Efter julhelgens ohälsa är bloggen tillbaka med det traditionella lyftandet av favoriter från året som gått.
Januari: Att läsa Bibeln
Årets bisyssla nr 2 utgjordes av bibelläsning. Med kommentarer på Twitter av vad jag läste: Om anomalier och motsägelser, uppmärksammanden av sedemera bevingade ord, skillnader i översättningar, historiska utvikningar, förklaringar av skenbara märkligheter, kuriosa av alla de slag. Jag blev klar i november. Som utlovat samlade jag då den långa twittertråden i en pdf och lade ut: Bibeln kommenterad.
Januari: Faktoidpodden avsnitt 1: Intro
Årets bisyssla nr 1 utgjordes av podden. Här är det allra första avsnittet. Varje avsnitt publicerades inte bara som prat utan även som text, in extenso. Eftersom text fortfarande är helt överlägset prat när det gäller sökbarhet, möjlighet att skumläsa m.m.
Februari: Krig och källkritik
Många världshändelser går denna blogg förbi. Andra gör det inte. Rysslands angrepp på Ukraina hör till de senare. Det har blivit en och annan bloggpost om kriget; detta var den första.
Februari: Världens första statliga rasbiologiska institut – inte
Man kan ofta se uppgiften, att Sverige höll sig väl framme inom rasbiologins pseudovetenskap. Bland annat skulle rasbiologiska institutet i Uppsala, genomdrivet av eniga (vilket vissa behöver få understruket) politiker och öppnat 1922, ha varit världens första statliga. Men det är en myt, driven av landets rasbiolog nr 1 Herman Lundborg.
Mars: Att debunka sig själv
Av allt krigsbloggande hittills lyfter jag gärna denna. Utgångspunkten är ryskt ”debunkande” av ukrainsk propaganda, som vid närmare granskning visar sig vara rysk propaganda som tillverkats för att se ut som lätt debunkad ukrainsk propaganda. Och jag får anledning att ta upp ordet vranjo враньё, primitivt ljug som omedelbart genomskådas av praktiskt taget alla mottagare.
För diktatorer gör inte propaganda för att du ska tro på den, utan för att du inte ska tro på något – och framför allt inte göra något.
April: Är tripp eller trull störst?
Från det dagsaktuella och viktiga till det eviga och oviktiga: Är ramsan ”tripp, trapp, trull” stigande eller sjunkande? Är det tripp som avser det största föremålet, eller är det trull? En mikrofråga som delar folk, utan att ni vet om det.
April: Albright om Sibirien
USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright tillskrivs ett citat där hon uttrycker en önskan, från USA eller väst i allmänhet, att erövra Sibirien. Det är falskt. Varifrån det kommer, hur det använts och utvecklats kan man gräva länge i – här lite inledande skrap på ytan.
Maj: Bombluckan
Det kalla kriget var bästa tänkbara jordmån för faktoider, som dessutom hade potential att få konsekvenser – om inte annat så att länder lade ut väldiga mängder pengar och energi på att bemöta hot som inte fanns. Jag har tagit upp sådana då och då, som andra bombplan i Kalla krigets undervapen, och långt mer fantastiska ting i Pavlitas psykotroniska mojänger.
Juni: Jag läser en hånad artikel
Då och då dyker de upp: En vetenskaplig artikel som begabbas. Ibland räcker det med titeln för att skrattarna ska samla delningar och likes. De flesta verkar nöja sig med rubriken, eller på sin höjd någon sågning av någon som någon som nöjt sig med rubriken. Desto färre läser så mycket som dess abstract. Jag kunde ha valt vilken artikel som helst; den här gången blev det en studie där forskarna kommit fram till att apor dricker mer när det är varmt. Va? Ska anslag gå till sånt!? … Så jag läste artikeln. Och utan att ge några spoilers kom jag fram till att den var mycket intressantare än skrattarna anade.
Juli: Georgia f.d. Guidestones
Georgia Guidestones var en stapelvara i knasbranschen. På det märkliga monumentet kunde man läsa text som många ansåg var en sorts programförklaring från NWO, om vad De Som Bestämmer tänker ta sig för med världen. Många hade för sig att det var uråldriga megaliter, och att dess uppförande var ett mysterium i sig. Men firman som uppförde stenarna 1979–1980 dokumenterade stolt arbetet; här finns bilder jag letat reda på. Anledningen till att jag alls tog upp dem berodde på att de inte längre fanns: Någon som ännu är mer okänd än beställaren (som verkar ha identifierats) förorsakade dem sommaren 2022 sådan skada att även resten fick förstöras för att inte utgöra en fara för folk.
Augusti: Konsten att installera PC-spel
Då och då skriver jag om ting som inte har det minsta med faktoider och pseudovetenskap att göra. Som när jag här beskrev den märkliga epok då den som ville installera ett någorlunda modernt spel på en vanlig PC behövde besitta icke-triviala kunskaper om minneshantering i MS-DOS, eller åtminstone känna någon som gjorde det.
September: Vatten på sin kran m fl
Hört om någon som fått vatten på sin kran? Eller som tagit kol på någon? Eller kommit till bukt med något? Jag har samlat ihop några stående uttryck som ibland, eller rätt ofta, varierar, när mutationerna inte behöver vara mycket obegripligare än originalen.
September: Ett besök i Röda Berget
En beskrivning av 1980-talets spelböcker illustreras med ett smakprov ur den första största och mest kända titeln.
Oktober: Jordad Margareta och andra historiska lokalkändisar
En mytomspunnen kändis från den trakt jag kommer ifrån får utgöra exempel på mytomspunna lokalkändisar mest överallt.
November: Pyramiderna på Kola … Färöarna
Ännu ett Mystiskt Monument visade sig vara snabbt avklarat, rent ytligt. Men som så ofta fanns det fler lager på den löken. Den här gången ledde spåren till en rysk nationalism med pseudohistoriska och stundtals närmast övernaturliga inslag som inte ligger de tyska völkerisch-rörelserna långt efter.
November: Gamla Bondespelet
Nya Bondespelet känner alla till, vare sig de spelat det eller inte. Men vad hände med det Gamla?
December: Varför juldagen är den 25 december – utan Mithras
En standardförklaring av en standardfaktoid som jag trott på sen jag började med sånt här visade sig vara i behov av förbättring. För den romerske gudomligheten behövs inte alls för att förklara varför vi firar juldagen den dag vi gör.
Du har verkligen skämt bort oss med så många läsvärda inlägg år efter år. Det är en rik bank du byggt upp, för även de få dagar som det inte skrivs något nytt inlägg kan man bara slå upp ett gammalt inlägg på måfå och det känns lika aktuellt. Funkar till och med på lördagar - behöver inte gå långt tillbaka för att lördagsfrågan skall bli som ny igen.
SvaraRaderaTack för din gärning!
/Håkan
Instämmer med Håkan. Jag vill f.ö. se målsmans intyg att du fick vara borta oanmäld.
SvaraRaderaMVH
Hans
Tack tack. :-)
SvaraRadera