STOCC:s Hans Engström (stående) och Per Eriksson i studion. Att den lånades av Motormännens riksförbund kan anas av reklamskylten à la nummerplåt med ”88.0 MHZ”.
Det började i Stockholms närradio omkring jul/nyår 1983. I den delvis färgstarka tablån (mer om den senare) dök ”Radio Dator” upp. Det var Stockholm Computer Club (STOCC) som sände nyheter från branschen, intervjuer, klubbinfo … Varje avsnitt avslutades med något som aldrig tidigare hörts i svensk radio, knappt ens i världen (Storbritannien och Nederländerna nämns som pionjärer): Dataprogram. Bokstavliga dataprogram.
Banda program till din dator direkt från radion!
Genom Stockholm Computer Club kan du spela in dataprogram direkt från en vanlig radiosändning. Varje söndag mellan halv fyra och fyra på eftermiddagen kan du lyssna på och banda våra sändningar.
- Min Hemdator 5/1983
Vad som hände var att Per vid mikrofonen kunde säga ”Här har Nisse i Bandhagen skrivit ett program till 64:an för att beräkna moms, om du är intresserad så spela in … Nu.”. Därpå följde en stunds brus. Var du intresserad av programmet och dessutom ägde en Commodore 64 så spelade du in oväsendet.
Commodores Datasette klar att leverera Oceans Rambo – OBS original!
Sedan satte du kassettbandet i datorns bandspelare, skrev LOAD + return (eller tryckte på skift + Run/Stop) – ”PRESS PLAY ON TAPE” – och tryckte på Play på bandspelaren. Det analoga ljudet på kassetten skickades in i datorn som översatte det till ettor och nollor, och till slut Nisses momsprogram. Det var rätt korta snuttar på en halv till två minuter, vilket blir 1,5–6 kb (C64) eller 5–20 kb (Spectrum) – japp, Commodores bandspelare var riktigt långsam utan turboladdare.
Så här kunde data till Sinclair ZX Spectrum låta. Jag tror att det var den enda datorn där användaren alltid fick höra alltihop.
Detta fildelande möjliggjordes av att kassetter var det vanligaste sekundärminnet på den tidens hemdatorer. Därmed blev hanteringen trivial, för såväl sändare som mottagare.
Vad utbudet beträffar sände STOCC program för ”de vanligaste datormärkena: Sinclair [Spectrum antar jag], VIC [Commodore 64 och antagligen även VIC-20] och Atari [som jag kan mindre om]". Ja, för alla vet väl att program till en modell enbart gick till den modellen? Som Android/iPhone, som PC/Mac …
Vid denna tid rådde en sorts hemdatorfeber. Datorer var framtiden, folk skulle lära sig den nya tekniken. Detta tog sig ofta formen av BASIC-kurser. För det inses ju lätt att en medborgare som behärskar 10 PRINT "HEJ PA DIG" är förberedd för det datoriserade samhället. Sen så fanns ju vi entusiaster; vi hade insett att vi kunde skaffa datorer, och det var den enda motivation vi behövde för att skaffa datorer och tillbringa en avsevärd del av vår vakna tid åt dem.
Så småningom kom Sveriges Radio på att man ville vara med. I slutet av 1984 började ”Datorernas värld” att sändas i P1. Man tog efter STOCC:s koncept, inklusive de bokstavliga dataprogrammen. Fast de sändes inte under själva programmen utan några timmar senare, så färre lyssnare skulle riskera att förvirras eller skrämmas av bruspipandet.
- Ur tablån för SR P1 den 12 december 1984
”Radio Dator” och ”Datorernas värld” sändes fram till 1986. Vid det laget hade nämnda boom, vill jag minnas, gått över. Inte för oss entusiaster såklart. Vi väntade på Commodores Amiga och andra underverk, lärde oss hantera modem och dela filer, även sådana som inte hade platsat i vare sig när- eller riksradio.
Källor utöver nämnda:
- Olle Larsén: Spela in dataprogram direkt från radion, RATEKO 1/1984
- Jimmy Wilhelsson: Sveriges Radio fildelade redan på 1980-talet, IDG Tech World 25 maj 2014
Jag kan inte låta bli att ta med denna bonus: Tablån för Stockholms närradio söndagen den 1 januari 1984. Här samsas frikyrkor och politiska förbund, Hare Krishna och scientologer … Liksom Odontologiska Föreningen, och STOCC. Ett program inte syns här var Öppet Forum/Stockholmskanalen, där Rolf Pettersson kunde höras citera Sions vise, varna för rasblandning med mera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.