2015-11-30

Lördagsfråga 388: Carolus

  1. Narva vid floden Narva. Till höger i bild Ivangorod som, trots allt, ligger i Ryssland.
  2. Kungliga slottet Tre Kronor efter branden 1697.
  3. Omisskänliga sovjetiska plan och en amerikansk B-17 i bakgrunden. Så kunde det se ut på östfronten när allierade plan fick använda några flygplatser i Ukraina. Den viktigaste låg vid Poltava.
  4. Karl XII:s nedsölade brev till Magnus Stenbock 1702 ("iagh slog bläck på papperet nu") är fortfarande ett av de finaste breven jag vet.
Att ledtrådarna pekar mot Karl XII satte Josef K på, misstänker jag, något färre än dussinet försök. Och Hans satte givetvis Poltava flygbas.

Slaget vid Narva utspelades förresten just idag, den 30 november 1700, åtminstone enligt den nya gregorianska kalendern; så blev detta datum förknippat både med CXII:s bästa och sista stund. Enligt den gamla julianska som på den tiden fortfarande gällde i bl.a. Ryssland så var det den 19 november, och enligt den kortlivade svenska kalendern var det den 19 november.

2015-11-29

Storsverige

Det började med att @nilrod lade ut en rolig bild på Twitter.

Jag tyckte den var bra och lade ut den på Facebook/Faktoider. Den fick snabbt överraskande stort gensvar, av en rad olika slag.
  • Många påpekade felen. Man letade reda på arealer och annat och visade att de inte alls stämde med illustrationen. Ambitiösa satte ihop bilder där olika länder jämfördes på riktigt.
  • Flera nämnde Mercator. Men även om hans projektion förvisso förvränger, och får länder att se bredare ut ju längre de är från ekvatorn, så blir det inte i närheten så tokigt för de här länderna.
  • Ländernas storlek visar heller inte några klurigare samband utan är tillhöftade på måfå. Det var enbart ett experiment för att se hur många som skulle reagera och hur de reagerade (har jag fått veta av @nilrod).
  • Hur många som gått på kartan vill jag inte tänka på.
  • Men det hade ju heller inte varit första eller sista gången som folk gått på strunt på nätet. Om man säger så.
  • Jag använder ytterst sällan Faktoid-kanalerna för att med flit sprida osanningar, vilket dels kanske gett ett visst renommé (efter alla år...), dels gör att folk är mer på sin vakt än på vanlig clickbait-goja.
  • Kanske jag trodde att kartan var korrekt? (Var det en som föreslog.)
  • Det är uppenbart att "uppenbart fejk" är ett mycket relativt begrepp.
  • Redan "uppenbart" är ett mycket relativt begrepp.
  • En oväntad vändning var de som uppfattade bilden som ett inlägg i flyktingdebatten, för ena eller andra sidan: För att visa hur mycket plats som finns här, eller för att visa hur mycket plats som finns i andra länder ... Typ. Exakt hur man tänker är lite oklart, och förvisso oviktigt i mången lite hetsigare debatt.
  • När en diskussion växer så går sannolikheten för att den ska börja handla om invandring mot 1 (variant av Godwins lag).
  • Men nog så många insåg vad det var frågan om. Visserligen är det skillnad på faktoider-sidans genomsnittliga följare och allmänheten, men å andra sidan så når ett inlägg efter lite delande snabbt långt mer vanligt folk, och även bland dessa förstod många vad bilden syftar på.

Men det värmde att flera uppfattade blinkningen till Anders & Måns.

2015-11-27

Margot tar ingen skit

Bilden ovan (utan diagonal-text) flimrade förbi på nätet. Margot Wallström med muslimsk halvmåne? När hon intervjuas om terrorattackerna i Paris dessutom? Är det sant? Låt oss gräva en smula och se vad vi hittar.

Det första jag gjorde var att bildgoogla "margot wallström". Nog borde det finnas fler och bättre bilder på ett halssmycke som en så avfotograferad person bär?

På bild #3 skymtar något som är bra likt smycket ifråga. Det visade sig dessutom vara regeringens pressbild i högupplösta 2304x3456 pixlar.

Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet

Här framgår det tydligt att smycket dels är det på bilden, dels inte är någon halvmåne utan en hästsko. Fallet löst.

Efter att ha knäckt detta billiga försök att idka viral smutskastning och lagt ut det på Fb/Faktoider så tipsade Jenny Ågren om ytterligare detaljer. Smycket är designat av Efva Attling, bär texten "TAKE NO SHIT" (vilket nästan framgår på pressbilden) och säljs till förmån för BRIS.

Efva Attling: Take No Shit pendant

Det är till att ha koll! Och här har vi, otippat nog, belägg för smycket i pressen:
Runt halsen bär hon ett silvrigt halsband med en liten hästsko, och en text.
Vad står det på halsbandet?
– Haha, såg du det? Det står ”Take no shit”.
Direktöversatt: ”Ta ingen skit” på svenska.
– Jag fick det av mina barn. Jag tog på det idag, jag kommer ha det från och med nu.
- Margot Wallström blir utrikesminister, Aftonbladet 3 oktober 2014

2015-11-26

Inbillningssjuka vs bluffare

Varbergsföretaget påstår att man kan hjälpa elöverkänsliga och marknadsförde sig via annonser. Elöverkänsligas Riksförbund menade att metoden var en bluff och stämde företaget inför Marknadsdomstolen. Nu måste Elmiljö4all punga ut med 2,4 miljoner kronor.
- Förlorade mål om elsanering, Hallands Nyheter 22 november 2015

Detta är en instant classic: Inbillningssjuka stämmer en bluffmakare för att dennes värdelösa metoder inte fungerar på deras inbillningssjuka. Det är så meta-meta så jag vet inte vad.

Och "elallergikerna" fick alltså rätt. Det mest rättvisa hade varit om Marknadsdomstolen sparkat ut båda parterna och bett dem att göra upp i sin fantasitävling någon annanstans. Fast sådant kanske en sådan domstol inte kan göra.
"Elmiljö4alls produkter saknar helt teknisk möjlighet att skydda mot elstrålning, magnetfält eller annan påverkan från el som kan ge besvär för den som är elöverkänslig", skriver förbundet och menade att påståendena var ovederhäftiga och vilseledande.
Detta öppnar upp för en mängd andra metoder som sägs lindra "elöverkänsligas" problem. Som de små dekaler som man kan sätta på sin telefon eller dator, och som på något magiskt sätt ska suga i sig det skadliga i mobilstrålningen utan att för den skull förhindra kommunikationen. I jämförelse är Elmiljö4all ytterst grundliga:
Varbergsföretaget har patent på en ny djupjordningsteknik som i korthet går ut på att man borrar ett 300 meter djupt hål i marken. De första 50 metrarna förses med foderrör av stål och i borrhålet sänks grova kopparlinor ner. Linorna läggs i en ring runt den byggnad som ska skyddas och ansluts till den inkommande elservisen.
Men visst stämmer det att allt detta arbete är värdelöst. Här är en ingenjör som på VoF:s forum går igenom några av deras påståenden: Jordtag trollar bort strålning?

Not, på deras hemsida www.elmiljo4all.se hittar man f.n. ingenting sådant. Där finns några länkar som heter Konsultation, Föreläsningar osv., men de går alla till förstasidan. Vilket kanske är en reaktion efter domen.

En grej till... Med reservation för att uppgifter kommer från någon som dels anser sig vara elöverkänslig, dels är mycket fientligt sinnad mot Elöverkänsligas Riksförbund. Men den kan ju vara sann för det. (Clas Tegenfeldt är tf ordförande i Elöverkänsligas Riksförbund och driver företaget BEMI, "specialister på elöverkänslighet".)
Marknadsdomstolen har avvisat Clas Tegenfelds [sic] skriftliga bevisning (alla hans mätprotokoll) att djupjordning inte fungera. Som expert för förbundet fick Tegenfeldt 135.980 kronor ett ovanligt högt i arvode, men eftersom Tegenfeldt  placerat sig själv som vice ordföranden i förbundsstyrelsen blev hans expertutlåtande nu plötsligt en partsinlaga och avvisades därför av Marknadsdomstolen.
- Clas Tegenfelds fick 135.980 kronor i arvode av förbundsstyrelsen för ett expertutlåtande som Marknadsdomstolen avvisade då det var en partsinlaga [sic], bloggen Lobbyister bryter ner Elöverkänsligas Riksförbund [sic] 22 oktober 2015


Mer om "elstrålning" bara här på Faktoider: Om kroniska epidemier; En kvarts miljon elöverkänsliga?; Elstrålning och andra folksjukor

Tack till Staffan L. som tipsade om den absurda tvisten

2015-11-25

Kakofoni

Detta hör avgjort till de vanligaste "felstavade" orden. För "kakafoni" hittar man mest överallt, även i företagsnamn och andra ställen där man kan förvänta sig att folk inte slarvar. Men det här är ett ord där man inte känner sig det minsta tveksam utan skriver "kakafoni" trots att det är fel.

Eller vad det nu är ... För språket fungerar ju så, att blir en felstavning tillräckligt vanlig och etablerad, så blir den korrekt. Så fungerar språket; det är inte av Gud givet utan ett socialt kontrakt människor emellan.
kakofoni´ äv. kakafoni´ subst. ~n äv. ~en, ~er
- Nationalencyklopedin: kakofoni

Vad etymologin beträffar kommer det från grekiska κακόφωνος kakóphonos där kakós = dålig, illa och phoné = ljud.

2015-11-24

Jeane Dixon

Vad tror vi om följande påståenden:
  • Hösten 1953 invaderade Sovjet Iran.
  • 1957 invaderade Sovjet Palestina.
  • Kina angrep Taiwan i oktober 1958 och utlöste därmed tredje världskriget.
  • Vietnamkriget slutade 7 maj 1966.
  • Fidel Castro dog 1966 eller tidigare.
  • Ryssarna blev först på månen.
  • I början av 1980-talet hände förfärliga ting (holocaust) p.g.a. Kina och "rassituationen".
  • En manlig religiös ledare född i Egypten den 5 februari 1962* blev/kommer att bli en mäktig kraft för det goda i världen.
Inte många rätt där inte. Vi återkommer snart till dem.

Först något till synes helt annat:
Today, Mr. Regan's astrologer would tell him he faces a Pandora's box of trouble that will keep him busy for several years, possibly to the end of his life.
- Jeane Dixon, "What Jeane Says About Don...", New York Times 7 maj 1988

Vem är "Don" Regan? Vem är Jeane Dixon? Och varför är hon förbannad på honom?

Donald Regan var först finansminister och sedan stabschef under Ronald Reagan. Han gav 1988 ut sina memoarer. Den uppgift som nog rönte mest uppmärksamhet där gick ut på att Nancy Reagan inte bara trodde på astrologi utan även försökte att påverka presidenten utifrån horoskop levererade av hennes personliga astrolog.

Jeane Dixon hör man mycket sällan talas om nuförtiden. Men hon var en av 1900-talets mest berömda, etablerade och beundrade spåkäringar, på en nivå som dagens fuskande bondfångare bara kan drömma om (får vi verkligen hoppas). Hennes trams publicerades i en rad tidningar, hon gav ut flera böcker som sålde i miljonupplagor, och så tillskrevs hon flera spådomar som slog in, inte minst mordet på Kennedy.

Den i skojeri någorlunda bevandrade som läser in sig på Dixons spådomar känner snart igen flera tekniker. Som Barnum-uttalanden, det är vaga uttalanden som stämmer in på lite av varje. I artikeln från våren 1988 nämner hon presidentvalet som är under uppsegling. Hon beskriver personligheterna hos Michael Dukakis (om någon minns honom) och George Bush utifrån deras soltecken. Men hon tar inte ställning till vem som kommer att vinna: "It is too early to make that assessment". Eftersom valet 1988, får vi veta, inte är predestined, till skillnad från val som 1948 och 1980 ...

En annan klassisk teknik hon använde var shotgunning: Gör man tillräckligt många påståenden så är det alltid några som stämmer någorlunda. Den har också kallats "Jeane Dixon-effekten". Några av hennes otaliga misslyckade gissningar återfinns ovan. Andra lämpar sig rent ut sagt mindre för tryck, som att USA efter 1980-talets holocaust kommer att renas av auran från den eviga lågan på John F. Kennedys grav. Och så håller hon på.

Om Dixon inte är så omtalad idag, ens bland de troende, så kanske det har att göra med att hon inte hade något till övers för vanlig astrologi, eftersom den är hednisk.
The other critics, the scientists and religious leaders, seem to confuse authentic astrology with the pagan form that prevailed in the ancient world and was strictly forbidden by the Lord of Israel. This debased doctrine persists to this day, often used as an excuse rather than enlightenment. Its practitioners reject their free will, instead ascribing their good deeds and ills, their success and failures, to the occult influence of stars and planets.
- Ibid.

Jag har inte hittat några ledtrådar till vari det Gudi behagliga låg i Jeane Dixons astrologi. (Inte för att jag letat så värst mycket.) En sak är säker, och det är att när hon till äventyrs hade fel, så berodde det inte på metoden utan på hennes tillfälliga oförmåga att utöva den:
... She freely admits all her mistakes and attributes them to her own failures to interpret correctly her visions and psychic reactions.
- Jane Howard, "A Crystal Ball like a TV Set", LIFE 8 oktober 1965 (även fotot ovan)

Vad hennes "spådom" (som påminner bra mycket om en förbannelse) om Donald Regan beträffar så är det högst osäkert vilka bekymmer hon avsåg. Det sägs att astrologer, "medier" m.fl. inte vill spå om olyckor och död. Enligt en uppgift, som vanligt i sammanhanget högst osäker, ska hon 1964 ha nominerats till Årets Kvinna av en mängd Beatles-fans, enbart av den anledningen att hon förnekade ett påstående om att hon förutspått att idolerna skulle skadas. Samtidigt kan man förstå om deras s.k. yrkesheder inte är flexiblare än att den tillåter avsteg när de verkligen vill.


* Wikipedia nämner inte någon manlig religiös ledare född den 5 februari 1962 (iaf inte engelska, arabiska anger inte födelsedag för alla). Den enda född just den dagen är Jennifer Jason Leigh. Den 6 februari har vi Axl Rose, och den 7 februari Garth Brooks och Eddie Izzard. Jag vet vem jag skulle rösta på.

2015-11-23

Lördagsfråga 387: Rambo

  1. Brian Dennehy i tv-serien Warden of Red Rock (2001). Blev känd för sin roll som osympatisk polis i First Blood (1982), den första och överlägset bästa Rambo-filmen.
  2. Richard Crenna i tv-serien Our Miss Brooks (1955), en radioserie som på sin tid blev så populär att den övergick till rörliga bilder när det nya mediet kom. Är kanske mest känd som överste Trautman i flera Rambo-filmer.
  3. Marc de Jonge i franska tv-serien Quai n:o 1 (1996). Det var den sista rollen han gjorde, innan han samma år glömde nycklarna och försökte klättra uppför ytterväggen till lägenheten. Utöver en lång rad franskspråkiga roller är han mest känd som sovjetisk överste i Rambo III (1988).
  4. Julie Benz är Darla i Buffy the Vampire Slayer (1997-2004). Hon hade också en roll i den nyaste Rambo-filmen från 2008.



För övrigt behöver nationalitet inte anges för brittiska, amerikanska och svenska filmer, tv-serier o.dyl.

2015-11-22

Ring klocka ring


Så här lät länge nyårsdikten på Skansen. Även om man de första decennierna fick se till att vara på plats. Efter en allra första uppläsning 1895 av en annan förmåga gav självaste Hazelius uppdraget 1897 till den unge lovande skådespelaren Anders de Wahl.

Så här såg han förresten ut i sin krafts dagar.

de Wahl visade sig bli en pålitlig diktuppläsare, under mycket lång tid. Från 1934 läste han dikten i radio. Så höll han på ända fram till 1955, som blev hans sista nyår ö h t.

Därefter lästes Nyårsklockorna inte mer i radio. Eftersom det var de Wahls grej, så helt och hållet förknippat med honom; lite som att låta någon ta över efter Arne Weise eller Bengt Feldreich.

Men 1977 tog man sig ändå för att återuppliva det hela i TV, där den äldre skådespelaren Georg Rydeberg fick ta över den nygamla traditionen. Och därvid har det blivit. (Hur gammal tradititionen därmed kan anses vara; från 1977 eller 1897? Äldre än radion eller yngre än Karl-Bertil?)

Notera att de Wahl läser hela dikten. Det är nog länge sedan alla åtta verserna hördes i sammanhanget, och det har även justerats och moderniserats på andra punkter. Å andra sidan är det inte första gången någon tagit sig friheter med den. På det hela taget är dikten inte bara Alfred, lord Tennyson 1850 utan även ett ordentligt mått Edvard Fredin 1890, för det var han som då översatte den till svenska. Och det är som synes en tämligen fri översättning:

Nyårsklockan

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö ...
Ring själaringning öfver land och vatten!
Ring Out, Wild Bells

Ring out, wild bells, to the wild sky,
The flying cloud, the frosty light
The year is dying in the night;
Ring out, wild bells, and let him die.
Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälvande minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.
Ring out the old, ring in the new,
Ring, happy bells, across the snow:
The year is going, let him go;
Ring out the false, ring in the true.
Ring våra tankar ut ur sorgens häkten
och ring hugsvalelse till sargad barm.
Ring hatet ut emellan rik och arm
och ring försoning in till jordens släkten.
Ring out the grief that saps the mind,
For those that here we see no more,
Ring out the feud of rich and poor,
Ring in redress to all mankind.
Ring ut hvad dödsdömdt räknar sina dagar
och forngestaltningar af split och kif.
Ring in ett ädlare, ett högre lif
med bättre syften, mera rena lagar.
Ring out a slowly dying cause,
And ancient forms of party strife;
Ring in the nobler modes of life,
With sweeter manners, purer laws.
Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
och ring den frusna tiden åter varm.
Ring ut till tystnad diktens gatularm,
men ring till sångarhjärtan skaparglöden.
Ring out the want, the care, the sin,
The faithless coldness of the times;
Ring out, ring out thy mournful rhymes,
But ring the fuller minstrel in.
Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,
förtalets lömskhet, avundens försåt.
Ring in det rätta på triumfens stråt,
och ring till seger mänsklighetens fanor.
Ring out false pride in place and blood,
The civic slander and the spite;
Ring in the love of truth and right,
Ring in the common love of good.
Ring, klocka, ring ... och seklets krankhet vike;
det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
ring in den tusenåra fredens rike!
Ring out old shapes of foul disease,
Ring out the narrowing lust of gold;
Ring out the thousand wars of old,
Ring in the thousand years of peace.
Ring in den tid, då andarne befrias
ur själviskhetens sammansnörda band.
Ring mörkrets skuggor bort ur alla land;
ring honom in, den bidade Messias!
Ring in the valiant man and free,
The larger heart the kindlier hand;
Ring out the darkness of the land,
Ring in the Christ that is to be.

Även om dikten är långt mer känd i Sverige än i England så är den ändå av lord Tennyson, utgiven i hans storverk In Memoriam A.H.H. samma år som han utnämndes till hovpoet. Och det är inte märkligt att den blivit föremål för en sorts lokal skaparmyt av ett mycket vanligt slag, nämligen när man utsett en viss kyrka till att vara just den vars klockor är nämnda wild bells.

 Waltham Abbey Church, 1930-talet
Alfred, Lord Tennyson, was staying near Waltham Abbey Church not long after the death of his close friend, Arthur Henry Hallam [för vilken In Memoriam skrevs], who had been engaged to marry Tennyson’s sister. It was near the end of a very trying year, and during a severe storm, Tennyson heard the bells of the church ringing wildly in the wind. 
- Ring in the New, Dr Paul Chappell, 30 december 2014

Om detta kan man tro men knappast veta, tills något belägg av poeten själv spåras upp. För man kan men behöver inte inspireras av faktiska klockor för att dikta om dem.

2015-11-20

Blodig biff

En blodig biff är inte blodig.

Vid slakten tappas kroppen på praktiskt taget allt blod. Den röda vätskan är vatten färgat av myoglobin, som är i musklerna vad hemoglobinet är i blodet.

2015-11-19

Bazooka i original

"Bob Burns and his Bazooka"

Raketgeväret fick sitt namn efter ett instrument. Eller en sorts instrument. Det konstruerades av Bob ovan. Poängen var inte att det lät bra utan snarare tvärtom. Det verkar ha fått en handfull andra utövare men annars förknippas det avgjort mest med honom.
bazooka (n.) "metal tube rocket launcher," 1942, from name of a junkyard musical instrument used (c. 1935) as a prop by U.S. comedian Bob Burns (1896-1956); extension of bazoo, slang for "mouth" or "boastful talk" (1877), probably from Dutch bazuin "trumpet."
- Online Etymology Dictionary: bazooka

Samtida belägg: Samme Bob Burns med hans musik(?)instrument annonseras i Los Angeles Times den 13 februari 1936.

2015-11-18

Scientologer i Lomma

Trygghetsdagen i Lomma 2015. Längst till höger: Åsa Graaf, scientolog.
Räddningstjänsten, polisen och Lomma kommun arrangerade Trygghetsdagen på brandstationen i Lomma för andra året i rad.

Alla elever i Lomma och Bjärred fick besöka brandstationen under två dagar med massor av aktiviteter. De fick bla. lära sig om hjärt & lungräddning, droger, hur man använder brandsläckare och att släcka bränder, vett och etikett på sjön, vad lagen säger om nätkränkningar m.m.

Droginformation.nu var på plats och höll 13 korta drogföreläsningar för ungdomarna med titeln ”Kickar i livet”.

Vi tyckte detta var ett mycket fint initiativ och ett viktigt projekt. Det var kul att få vara med och hjälpa till!
- Droginformation.nu sponsrade Trygghetsdagen 2015, Droginformation.com 27 maj 2015

Jo, det är klart att scientologerna i droginformation.nu tyckte att det var fint att få sprida sin till välmenande information förklädda propaganda. Särskilt när de fick hjälp av lika välmenande som okunniga företrädare för den offentliga sektorn: Räddningstjänsten, Polisen och Lomma kommun.

Det är enkelt att ta reda på vad droginformation.nu, drogfritt.nu, I SAY NO DRUGS och allt vad de kallar sig egentligen står för. De är inte där för drogerna, utan för att sprida sitt evangelium och ragga medlemmar.

Alla som arbetar med droginformation ska veta att de spelar på samma planhalva som scientologerna. Men scientologernas mål har inget med droger att göra. Deras mål är att få fler att bli scientologer: att samla betalande medlemmar till världens farligaste sekt, minst lika farlig som vilken drog som helst.

Här får Åsa Graaf ta emot ett pris från International Association of Scientologists. Bild från Peter Roths blogg Politik och vardagsliv!: Scientologernas falskspel inom skolvärlden och missbruksvården. Jag har även använt bilden i bloggposten Scientologernas droginformation, där jag skriver mer om Åsa, Alexander Breeze och de andra som funnit ett sätt att utnyttja godtrogna skattefinansierade myndigheter för att sprida L. Ron Hubbards frälsningsbudskap.

Lomma igen: Åsa med en polis och en person som representerar kommunen (hon har Lomma kommunvapen på jackan). Från I SAY NO DRUGS på Trygghetsdagen 2015.

Kan även nämna att ingen från Lomma kommun hittills kommenterat deras samarbete med scientologerna.

Tipstack till Anna.

2015-11-17

Legenden om den tacksamme terroristen

Har du hört den här:
Enligt inlägget så ska en man ha blivit utvisad från Sverige till Tyskland i början av november och då pratat med en anställd inom kriminalvården: "Jag tycker om dig, du har inte behandlat mig lika illa som alla andra här, därför vill jag varna dig. Du bör inte röra dig i centrala Göteborg under jul och nyår”, ska mannen ha sagt.
- Text med IS-hot mot Göteborg bla bla, Metro 16 november 2015

Eller den här:
För en stund sedan pratade jag med en muslimsk man på gatan. Han såg att jag också var muslim eftersom jag bar ett muslimskt halsband. Innan vi skiljdes frågade han, "Ska du till Sydney på nyår?" Jag svarade att förmodligen, ja. Han sade, "Lita på mig, gå inte i närheten av Sydney på nyår. Det börjar nu." Så sade han hej då och gick iväg.
- Nätet, efter gisslandramat i Sydney i mitten av december 2014

Eller den här:
En kvinna ser en man med arabiskt utseende gå ifrån sin plånbok. Hon springer efter honom och ger honom plånboken. Mannen blir mycket glad och vill ge henne en (rundligt tilltagen) hittelön, men hon vill inte ta emot pengarna. Då får hon istället ett gott råd: "Res inte till New York den 11 september!"
- Fritt efter Bengt af Klintberg, Glitterspray (2005)

"Den tacksamme terroristen" är en av de klassiska skrönorna, vandringssägnerna, klintbergarna. Komponenterna framgår tydligt av exemplen ovan:
  1. En främling, potentiellt mer eller mindre farlig, behöver hjälp.
  2. En barmhärtig icke-främling kommer till undsättning.
  3. Främlingen tackar för hjälpen genom att avslöja att ett terroristangrepp är på gång.
Man behöver inte precis ha stora A i terroristkunskap för att inse att terrorister inte beter sig på det viset; som om allt de saknar är lite vänlighet i den bistra vardagen ... Men riktigt tydligt blir mönstret när man jämför historierna som dyker upp efter varje större terroristangrepp sedan åtminstone 2001. En variant är att den tacksamme terroristen varnar för att dricka Coca-Cola efter ett visst datum.

Och här är då det exempel som skymningspressen hetsat upp sig över:
Hej allihop! Detta meddelande skickas till alla på min kontaktlista. Jag vill dela med mig av något jag fått veta på sistone. Den 5/11 utvisades en misstänkt IS medlem från Sverige, en släkting till mig jobbar inom kriminalvården och fick i uppgift att tillsammans med sina kolleger utvisa denne man till Tyskland då han hade sökt asyl där. Personalen fick ha samtal med honom och min släkting hade flera samtal med mannen. När det var dags för mannen att lämna landet krävde han att få prata med min släkting ensam. Hon blev lite rädd och krävde att samtalet skulle spelas in och att vakter skulle finnas i närheten. Mannen bad henne sätta sig ner o sa sedan "Jag tycker om dig, du har inte behandlat mig lika illa som alla andra här, därför vill jag varna dig. Du bör inte röra dig i centrala Göteborg under jul och nyår". Mannen vände sig sedan om och sa "det var allt, jag hade inget mer o säga". Om detta är ett sätt att flytta fokus till centrala Göteborg för att sedan ge sig på något annat ställe vet jag inte men jag ville dela med mig om det iallafall. Ha en trevlig kväll! :-)
Se fler exempel på Snopes.com: Stalk Tip

Här är ett exempel på en upplyst ordningsmakt som inte låter sig imponeras av gamla uppvärmda skrönor:
In relation to the message doing the rounds on social media about the Metro Centre.
We are aware of the post and have had no reports of anything like this, it appears to be nothing more than an online rumour.
After any major incident there is always an increase in concern around safety and with that comes a lot of speculation and rumour.
- Facebook: Northumbria Police, 15 november 2015

2015-11-16

Lördagsfråga 386: Liftarens guide

  1. En kaskelot. (Jag vet inte om dess engelska namn ständigt får folk att fnissa, rodna el.dyl.)
  2. Denna 54 års Ford är alls ingen amerikanare utan en engelsk Ford UK-modell: Ford Prefect, en något flådigare variant av deras billigare Anglia och ännu billigare Popular.
  3. Järnvägsstationen Fenchurch Street (den heter verkligen så, med "Street" i namnet), en av Londons minsta men mest nyttjade.
  4. Helig cricketmark: Lord's, "home of cricket". Hemmaplan för Marylebone Cricket Club som länge var den klubb som hade sista ordet i formulerandet av cricket-lagarna.
Den som, likt Josef K, kan sin liftar-guide ser genast kopplingarna:
  1. Den ena missilen ovanför Magrathea förvandlas till en kaskelot istället för att spränga Hjärtat av Guld i bitar (den andra förvandlas till en kruka petunior).
  2. En utomjording som skulle leta reda på ett lämpligt namn för att smälta in i det brittiska samhället kom efter ett google-fumlande att kalla sig Ford Prefect.
  3. I fjärde boken dyker Fenchurch upp. Hon fick sitt namn efter den tågstation i vars biljettkö hon blev till: "They [hennes föräldrar] only say you wouldn't believe how bored it is possible to get in the ticket queue at Fenchurch Street Station". (Ursprungligen hade Douglas Adams tänkt på Paddington, men det namnet fungerar sämre p.g.a. björnen m.m.)
  4. I tredje boken utspelas flera nyckelscener på Lord's. Andra utspelas på planeten Krikkit. Cricket har över huvud taget en stor roll i boken.

2015-11-15

Om heta nyheter

- The Breaking News Consumer's Handbook: Active Shooter Edition, On the Media 1 augusti 2014

Häromdagen fick en bloggpost från ifjol stor spridning. Här är bilden som sammanfattar bloggposten.

"Breaking news" är de där nyheterna som slår igenom allt annat, som avbryter nyhetsprogram, får en rullande textremsa även i icke-nyhetsrelaterade program, eller som rentav avbryter icke-nyhetsrelaterade program. Men då snackar vi stora nyheter. Som Estonia, 11 september, Utöya ... Eller fredagen den 13 november.

När sådana nyheter sköljer över världen så uppstår en mängd rykten. "Uppstår" som vore det något mekaniskt eller biologiskt, snarare än tänkande människor som stod bakom ... Men oavsett om ryktena är sanna, falska eller mittemellan, oavsett om de uppstår på grund av missförstånd, sammanblandningar, skämt eller avsiktlig desinformation så är resultatet detsamma.

Det är sådant som TBNCH handlar om, och hur vi ska förhålla oss till nyhetsflödet när det svämmar över. Den utformades visserligen med tanke på Boston-bombningen och de allt ständigare skolskjutningarna i USA, snarare än storskaliga terrordåd. Låt oss gå igenom punkterna och se hur de håller, i allmänhet eller beträffande specifika nyheter.

1. Till att börja med kommer media att få saker fel.

Så är det: Närhet i tid försämrar synen. Det är upplysande att gå tillbaka och studera nyhetsrapporteringen direkt efter någon dramatisk händelse, vare sig det är Tjernobyl, Oslo/Utöya, 11 september, Titanics förlisning ... Eller snart sagt vilken krigsrelaterad rapportering som helst. Ju närmare i tid man kommer desto mer förvrängda och märkliga kan rapporterna vara, som gällde det någon helt annan händelse.

2. Lita inte på anonyma källor.

Här är en enkel övning: Skriv ett garanterat osant påstående på en papperslapp, t.ex. "Domedagen var igår", "Homeopati fungerar" eller "Jesus lever". Skriv sedan under med en påhittad signatur, t.ex. "Kalle X. Anka". Lägg undan lappen, vänta några sekunder, hitta den. Om du finner påståendet värt att överväga så är du i gott sällskap.

En anonym källa kan ha rätt. En anonym källa kan också ha fel. Det senare är avgjort vanligast.

3. Lita inte på artiklar som hänvisar till anonyma källor.

... Av samma anledning som ovan. Som de skriver så tar den tidning/kanal/hemsida som återger en obekräftad uppgift ingen risk, för om uppgiften visar sig vara osann så var det ju källan som hade fel, inte förmedlaren.

Å andra sidan finns det namngivna källor som är sämre än anonyma. Foliemedia har många kanaler: Vaken.se, Natural News, Avpixlat, Newsvoice, InfoWars ... Det är inte lätt att hålla reda på dem. Men en tumregel är att innan man delar en uppgift från en viss källa X, och därmed går i god för att den är sann, först ta åtminstone en snabb titt på vad den går för i övrigt.

4. Det finns nästan aldrig en "andra skytt".

I det som, hisnande nog, blivit standardscenariet för skolskjutningar så ingår att folk/media/blandade "källor" på Twitter varnar för att galningen inte är ensam, att det finns "en andra skytt" som utnyttjar förvirringen för att så att säga angripa i flanken. Denna uppgift är praktiskt taget aldrig sann.

Motsvarande uppgift förekom när Anders B.B. löpte amok, liksom om token i Trollhättan. I båda fallen var de osanna.

Som händelserna i Paris visar ska man aldrig generalisera.

5. Var uppmärksam på det språk media använder.

Journalister använder en mängd koder som betyder mer än vad som möter ögat. "Känd av polisen" innebär inte att personen ifråga är bekant med någon konstapel utan att han är en buse. "Misstänker inget brott" efter ett dödsfall = självmord. Och så vidare.

Här är TBNCH:s punkter direktöversatta. Just nu kan jag inte erinra mig exakt hur orden brukar falla i svenska sammanhang.
  • "Vi får just nu rapporter om" = Någon påstår att något händer.
  • "Vi försöker att få bekräftat" = De är säkra på sin sak men har inte fått det bekräftat.
  • "Vi kan bekräfta" = Uppgifterna har kommit från flera olika källor och de känner sig tillräckligt säkra på att påståendet är sant.
  • "Vi har fått kännedom" = Kan vara ett scoop, eller att de är först med att gå ut med en uppgift som ingen annan dittills litat tillräckligt mycket på.
6. Leta efter källor nära händelsen.

Närhet i tiden försämrar synen, men närhet i rummet förbättrar den. Med reservation för att god källkritik kan utövas även på avstånd. En rapport från exempelvis BBC via London torde bli trovärdigare från exempelvis Metro i Paris, om de nu har någon redaktion där.

7. Jämför olika källor.

Det här kan vara besvärligare än man kan tro, även med tillgång till nätet, översättningssidor och lite Google-fu. Om man följer en viss händelse intensivt ser man att källorna ofta är färre än man kan tro. Ett telegram från TT återges i dussinet svenska tidingar, Reuters och AFP i hundratals internationella ... Och inte sällan är dessutom TT = Reuters = AFP etc. (Men i enlighet med punkt 7 kan man lita mer på franska AFP än TT när det gäller händelser i Paris, liksom man kan lita mer på TT än AFP beträffande händelser i Trollhättan.)

8. Stora nyheter väcker bluffmakare och photoshoppare

Typexempel: Efter en uppmärksammad händelse X sprids bilder på sociala medier som påstås vara från X men som i själva verket är från Y eller Z. Här är det "omvänd bildgoogling" som gäller, med vars hjälp man som regel enkelt kan se var och när en bild togs. Se Faktoider: Att hitta bilder.

En anledning till att sådant får så stort genomslag efter en stor händelse är att folk får ännu kortare reaktionstid än annars; driften att dela med sig ökar, besinningsnivån "men är det sant?" sjunker. Vilket leder till nästa punkt ...

9. Se upp för reflex-delande. Detta gäller även dig.

Det tål att upprepas: En anledning till att falska rykten får så stort genomslag efter en stor händelse är att folk får ännu kortare reaktionstid än annars; driften att dela med sig ökar, besinningsnivån "men är det sant?" sjunker.

De psykologiska mekanismer som ligger bakom rykten, bluffar, desinformation osv. är desamma idag som för tio, hundra eller tusen år sedan. Det som är annorlunda idag är att vi som individer har mycket större effekt på nyhetsflödet. En enda liten Facebook-postning, gjord av en dittills fullkomligt obemärkt människa var som helst i världen, kan på några timmar spridas över hela planeten. När folk i efterhand gräver fram den ursprungliga postaren läggs ansvaret på denne, snarare än de många som spred påståendet.


2015-11-13

Nixon sluddrar

President: I discussed it with people. They, uh, uh — Kleindienst of course suggested the special prosecutor [unintelligible] but I discussed it and, uh, did not bring it to a special prosecutor because the prosecution team satisfied me that they were doing their job. Uh, it did take months for them to get, to know, to where — 
Haldeman: Get at them.
President: Right. In other words, I had faith in the prosecution team. That is really — that is the reason, you know.
- Ur transkriberingen av "The Smoking Gun Tape" med president Nixon och H. R. Haldeman, Vita huset den 23 juni 1972 kl 10.04-11.39

Så där, eller värre, ser talat språk ut när man skriver ner det ordentligt, inklusive hummanden, upprepningar, korrigeringar och allt vad det är. När Watergate-affären bröt ut spelade några band med inspelade samtal en mycket stor roll, i synnerhet "den rykande pistolen" ovan, och de transkriberingarna var de första som den breda allmänheten fick ta del av. Man kan förstå om en del undrade hur det var fatt med presidenten.

2015-11-12

St Kilda var inget helgon

Här är Hirta, huvudön i den lilla ögruppen St Kilda. Den ligger över sex (land)mil utanför Yttre Hebriderna. Det är, för att jämföra med Göteborgs skärgård, som om Brännö legat vid Skagen. Därefter är det fritt vatten till Grönland. Det är en mycket liten och mycket isolerad ö.

Här har det bott folk, länge och väl. Det finns lämningar från yngre stenålder och bronsålder. Förmodligen fanns här folk på vikingatiden, men från medeltiden och framåt finns uppgifter om en liten men fast skara öbor. De framlevde sina hårda liv i det enda samhället som helt enkelt hette "byn", mitt i bukten på bilden. De pinades av stormar, osäker tillgång på mat och bränsle, inavel (många nyfödda dog i en säregen krampsjuka), en feodalherre som bestämde såväl vad han betalade för deras varor som vad de fick betala för hans varor, och inte minst religionen, som lade en blöt svart filt över ett liv som var hårt som det var, och som fick den en gång dokumenterat levnadsglada befolkningen att bli tungsinta, surmulna, gudfruktiga kyrkbänksnötare.

Däremot vet vi på dagen när St Kilda förlorade sin fasta befolkning: Den 29 augusti 1930. De sista 36 invånarna, som ännu inte dött eller emigrerat, hade bett om att bli förflyttade in till land, en önskan som uppfylldes.

Efter nästa världskrig fann fastlänningarna skäl att åter befolka ön. Utöver ornitologer (ön har ett fantastiskt fågelliv) och andra turister så har en militärförläggning, till höger om byn, varit bemannad sedan 1950-talet.

Det finns mycket mer att skriva om denna fascinerande klippsamling ute i oceanen, men nu ska jag komma till en direkt faktoid: Sankt Kilda. För oavsett vad namnet kommer ifrån så syftar det inte på något helgon, om det ens funnits något helgon med det namnet. En lång rad förslag har lagts fram. Som vanligt har många en avgjord doft av folketymologi och/eller skrivbordskonstruktion. Andra är på fastare mark, när filologerna gjort sina läxor: det går inte att gissa i etymologi!

Ett förslag är att öarna fått namn efter en källa på Hirta. Kanske "god källa", sunt kelda på det gamla norröna språket, missuppfattats av holländska kartografer? Eller kanske samma kartografer (de holländska kartorna var helt överlägsna en gång i tiden, vilket gett en del avtryck även i våra egna vatten) först tog fel på Haskeir, en annan enslig ö i området som på den tiden hette Skildar, och sedan skrev det namnet "S kilda[r]"?

Wikipedia: St Kilda, Scotland

2015-11-11

McDonalds som snabbmat

En gång i tiden var McDonalds verkligen snabbmat. Den främsta anledningen var att man hade en mycket begränsad meny. Notera utbudet av huvudrätter som annonserades ut i början av 1960-talet: Hamburgare och cheeseburgare. Det var allt.

Beträffande begreppet Minute-man service (en minut-man har visserligen helt andra konnotationer i USA) så har jag letat efter en påstådd garanti man hade en gång i tiden: Om man inte fick sin mat inom en minut så var den gratis. Detta ska rentav ha förekommit på den allra första Donken i Sverige, på Kungsgatan i Stockholm 1973.

2015-11-10

Mars 1971

Denna bild från den 2 december 1971 är världshistorisk: Det är den allra första från ytan av en annan planet. Den skickades "liggande", för korrekt visning har jag roterat den ett kvarts varv medsols. Vi ska alltså se himlen upptill och marken nedtill ... Att vi inte alls gör det beror på att den sovjetiska sonden Mars 3 mjuklandade mitt under en våldsam sandstorm av det marsianska slag som kan invärva hela planeten i stoft under dagar, veckor och månader.

Att vi inte fick mer bild än så här beror på att Mars 3 tyvärr lade av mitt under sändning för att aldrig mer höra av sig. Inte ens 20 sekunders aktivitet på den röda planeten fick den. Där kan man snacka timpeng. Anledningen blir kanske aldrig utredd men det ligger nära till hands att skylla på storm och/eller hård landning.

Mjuklandningen uppmärksammades med ett frimärke. Sandstormen fick också vara med.

Nu är det sannerligen inget ovanligt att en färd till Mars misslyckas. Wikipedias List of missions to Mars är färgkodad för en rad olika grader av misslyckande och det är en deprimerande färgskala man där kan ta del av.

Men under årens lopp har de lyckade försöken ansamlats. Nu har vi en hel liten maskinpark på och kring Mars. Med dem har man kartlagt planeten men en detaljrikedom som knappt går att föreställa sig. Och då hittar man lite av varje.

Photos taken by NASA's Mars Reconnaissance Orbiter circling the red planet pointed to what may be the Mars 3 lander along with its parachute, heat shield and other hardware that it jettisoned during the descent through the thin Martian atmosphere.
- Failed Soviet Mars spacecraft found?, 3 News 15 april 2013

I Wikipedia-artikeln finns ytterligare bildmaterial där man tror sig ha identifierat landaren, fallskärmen och flera andra grunkor som damp ner i december 1971. Man är fortfarande inte spiksäkra på vad det är man hittat men oddsen talar för att det är Mars 3.

Wikipedia: Mars 3

2015-11-09

Lördagsfråga 385: Rymdkvinnor

  1. Olga Teresjkova firar en av sina guldmedaljer, denna gången 400 m i asiatiska spelen i Kina.
  2. Detalj ur Konstantin Savitskys Resande i Auvergne (1876).
  3. EP:n (har man slutat med sådana?) Fall (1990) av brittiska bandet Ride.
  4. Regina Resnik, operastjärna.

Christian hänvisade till kvinnlig rösträtt i Colorado 1893, vilket visade sig vara en fin vink om det korrekta svaret. Teresjkova, Savitsky, Ride och Resnik ledde även Josef K:s tankar till Valentina, Svetlana, Sally och Judith, säger de fyra första kvinnliga astronauterna, vilket alltså var frågeställarens tanke.

Mest förvånande var ändå att nr 2 Savitskaja inte kom upp förrän 1982.

2015-11-08

A survey of Swedish woo

Sweden is regarded as one of the most secular countries in the world. Religion still plays a considerable role though, as well as many other kinds of superstitions. And how widespread are various pseudo sciences? Which conspiracy theories do Swedes believe in? How do they depend on age, sex, income, geography and political views?

The Swedish skeptic organization VoF (Vetenskap och Folkbildning) was founded in 1982 to counter pseudoscientific claims and raise public awareness of scientific methods and results. Over the years a general picture took form of how common various pseudosciences etc are, how they vary over time and between groups, but we haven't had hard facts – until now.

In the spring of 2015, a poll with a random sample of 1,113 Swedes was conducted on behalf of VoF. 52 questions were asked regarding the attitude to science, various conspiracy theories, medicine, faith and paranormal phenomena. The result was presented in October and got a lot of attention in media, in particular since it was the first of it's kind; Swedish woo has never been surveyed before.

Here are the data as diagrams, click for larger images.

General attitudes to science
Swedes generally believe in global warming (90 % in the three "believing" categories), evolution (85 %) and the scientific method (83 %). Many of us think GMOs are harmful to health (40 %) and nature (55 %). Also, ignorance is widespread regarding antroposophic Waldorf education (52 % expressed no particular opinion about it).

Conspiracy theories
Plenty of red indicates Swedes generally don't buy into conspiracy theories. Still, that 15 % think pharmaceutical companies don't want us healthy is sobering.

The case of Thomas Quick involved a man who admitted being the by far worst serial killer in the history of the country and was convicted for several murders, due to incredibly sloppy police work and downright unscientific psychological theories. Read more about The Strange Case of Thomas Quick, The Guardian October 22, 2015.

The Estonia disaster in 1994 was the deadliest shipwreck disaster in peacetime Europe. Of the 852 people who perished, 501 came from Sweden.

Medicine & health
Belief in electromagnetic hypersensitivity is pretty strong, with 38 % in the believeing categories. Swedes believe in vaccines, with just 7 % in the antivax categories and a further 10 % grey "don't know". That 14 % believe in homeopathy is less surprising than a whole 35 % responding that they don't know whether it works or not? Freud has, I've been told, more followers here than in most of Europe, though only a third of us wrongly think his theories were based on solid research.

Faith & the supernatural
Note, the first question about intelligent life on other planet does not mean such a belief is comparable with belief in God, angels or gods. The UFO question could have been better put but then again most people think about alien spaceships rather than actual unidentified flying objects. A fifth of us believe in a single unspecified God, almost a third in an unspecified higher power and 1 out of 25 in several gods. More Swedes believe in life after death (24 %) than in ghosts (15 %). Some 16 % believe in ghost talkers ... And again, despite nice big chunks of red there is a little too much blue to be comfortable, and plenty of grey too. How can you not have an opinion of whether astrology is bunk?

The survey contains lots more of course. The media got most enthusiastic by the political revelations and surprises, eg that belief in UFOs is strongest in the nationalistic party, reincarnation in the socialist party and chemtrails, believe it or not, in the liberal conservative party.

All in all, a great first attempt to map the woo of a country. Let's hope there will be more studies in the years to come to study trends and possibly get reliable data for the smaller groups, in particular the political parties.

2015-11-06

Presidentkandidatens pyramider

Mosaik från Markuskyrkan i Venedig, 1200-talet: Josef utfordrar hela världen ur Egyptens rika förråd. För fler gamla pyramidbilder, se Faktoider: Pyramiderna avbildade.

Massdiagnosen Trump ligger i en klass för sig, men det finns andra presidentkandidater med en, ska man säga, annorlunda världsbild. Som Ben Carson, som åtminstone häromdagen ledde i mätningarna. Carson är kristen, givetvis, och kreationist, vilket tyvärr knappt ger utslag på mätaren när det gäller amerikansk politik. Men så kom det fram att han har udda idéer om pyramidernas tillkomst och användningsområde. Det låter inte som nyhetsmaterial precis, men ...
My own personal theory is that Joseph built the pyramids in order to store grain. Now all the archaeologists think that they were made for the pharaohs’ graves. But, you know, it would have to be something awfully big — when you stop and think about it, and I don’t think it’d just disappear over the course of time — to store that much grain. And when you look at the way the pyramids are made, with many chambers that are hermetically sealed, they would hav e to be that way for a reason."
- Ben Carson believes Joseph built Egypt’s pyramids to store grain — and it just might get him some votes, The Washington Post, 5 november 2015

Talet hölls 1998 på ett universitet och filmades (se från 3:45 för det pyramidala). Flinka fingrar fann talet och postade det. Det var knäpperi av en sort som gav gensvar; nyheten spreds snabbt.

Vad svarade då Carson när han ställdes inför uttalandet? Han stod på sig.
- It's still my belief, yes.
- Ben Carson's unusual theory about pyramids, CBS News, 4 november 2015

För den som inte känner till historien om Josef: Farao hade mystiska drömmar. Slaven Josef förklarade dem som en profetia om sju feta år som skulle följa. Överflödet fick dock inte slösas bort eftersom man därefter hade att se fram emot sju magra svältår. Farao imponerades och gjorde Josef till styresman över hela Egypten. I denna roll samlade han in stora mängder spannmål, "den var som havets sand", vilket man hade god nytta av när skördarna började slå fel. Källa: 1 Mosebok.

Så långt bibeln. Som förresten inte har ett ord att säga om Egyptens pyramider.* Men att förråden, om man nu tror på sagan, skulle vara pyramiderna... Med massor av kammare, som de inte har, som är hermetiskt tillslutna, vilket de inte är? Knäppare än knäppt?

Men idén är, som så ofta är fallet med såväl bättre som sämre idéer, inte ny. Den förste som tog upp idén var, såvitt jag vet för närvarande, John Mandeville i mitten av 1300-talet.

Mandeville! Se, det var en ledtråd. För The Travels of Sir John Mandeville, en av medeltidens största bestsellers, var lika populär som den är opålitlig. Vem denne medeltide Münchhausen var vet vi inte, eller om de självbiografiska bitarna är något annat än fria fantasier. Stora delar av reseskildringen är hämtade från identifierbara källor, men det behöver inte bidra till sanningshalten. Här kan man läsa om trädet som bär frukt i form av levande får, här förses exotiska länder med cykloper, människor med hundhuvuden, fågel Fenix och gråtande krokodiler ... Och så kan vi läsa om Egyptens pyramider: "These are the Barns of Joseph that were made for to keep corn in for the seven barren years."

Detta var alltså efter pyramidbilden ovan. På den är det möjligt men inte säkert att pyramiderna framställs som förråd. Idén är inte så märklig som den låter eftersom man på den tiden hade mycket dimmiga uppfattningar om pyramiderna, och inte heller var det så enkelt att bege sig dit för att ta reda på fakta.


Men sedan bra många sekler har det varit allmänt känt att pyramiderna var gravar, och att de är värdelösa för att förvara spannmål. Hur har då denna skröna nått Ben Carson? Ingen aning. Måhända det bibliska inslaget gör att den ser mer "kristen" ut, något som en gudfruktig människa bör tro på? Men jag tvivlar på att någon särskild mängd personer, kristna eller andra, som varit något att räkna med trott på Mandevilles pyramid-lador. Det hela påminner om en del andra idéer som få om någon fått för sig förrän på säg 1800-talet, men som snabbt fick rykte om att vara medeltida allra minst eftersom de "verkade" gamla och bibliska.

Men om Ben Carson skulle vinna presidentvalet ... Då får världen sin förmodligen förste ledare på flera hundra år som tagit Mandeville på allvar.

En till: Carson nämner i förbigående att Josef försåg hela världen med mat, "något som man inte ens kan göra idag". Ännu knäppare än ladugårds-pyramiderna? Jo, med den skillnaden att det faktiskt står i skriften: "Och från hela jorden kom man till Egypten för att köpa säd av Josef, ty det var svår hungersnöd överallt." (1 Mos 42:57)

Wikipedia (eng.): John Mandeville

* Det närmaste är i apokryfiska 1 Mack 13:28, där en viss Simon i Judéen låter uppföra hela sju pyramider till minne av hans döda familj.

2015-11-05

Norsk olja och Volvo

Reklam från 1987, långt efter oljehistorien

Det sägs att Norge en gång i tiden erbjöd en andel av deras oljefält i utbyte mot en andel i Volvo ... Och att svenskarna tackade nej!?

Är det sant? — Ja.
Styrelsen har funnit att den kvalificerade majoritet på 66 2/3 procent av rösterna som behövdes inte kunde erhållas, sade hr Gyllenhammar. Han tillade att 40 procent av aktieägarna var mot planerna. "Avtalet med Norge kan därför inte fullföljas."
- Översatt ur "Volvo Ends Plan for Tie To Norway", New York Times 27 januari 1979

Vem var det som avstyrde det hela? — Det är avgjort krångligare att reda ut, där det alls är möjligt. Alla är inte lika stolta som Aktieägarna över historien.

Den bästa, eller åtminstone mest läsbara kortfattade beskrivning jag hittat av det hela fanns i en arkiverad artikel hos Affärsvärlden.
År 1978 behövde den då helsvenska biltillverkaren Volvo kapital för att kunna utveckla en ny modell, det som skulle bli den framgångsrika 740-serien. I stället för att vända sig till aktiemarknaden arbetade Volvos dåvarande vd Pehr Gyllenhammar fram en lösning där norska staten skulle gå in i Volvo med 200 miljoner kronor. Dessutom skulle konungariket Norge betala med koncessioner i norska oljefält. För detta skulle norska staten få 40 procent av Volvokoncernen. 
Sett ur ett norskt perspektiv var affären logisk. Olje­utvinningen hade då ännu inte hunnit ta ordentlig fart. Norge skulle få en stor andel i en internationell industrikoncern, vilket kunde diversifiera norskt näringsliv. Volvo skulle bli licenstagare till 10 procent av Oseberg-fältet mitt emellan Norge och Shetlandsöarna.
Efter provborrningar började Norge ta upp olja i större skala från slutet av 1970-talet. Vad som räknas som "ordentlig fart" vet jag inte.

Wikipedia: Energy in Norway

Så även 1978 kunde man inse att den där norska oljan nog var värd en del. Vilka var det då som satte sig emot?
Den maktkamp som därefter följde är unik i svenskt näringsliv. Det ansiktslösa kapitalet reste sig emot näringslivshöjdarna och krävde bestämmanderätt. I flera års tid hade vinsterna sjunkit och därmed utdelningarna. De tysta tjänstemännen på Fjärde AP-fonden och andra sparinstitutioner gjorde offentlig revolt mot de mäktiga bolagscheferna i Göteborg.

– Det var en uppgörelse mellan staterna Norge och Sverige och tanken var att Volvo skulle få tillträde till den norska sockeln. Vi fick oljan i princip gratis. Men det utvecklades till en bisarr historia där AP-fonden och andra tog strid emot affären, säger Pehr Gyllenhammar i dag till Affärsvärlden.

Publikt sett var dock intresseorganisationen Aktiespararna mest synlig, under ledning av Håkan Gergils och Sten K Johnson. Än i dag framhåller Aktiespararna på sin hemsida stoppet av Volvos Norgeaffär som en av föreningens stora framgångar i kampen att företräda de små aktie­ägarnas intressen. Kritikerna riktade in sig på att Volvos presentationsmaterial om affären var tunt. Egentligen vanns debatten på rädslan för att vattna ur det svenska Volvo, landets dåvarande industriklenod. Men vågskålen tippade över till förmån för nej-sägarna när näringslivets dåvarande starke man Marcus ”Dodde” Wallenberg uttalade sig och sade att fördelarna med affären var små och att Volvo borde kunna ordna sin finansiering inom Sverige.
- "Andra chansen till norsk olja", Affärsvärlden 7 februari 2012

Den nämnde Håkan Gergils vidhåller fortfarande att det var rätt att säga nej. Jag har inte satt mig in i hans argument.
Så det var ingen lysande affär som Sverige, Volvo och Pehr G Gyllenhammar gick miste om den gången?
– Nej, aktiekapitalet som Volvo skulle erhålla från Norge var 450 miljoner kronor för 40 procents ägande i bolaget. Var och en kan nu i efterhand räkna ut vilken låg värdering av Volvo detta var. Ford betalade 50 miljarder kronor bara för personvagnsrörelsen i slutet av 1990-talet, och lastvagnarna representerar ett än mycket större värde.

Men Volvo hade väl fått en massa norsk olja i gengäld?
– Oljan i Norgeavtalet hade inte varit ”gratis” som artikeln uppgav. Tvärtom, Volvo skulle stå för mångmiljardinvesteringar för att utvinna oljan ur fälten.

Den norska oljefonden uppgår nu till 3400 miljarder norska kronor. Det hade räckt med rätt lite av det för att det skulle ha blivit en kanonaffär för Volvo.
– Då ska man veta att de tre prospekteringsmöjligheterna Volvo skulle ha erhållit var områdena i Nordsjön 30:2, 30:3 och 30:6. Av dessa var det bara det sistnämnda som visade sig vara en fyndighet, dessutom bara gas.
- "Jag övertalade Wallenberg", Affärsvärlden 14 februari 2012

2015-11-04

Bloggen fyller 3000

Enligt räknaren här på bloggen så ska detta vara publicerad bloggpost nr 3000. Det är samtidigt den 100:e månaden som jag gnetat på. Även den som inte är begiven på talmagi kan finna så jämna tal värda något extra. (Inte för att jag brydde mig när nr 1000 eller 2000 passerade, när det nu kan ha varit.)

Därför följer här 100 blandade highlights ur bloggarkivet.

18 augusti 2007: Revbensmyten
Vari jag poängsätter faktoider.

12 september 2007: Världens giftigaste djur
En av de mest lästa bloggposterna, år efter år.

8 oktober 2007: Hamilton och hans blandning
Visste du att tobaksgreven så när gick under på östfronten, blev hyllad i Königsberg och var bundis med Hitler?

25 november 2007: Världens svåraste språk
Hur räknar man då? Fortfarande nyfiken.

7 december 2007: "Sagan om ringen" har blivit bok också
Mest lästa bloggposten skrevs för åtta år sedan. Hm.

13 januari 2008: Bredband
Vari ligger det breda i banden?

23 februari 2008: G-d
Som en kommentator skrev: "Kan man skriva f-n så varför inte g-d"? Fast den här grejen verkar aldrig ha fått någon spridning. Guschelov.

10 mars 2008: Yada yada
Vad uttrycket "egentligen" betyder. Änna.

19 april 2008: Fråga: Vem är detta?
Den första i raden av det som skulle bli lördagsfrågan. Redan från början gavs svaret på måndag. De fyrdelade bilderna skulle komma senare.

18 maj 2008: Kristendomen i Norden före vikingatiden
I den opålitliga tidningen Dagen säger det annars pålitliga Vetenskapsrådet en del underliga saker om våra förfäder.

6 juni 2008: Textkritik
Översiktlig beskrivning av ett fascinerande ämne som man lätt kan få fel för sig om, för det handlar inte om att kritisera texter.

10 juli 2008: Hallands floder
Varför just det landskapets floder blivit obligatorisk allmänbildning.

24 augusti 2008: Fel i framtiden
Anakronismer i Blade Runner.

17 september 2008: Morden på Hökeberg
En riktigt, riktigt fin historia som inte längre går att läsa på Wikipedia.

22 oktober 2008: Tysk skriföfning
Sådana övningar görs inte längre.

14 november 2008: Först till kvarn ...
... Får först mala. Dvs turordning tillämpas.

31 december 2008: Kriget i Egypten
Hur en välmenad invasion övergår i ett ockupationskrigs hela sorgespel. Lika aktuell 2008 som 2015 som 1798.

28 januari 2009: I like hores
Typexempel på rolig skol-grej. Rolig, men påhittad.

15 februari 2009: Om pressen
Tidlös karaktärsteckning av tredje statsmakten. Eller var det fjärde?

15 mars 2009: Det är icke gott att mannen är allena
Jomen, även Bibeln har faktiskt missuppfattats då och då.

29 april 2009: När Andrée nådde polen
Tidning rapporterar att Andrées ballong passerat nordpolen. Jomen, man kunde lita på pressen då med.

10 maj 2009: Massimo Polidoro
Nybildade VoF Göteborg fick sitt första finbesök.

5 juni 2009: Skalenlig jord
Hur liten, liten jorden är.

17 juli 2009: Bajonett i aktion
Roligt vykort från första världskriget som kräver sin förklaring.

11 augusti 2009: Mini-quiz: Tegnérs språk
Esaias Tegnér beskrev språk. Känns de igen?

15 september 2009: Ringens krig
Varför Tolkiens trilogi blev en trilogi.

9 oktober 2009: Orbs!
En modern klassiker i knasbranschen. Om den inte minskat sedan 2009?

10 november 2009: Vitamininstitutet i Schweiz
Ja, det finns.

10 december 2009: Är du också allergisk mot modeord?
En självförklarande rubrik på en bloggpost med mannen, myten, legenden J. L. Saxon.

21 januari 2010: Google, Barney
Seriefiguren Google.

12 februari 2010: Varför Wegener misstroddes
Kontinentaldriftens fader får ofta symbolisera den missförstådde forskaren som får rätt. Men Wegener hade mer fel än rätt.

17 mars 2010: Äkta vara 1903 - del I
För hundra år sedan hade förvillare som Mats-E-nummer haft betydligt mer att bekymra sig för, av betydligt större anledning.

6 april 2010: Utöka ert ordförråd: Arla
I mjölksammanhang betyder Arla inte bara "tidig".

19 maj 2010: Stadsplanering i Germania
Om Hitlers drömstad.

18 juni 2010: James Randi in Sweden
Världens meste levande skeptiker kom till Göteborg, Stockholm och Lund. Jag svarade för denna hans svenska del av Europaturnén.

11 juli 2010: Om drunkning
En klassisk myt som inte bara bör utan ska lyftas varje sommar. För den här kan man dö av.

26 augusti 2010: JAS, Tunnan och annan teknik
Ny Teknik utsåg, historielöst nog, JAS till "den värsta teknikfloppen".

24 september 2010: Bokmässan 2010/1
Det har blivit en hel del bokmässor genom åren, med eller utan böcker. Här är en.

6 oktober 2010: Det IgNobla priset
Det alternativa nobelpriset värt namnet.

4 november 2010: Is Google making us stupid?
Eftersom det skrevs för fem år sedan så borde man märka effekterna vid det här laget.

8 december 2010: Radioaktivt vatten
Klassiskt kvack.

18 januari 2010: Jupiter, Saturnus och George
Ett tag hade solsystemet en planet som kallades George. Åtminstone av några.

1 feburari 2010: Den första Faktoid-dagen
XKCD uppfann en riktigt, riktigt fin årsdag som givetvis uppmärksammas.

16 mars 2010: Gaffla med Geller
Samtal med en skojare.

1 april 2011: Kanalerna på Venus
Kanalerna på Mars känner alla till. Betydligt mindre känt är att åtminstone Percival Lowell även såg kanaler på den dimhöljda Venus.

22 maj 2011: Oläsliga böcker
Jag har knäckt en och annan riktig hårboll till bok genom åren men denna ligger i en klass för sig.

8 juni 2010: Mässling, en farlig sjukdom
Hur ofarligt är inte mässling? Roald Dahl berättar om hur hans dotter dog.

8 juli 2015: Astronautens homeopatiska självmord
VoF:s första besök på politikerveckan i Almedalen gjorde succé när Christer Fuglesang m.fl. handgripligt demonstrerade homeopatins poänglöshet.

9 augusti 2011: Atombomb på bild
Alla har sett atombomber som sprängs. Desto färre har sett detta belägg för den allra första atombomben (det vill säga inte den i Hiroshima).

7 september 2011: Linnés diplomkvarn
Självaste Linné köpte sig en bluff-examen.

9 oktober 2011: De sista orden på månen?
De första orden på månen kan vi. Men vilka var de sista? Eller, jag menar naturligtvis senaste.

10 november 2011: Dagens ungdom 1916
Det är allt en jävla tur att dagens ungdom inte är som gårdagens.

6 december 2011: Vaccinmotstånd 1761
Många som borde veta bättre har för sig att vaccinmotståndet började för några år sedan med den där värdelösa autism-studien. Men vaccinmotståndet är äldre än vaccinerna själva.

17 januari 2012: Kim Jong Il spelar golf
Ett påstående kan vara osant på olika sätt. Att Kim inte fick ett dussin hole-in-ones på allra första golfrundan är givetvis osant. Men det är dessutom osant på ett intressant sätt.

9 februari 2012: Dwight York 'til it hurts
En sekt som ... Näe. Jag vet bara inte.

15 mars 2012: Lena Ranehag, asgam
Om en otäck och fullkomligt samvetslös människa.

4 april 2012: Illinois Nazis
Nazisterna får en scen i Blues Brothers. De fanns på riktigt, och jag stötte på ledaren via en oväntad väg. Du kante föreställa dig vad jag hittade sen ...

24 maj 2012: Varnad av Facebook
Uppmaningar till våld och terror får stå kvar, minsta uppmärksammande av destruktiva sekter riskerar din närvaro på nätet. Världens mäktigaste IT-företag kan bete sig på ett jävla sätt rent ut sagt.

19 juni 2012: "Körkortsboken" 1922
Ett vida spritt citat visade sig vara äkta.

10 juli 2012: Fetma ökar (bland diabetiker)
En häpnadsväckande nyhet — varannan svensk är överviktig! — som svaldes av media visade sig vara osann.

9 augusti 2012: Dagis, mellanöl och maskingevär
Petighet med begrepp tenderar att bero på vad du är intresserad av.

6 september 2012: Världens mest otursförföljde..?
Klassisk skröna.

16 oktober 2012: Ada Lovelace programmerar
Lady Ada Lovelace räknas som den första programmeraren. Vad var det egentligen hon skrev?

8 november 2012: Över 35 000 följare på Twitter (...)
En kommun förkunnar stolt att de har nästan hur många följare som helst på Twitter. Josåatt...

6 december 2012: Manah manah
Slagdänga från Mupparna visar sig ha ett oväntat ursprung.

24 januari 2013: Adelsohn badar i Forsmark
Dåvarande moderatledaren väckte uppmärksamhet när han förklarade sig beredd att bada i ett kärnkraftverk. Hur farligt är det egentligen?

1 februari 2013: Carl Sagan och exoplaneterna
Populärvetenskapens största affischnamn fick rätt om exoplaneterna. Också.

22 mars 2013: Star Wars med propellrar
En av filmhistoriens mest kända scener hade en förlaga.

4 april 2013: Farlig myt: Gör-det-själv-HLR
Ännu en myt som är potentiellt farlig.

17 maj 2013: Japans vises protokoll
Nazisternas konspirationsteorier är väl kända. Mindre känt är att deras vänner i öst höll sig med något liknande.

7 juni 2013: Trolltyg i Tomteskogen
Uppståndelse i de gravt förvillade antroposofernas biodynamiska fasad Saltå Kvarn.

14 juli 2013: Woo-woo-parken
En temapark för von Däniken. Otroligt men sant. (Finns inte längre. Vet verkligen inte om det är "tyvärr" eller inte.)

8 augusti 2013: Discovery och kryptozoologin
Skräp-tv är särskilt bedrövlig när den sänds i en kanal som en gång stod högt.

8 september 2013: Tokmässa 2013
Vi besöker en tokmässa, träffar kvackare och pseudovetare av olika slag, blir utslängda m.m.

13 oktober 2013: Lovecraft och Houdini, skeptiker
Utbrytarkungen och skräckförfattaren var båda inbitna skeptiker.

21 november 2013: Sylvia Browne planerar
Det är alltid lika roligt när "medier" råkar ut för oförutsedda händelser. Kanske inte när de dör, men ... Tja.

20 december 2013: Hobbit och andra fula datorer
Personlig favorit: Hemdatorn Sinclair ZX Spectrum kopierades för det vilda bakom järnridån, i en uppsjö av bitvis hysteriskt fula datorer.

10 januari 2014: Scientologerna upphandlade
Dina skattepengar går till en destruktiv sekt eftersom det finns folk i offentliga sektorn som inte har koll.

7 februari 2014: Promession: Ny begravningsmetod som inte finns
Nya begravningsmetoder ser man inte ofta. Efter fågelmat, nedgrävning och kremering kom så en ny ... Eller? Den här ack så lovande hypen har jag själv trott på.

11 mars 2014: Förbjöd kyrkan dissektioner?
Slitstark myt.

13 april 2014: Sankt Sigfrid var aldrig i Örgryte
Göteborgs-myt.

18 maj 2014: The Wipers Times
En pärla från första världskrigets skyttegravar! Och den är rolig, på riktigt.

8 juni 2014: Hur ett digitalt tidningsarkiv (inte) ska se ut
Efter otaliga timmar i digitala tidningsarkiv har jag fått en del idéer om hur de bör och inte bör se ut. Världens bästa innehåll kan skämmas av ett dassigt gränssnitt, helt i onödan eftersom det inte är det som kostar.

16 juli 2014: Very first actual bug
Förklaringen av datatermen bug är äldre än den man brukar se.

26 augusti 2014: Fars i Iran: "US run by Nazi aliens"
Uppenbart påhittad nyhet från foliesajt lyfts upp som en riktig nyhet.

4 september 2014: Vad svensken visste om förintelsen
Att studera vad som rört sig i det allmänna medvetandet är alltid ntressant. Ibland långt mer så, när det rör frågor av verkligt värde.

8 oktober 2014: Explore, Dream, Discover: Mark Twain, citatmagnet
Citatmagneter finns det en del. Mark Twain hör till de pålitligaste.

14 november 2014: Negerbollens historia
"Vi har alltid sagt negerboll." Har vi? En genomgång som fick en storartad uppföljning av Peter Isotalo, givetvis länkad.

16 december 2014: Göran Lambertz tänker fritt
Rättshaveristen går ner sig i Quick-sanden.

18 januari 2015: En dag på Metro
Slaskpressen är vad den är.

10 februari 2015: Snake oil Sigurd
Självaste Sigurd Fafnersbane drog nytta av ormoljans underbara effekter.

10 mars 2015: IS fejkade flagga
Den svarta flaggan har vi sett. Av allt att döma bygger den på en förfalskning.

8 april 2015: SVT "Debatt"
Slask-tv.

12 maj 2015: Svensk scientologi tresiffrig
Hur många aktiva scientologer finns det egentligen i Sverige? Ingen utanför rörelsen vet, men kvalificerade bedömningar kan göras. Och de pekar synnerligen lågt.

16 juni 2015: On Nursery Rhymes
Det har blivit mer engelska på sista tiden och här är ett exempel, där jag går igenom några kända (åtminstone i England) barnkammarrim som tillskrivs påhittade upphov.

7 juli 2015: Vetenskaplig homeopati
I Almedalen träffade jag homeopater. Vetenskapliga homeopater rentav.

9 augusti 2015: The Woman on Mars (Solved)
Ett s.k. scoop, eftersom ingen annan hade orkat kolla vad den aningen kvinnoformade skuggfiguren på en av bilderna från Mars egentligen föreställde.

1 september 2015: Myten om fusk-ägg
Är tillverkning av ägg, säger hela ägg med gula, vita och skal, en lönsam hobbyverksamhet i Kina? Nej, det är en myt.

4 oktober 2015: Hockey-nazisten och andra hakkors
En bild på ett finskt veteranplan fick även undertecknad att gå i fällan.

1 november 2015: Fyrkantig vetenskap?
Hur kan vi skeptiker bedöma sådant som skulle kunna visa sig vara sant om 1, 10 eller 100 år?