspel eller manga-film.
Och ifall ni undrar, så finns det bara EN äkta "ninja" kvar i världen. Hatsumi Masaaki. Det finns nämligen 9 olika skolor som ninjutsu inriktar sej på, och det är bara sju av dom som lärs ut till omvärlden. Dom sista två har bara den högsta sensein nedskrivna på papper, inlåsta någonstans. Dessa papper ärver sedan den som tar hans plats som ledare när han blir för gammal för att hålla på.
Kan nämna en typisk uppgift om Dr Hatsumi (japaner har som regel efternamnen först) från en annan sida:
Dr. Hatsumi is the inheritor of nine Ninjutsu traditions from the late O'Sensei Toshitsugu Takamatsu (the last true living Ninja) in the early 1970's just before Soke Takamatsu's passing in 1972. It is said that Dr. Hatsumi was the only one receiving indepth training with the great Takamatsu during the last 15 years of his life.
Ninjutsu.com: Soke Hatsumi
Det är just den här sortens Kalle Anka-uppgifter som är så svåra att svälja. Skall man kasta all källkritik överbord bara för att vi byter kultur?
Detta är sånt som jag fått reda på av år (!) av forskande på nätet (var förälskad i allt som hade med ninjas att göra ett tag), samt högt rankade personer inom ninjutsu. Min tränare har 5e dan och har besökt Hatsumi ett flertal gånger, och den högsta grad en svensk har är 10 eller 12 har jag för mej. Men det är upp till er ifall ni vill tro på det här, jag tycker i varje fall att det mesta är rätt logiskt. Det med svärden har jag läst om på många ställen på internet, resten har jag fått förklarat av min tränare.
2007-11-18
Vatten
2: Vattenånga, vatten i faktisk gasform, är osynlig. Ångmolnen vi ser är små, små droppar av flytande vatten som bildats när vattenånga kondenserat.
3: Snö är som regel inte fruset regn, utan frusen vattenånga.
4: Snökristaller kan ha den klassiska hexagonala stjärnformen, men behöver inte ha det. Olika förutsättningar - temperatur, höjd, m.fl. - ger olika utseenden. De flesta snöfall brukar innehålla några vackra snökristaller, även om de inte är de vanligaste. Ibland hittar man inga alls.
2007-11-17
Grevens tid
Greven ifråga är Per Brahe d.y, och hans tid inträffade när han var generalguvernör i Finland.
Uttryckets betydelse har varierat, på finska avser kreivin aikaan än idag en god och lycklig tid, snarare än "i sista stund" som det rätt länge betytt på svenska. På danska har det åtminstone haft motsatt betydelse, och syftar då på den s.k. grevefejden på 1500-talet.
2007-11-16
Hårdröcksbänd
Det första bandet som lade till omotiverade (åtminstone för den amerikanska publiken) prickar lär ha varit det tyska band Amon Düül II. Detta var 1969, då kraven på samband mellan orsak och verkan inte var lika höga som idag. Men i åtminstone USA gillade man den tyska, eller åtminstone germanska, associationen lite rebelliska och asociala, om än inte uttalat nazistiska, vibbar (jämför bruket att använda järnkors i populärkultur); "bad-assed and scary in a quasi-heavy metal manner" som satiriska The Onion skriver.
Jag har hört talas om ett band i genren vid namn Trojan, vars ev. svenska lansering inte skulle ha underlättats av de prickar man nödvändigtvis ville ha med, men jag vet inte om det är en skröna.
Wikipedia (eng.): Heavy metal umlaut (det skulle inte falla någon bad-ass in att kalla prickarna för diaresis)
Wikipedia (ty.): Amon Düül II
The Onion: Ünited Stätes Toughens Image With Umlauts
2007-11-15
Lunokhod & Sojourner
Hög visste-du-att-poäng för följande: Sojourner är inte en form av ordet journey, som åtminstone jag länge trodde, utan efter Sojourner Truth (ca 1797-1883), som arbetade mot slaveri och kvinnoförtryck. (Namnet hittade hon förresten själv på, och att födelseåret är ungefärligt har att göra med att hon föddes i slaveri.)
Wikipedia (eng.): Lunokhod 1; Mars Pathfinder (som Sojourner ingick i); Sojourner Truth
2007-11-14
Kollegor: Bullshit
Andra gånger känns det, lindrigt sagt, inte alls lika påkallat. När de diskuterar gun control eller Wal-Marts personalpolitik är det snarare politiska ställningstaganden, och sådana avfärdanden känns inte på långt när lika självklara som när de riktar in sig på ESP, närkontakter av tredje graden och slagrutor.
Eller för att ta programmet om fetma-epidemin: bortsett från att ordet "epidemi" används fel (det är ju inget som smittar) så är ju de medicinska problemen med övervikt ingen myt; inte vidskepelse eller pseudovetenskap, utan vetenskap. När deras egna "experter" utgörs av en jurist, en statsvetare och en kinesiolog (åtminstone sistnämnda är ren pseudovetenskap), och dessa får stå oemotsagda av faktisk medicinsk expertis, så är Penn & Tellers trovärdighet det enda som skadas. Just det programmet utgjordes till stor del av en besynnerlig "tjockis-olympiad", där det faktum, att en överviktig person mycket väl kan springa fortare än en normalviktig, tillskrevs mycket stor betydelse. Vad kan man kalla sådant? "Bullshit!"
Men när de är bra, så är de också mycket bra.
2007-11-13
Chaplin och Hitler
- Charlie Chaplin föddes den 16 april 1889.
- Adolf Hitler föddes den 20 april 1889.
"Eventuell" porträttlikhet -- för när det gäller just Hitler så verkar den där mustaschen räcka långt:
Kusligt porträttlik är man om man spelar Hitler. Kritiker och journalister skriver i alla fall ofta så om skådespelare som föreställer Hitler på film eller teater. Det verkar egentligen inte spela någon roll hur man ser ut, det har ingen betydelse om man som Lasse Beischer i Teater Hallands uppsättning av Hitlers bordssamtal bara använde en lösmustasch, eller som jag i pjäsen om Albert Speer på Göteborgs stadsteater var ordentligt förändrad. Vi beskrevs bägge av recensenter som kusligt porträttlika.
- Henric Holmberg i Göteborgs-Posten, 1 februari 2005
Å andra sidan räcker det som synes att plocka bort just den detaljen för att en av historiens mest välkända nunor plötsligt skall bli så anonym som tänkas kan.
2007-11-12
Sekt
Ordet har idag en negativ klang, något som kan kontras med att t.ex. kristendomen kan ses som en judisk sekt, dvs. en förgrening från en äldre religion.
Men då är man kanske offer för en gammal folketymologi. Enligt denna skulle "sekt" komma från latinets secta efter secare = skära; i likhet med ord som i sektor, sektion, och även insekt (efter deras tredelade kroppar).
Det luriga är att ordet "sekt" verkligen kommer från ett latinskt ord secta, men ett som betyder "följeslagare, tänkesätt, skola" eftersom det är en form av ordet sequi; det är därmed nära släkt med ord som sekvens eller engelska sequel eller för den delen sequencer. En sekt behöver alltså inte alls vara en utbrytargrupp; strängt taget räcker det, åtminstone enligt SAOB, att den "i fråga om ideer l. åskådning avviker från sin omgivning l. från en förhärskande meningsriktning l. troslära l. dyl." Å andra sidan nämner man även utbrytar-betydelsen, vilket skulle kunna vara frågan om en folketymologi som arbetats in i språket.
Sist av allt: Söt sekt är på sätt och vis en motsägelse, eftersom det ordet inte kommer från vare sig secare eller sequi utan är samma ord som secco = torr. (Jfr sherrymärket Dry Sack, som ibland förknippas med en folketymologisk säck.)
2007-11-11
Norman Mailer död
Etymologi: "faktoid"
Wikipedia (eng.): Norman Mailer
2007-11-10
En s.k. faktoid
...Det finns ju hur många bilder som helst från perioden där stolar och bord står spritt nakna; man hade statyer av nakna fruntimmer lite varstans, och hästar utan byxor, och så vidare.
På nätet hittar jag tallösa sidor som nämner påståendet, några som avfärdar det och ingen som belägger det...
Svaret dröjde inte, Peter medgav att det inte kom från en beskrivning i första hand, och så slutklämmen:
Det kan vara en s.k. faktoid, alltså något som går för sanning, men som egentligen bara är en allmänt spridd myt eller missförstånd.
Vilket jag bara kunde hålla med om.
2007-11-09
Den decimala datorn
Men hur många vet att den första datorn (eller en av de första, definitionerna är lite luddiga) ENIAC arbetade med siffrorna 0-9?
Datorer skiljer sedan mycket länge inte på data (text, siffror...) och program - ett program är data som händelsevis kan tolkas som körbara instruktioner (eller, i förekommande fall, bra nära...). ENIAC fungerade fundamentalt annorlunda ; utan att gå in på onödigt mycket teknikaliteter så var det i princip "bara" en elektronisk ekvationslösare. Man angav ekvationens konstanter genom att ställa in rattar i en s.k. funktionstabell, och variablerna matades in med hålkort. Därefter löstes ekvationerna numeriskt. Program lagrades inte elektroniskt, utan var en del av hårdvaran; omprogrammering krävde att sladdar flyttades.
"Arbetsminnet" var förenklat en gigantisk räknesnurra, en elektronisk kulram om man så vill, där tal lagrades och bearbetades decimalt. Istället för kugghjul med tio kuggar hade man, i princip, en elektronisk motsvarighet till sådana kugghjul; och varje "kugghjul" kunde lagra ett decimalt tal, 0-9. Eftersom även själva räknandet utfördes i dessa "minnen" går det inte att jämföra dem med arbetsminnena i vanliga datorer.
Ända sedan 40-talet används den s.k. Von Neumann-arkitekturen allmänt, som bl.a. går ut på att data och program lagras i ett centralt arbetsminne. På så vis är det större skillnad mellan en UNIVAC från 1951 och ENIAC än mellan en UNIVAC och den dator som just du sitter vid just nu.
2007-11-08
Sideburns
Men ordet är ingen beskrivning utan en lätt förvrängning av en känd bärare av ett par ståtliga polisonger: generalen m.m. Ambrose Burnside (1824-1881).
2007-11-07
Hökmark och Tjörnbron
- Gunnar Hökmark: Tjörnbron och Tsunamin (3 december 2005) [arkiverad]Till slut kom en bil där föraren kände att något var fel, klev av och gick fram till den klyfta som bron hade öppnat, såg att bron hade brustit, gick tillbaka till bilen och körde vidare rakt ut i förgängligheten.
Psykologer förklarade det med att han inte kunde eller han ta till sig en omstörtande förändring på en väg till arbetet som han hade kört fram och tillbaka varje dag under flera år. Det var för stort.
Denna episod har jag aldrig läst om förut, vilket nog har att göra med att den inte inträffat. Vad som hände var att en bil stannade till en bit ifrån kanten – det var en dimmig januarinatt, och vägens kurvor gjorde att man inte såg det stora gapet förrän det var alldeles för sent – för att sedan köra vidare och ut. Att denna förare gick ut och fram till stupet är en saga, förmodligen en sammanblandning med lastbilschauffören Jan Rosenberg, som stannade en tio meter framför brokanten och kunde konstatera vad som hänt. Det föll honom inte in att fortsätta köra.
Detta är sannerligen inte någon spridd faktoid, Hökmarks blogg är det enda belägg jag hittat. (Det vore dock synnerligen intressant att höra med de psykologer som hänvisas till.) Men med viss erfarenhet i ämnet så är jag säker på att det är bättre att stämma i bäcken än i ån; man vet aldrig när sägnen kan börja att vandra på allvar, och när folk väl tagit till sig den osanna versionen så kan det vara hopplöst att få dem att inse detta, och att en något annorlunda – och, om man så vill, tråkigare och mindre lärorik - version är den korrekta.
Nu är detta ingen politisk blogg, men Hökmarks slutkläm är alldeles för tacksam för att inte utnyttja; här ett smakprov:
… Ingen krisorganisation i världen kan kompensera för ledare som inte märker när de har att göra med en kris och som inte anser att den är deras sak att avbryta ledighet, semester eller myspys för att ta sitt ansvar.
2007-11-06
Tabasco
Efter det mexikanska kriget på 1840-talet kom åtminstone en soldat, överste White, hem till Louisiana med tabasco-peppar. Det verkar också ha varit han som först kom på att konservera pepparen genom att först koka den och sedan blanda med vinäger. Så småningom förfinade Edmund McIlhenny Jr. receptet, och buteljerade dekokten på de små flaskor som är praktiskt taget oförändrade in i våra dagar.
Nedanstående uppgift är just av det ironiska slag som stortrivs i mytform, så jag föredrar att återge citatet som jag läste det. Många liknande exempel finns; som att Goethe var mycket stolt över sitt arbete med färgteori, H. P. Lovecraft skrev enorma mängder poesi, eller att Alfred Nobel allvarligt övervägde att testamentera sin förmögenhet till arbetet med att få folk att kremera sig istället för att begravas hela.
Historian Shane Bernard says that at the end of his long life, Edmund McIlhenny wrote out a sketch of what he would be remembered for -- his many accomplishments. He devoted not a single word to TABASCO.
National Public Radior: Tabasco's Hot History
Not: Vad gäller namnet "tabasco" så ägs och försvaras det av firma McIlhenny, trots att det är såväl en flod som en delstat och en pepparsort därtill.
2007-11-05
Flytta fram
Flytta fram - åt vilket håll? SvD 2 oktober 2007
Vad innebär det om ett möte flyttas fram? - Så vitt jag vet (...) har jag bara stött på det i betydelsen "senarelägga", men tydligen finns det en del som använder det i betydelsen "tidigarelägga". Kanske någon som läser denna blogg..?
2007-11-04
Fixeringsbild
/ Saxat från nätet
Ordet har inget med "fixera" att göra. Det kommer från tyska vexieren: narra, lura, skoja... Ofta använt om småspel och tankenötter, eller vad det nu kallas på svenska.
Wikipedia (ty.): Vexier
2007-11-03
Lenins vagn
Men -- "förseglingen" var bara ett kritstreck draget på golvet som ingen fick passera. Det var heller inget som Lenin tvingades till, utan tvärtom ett krav från dennes sida.
Detta har jag läst hos Jolo; den förseglade järnvägsvagnen mindes jag svagt från någonstans, men hade ingen särskild aning om vilken vikt den tillskrivits historiskt. Hur spridd är bilden av en hopsvetsad vagn? Är den värd att tas itu med? Vilken version är korrekt?
Lenin själv har jämförts med en bacill. Förklaring i korthet: Revolutionen innebar att tsar-väldet föll, varefter Rysslands nya ledare slöt fred med Tyskland. Därefter kunde Tyskland rikta alla sina krafter mot västfronten. Hade man verkligen gjort så, så hade man kanske kunnat vinna kriget - kanske. Så blev nu inte fallet. Men det är en annan historia.
2007-11-02
Sarkofag
Ordet sarkofag kommer från grekiskans σαρκοφάγος sarkofagos, "kött-ätande". Antikens sarkofager gjordes i kalksten som ansågs påskynda kroppens upplösande.
Lite bonus-etymologier: Ordet fagos för "ätare" finns inte i så många sammansättningar, men en är de lotofager, "lotus-ätare", som Odysseus stötte på - deras lotusblommor hade, till skillnad från alla man känner till i sinnevärlden, narkotiska egenskaper. Ordet sarx för "kött", sarkos i genitiv ("köttets"), återfinns, oväntat nog, i ordet sarkasm; det kommer från sarkasmos som ordagrant betyder "slita sönder kött". Huva.
2007-11-01
Slipsar
En gång i tiden skars slipsar ut i trådriktningen. Jag behärskar inte textil-teorin, men tydligen innebär detta att knutarna lämnar efter sig veck som till slut nöter hål på tyget. Tekniken att skära på snedden löser detta problem. Den uppfanns 1924 av en Jesse Langsdorf.