2007-11-26

Istiden

Att ordet ofta används i singularis kan ge intrycket att det är frågan om en enda nedisning. Men de som geologer lyckats kartlägga är många, den äldsta för 1 miljard år sedan, fram till den senaste som tog slut för ca 20 000 år sedan.

7 kommentarer:

  1. Detta påminner mig om en annan möjlig missuppfattning. Många känner till att kontinenterna för länge sen var förenade i en enda superkontinent, Pangea eller Pangaea. Man tänker sig kanske då att det var denna superkontinent som fanns från början, när jorden bildades.

    I själva verket har det funnits en hel rad superkontinenter, varav Pangea är den senaste. I perioderna däremellan har landmassan varit uppbruten i mindre kontinenter av varierande antal.

    Hans

    SvaraRadera
  2. Utmärkt idé, hade själv ingen aning innan någon (du?) hade en quiz-fråga i ämnet på Skalman.

    Den som inte redan kände till Vaalbara, Kenorland, Columbia och Rodinia kan hålla ögonen öppna. Eller ta reda på fakta redan nu:

    Wikipedia (eng.): Supercontinent

    SvaraRadera
  3. Nej, det var inte jag. Såg just att någon annan Hans (eller flera?) också lämnat kommentarer här på sidan.

    Superkontinenterna har verkligen begåvats med vackra och fantasieggande namn. Desto konstigare då att de lyckats förbli så okända.

    Hans R

    SvaraRadera
  4. Pangea är etablerad geologisk kunskap, sedan flera årtionden. Rodinia är man någorlunda säker på. Dom tidigare vet jag faktiskt inte, hur mycket bevis man har för. Hur som helst tycks det finnas en missuppfattning, att Pangea var ett ursprungligt tillstånd. Vet inte hur vanlig den är…

    Med största sannolikhet finns det en superkontinentcykel, det vill säga kontinenterna glider isär och samlar sej igen. Tyvärr är kontinenternas rörelser så oförutsägbara, att man inte riktigt kan förutsäga nästa. Det finns två vanliga scenarion: Pangea Ultima och Amasien. Framtidskartorna på Paleomap (http://www.scotese.com), bygger på Pangea-Ultimascenariot. Teveserien ”Framtiden är Vild” (”The Future is Wild”) är baserat, på Amasienscenariot. Även om man inte kan veta hur det blir, så är det fascinerande.

    SvaraRadera
  5. Föresten anger du fel tidpunkt, för den senaste istidens slut. Den slutade för 11.700 år sedan. Däremot var den som kallast, för 20.000 år sedan. Så fick jag det påpekat.

    SvaraRadera
  6. Apropå istider och Skandinavien så vet man idag att det minst varit minst fyra värmebölje-perioder, ungefär som det är idag, under de senaste 100.000 åren.

    Det betyder att storleken på varierat i samband med havsytans variation.

    Det betyder också att de mänskliga bosättarna blev tvugna att migrera till och från "Skandinavien", allteftersom isen flyttade på sig.

    Skall man söka spår idag efter de bosättarna så skall man leta under havsytan. Ex-vis i havet mellan Sverige-Åland-Finland, och det som idag kallas för Nordsjön.

    Detta är något för framtida arkeologer att ta tag i. Det finns många spännande upptäckter att göra.

    SvaraRadera
  7. RÄTTELSE

    "Det betyder att storleken på varierat i samband med havsytans variation."

    skalla vara:

    "Det betyder att storleken på landytan varierat i samband med havsytans variation."

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.