- Södermalm, Gamla Söder, Söder enbart, Söder Tea, Söderfröjd och Söderte
Vad är grejen med teernas Söder-tema? De ovanstående sorterna hittades också utan större möda, och med inriktning på paketerade varor. En inventering av specialistbutikernas hyllor med lösvikt skulle säkert ge mångdubbelt mer.
Här är svaret:
- The Tea Centre of Stockholm: Söderblandning
Det är denna blandning, från Hornsgatan 46, som de andra är kopior av. (Detta är f.ö. inget sponsrat inlägg.) Om man räknar Söder-teerna som en sort, så är detta det överlägset mest spridda svenska bidraget till tevärlden. Åtminstone i Sverige.
Så var det med den saken. Några tveksamheter?
Jag tog en titt på blandningens historia. Likt många andra kreationer inom mat och dryck lär Söderblandningen ha blivit till av en slump – vilket naturligtvis kan vara sant för det. Då verkar åldern vara en knepigare fråga. Jag har hittat några olika bud, mina markeringar:
Som så många andra lyckade nyskapelser, så var den från början ett misstag. Flera olika tesorter hade hamnat i en enda hög på golvet men när Vernon Mauris provade misstagsblandningen visade den sig smaka alldeles utmärkt. Han lyckades återskapa blandningen och vid Hornsgatans dag 1978 började han sälja den under namnet Söderblandningen.
- SvD 6 oktober 1994
Den komponerades 1979 av Vernon Mauris.
- Wikipedia: Söderblandning med källor angivna, dock ingen som (idag) anger 1979
Och som hans specialité (förlåt en dålig vits) även är rätt thé till rätt kundkrets, har han [Vernon Mauris] inför Hornsgatans dag på söndag mixat ihop en speciell Söderblandning …
- SvD 24 september 1982
… ”Söderblandning” som i år fyller fem år …
- Intervju med Vernon Mauris och Marie Birgersson, SvD 14 augusti 1987 - 5 = 1982
Uttråkad av bristen av mångfald bland Sveriges mest populära teer i början på 80-talet bestämde sig Vernon Mauris för att experimentera med egna blandningar. [Berättelsen om Misstagsblandningen följer, utan årtal.]
- The Tea Centre of Stockholm: Collections/Söderblandning
Påsens "established 1978" syftar på bolaget som driver butiken. Det är väl inte omöjligt att det blandats ihop när lokalpressen skrev 1994. Att tecentret själva verkar osäkert, åtminstone nu för tiden, är mer oväntat och kanske talande. Med tanke på närhetskriteriet är uppgiften från 1982 särskilt intressant. Tills vidare är det den jag skulle sätta en slant på.
Erfarenheten har lärt mig att diskrepanser som denna kan vara intressantare än de ser ut.
Hustrun som är lite involverad att försvara LBGT(+) frågar mig ibland om jag vill ha en kopp te. Mitt svar är 'Te? Det dricker bara kvinnor, bögar, homosexuella och cyklister'.
SvaraRaderaNär vi var i Lund sist var jag faktiskt med och köpte te, tydligen en svensk blandning, Fredagsmys https://www.tehusetjava.se/product/svart-fredagsmys-losvikt
Enligt henne var det riktigt gott.
Kanske lite OT men jag har i alla fall bekräftat att jag läser.
MVH
Hans
Det var när britterna började dricka te som imperiet började växa på allvar … Och te-centret på Hornsgatan verkar vara en trevlig butik som jag ska ta en titt på vid tillfälle.
SvaraRaderaLade in ett påpekande om att detta inte är ett sponsrat inlägg. Likt alla andra på bloggen förrexten.
Och britterna började dricka te för att Frankrike kontrollerade, och uppskattade mycket, kaffet. Kaffe kunde man inte dricka när ärkefienden drack det, men te kunde man ta in från sina nya kolonier i indien och östasien.
SvaraRaderaTe har väl ingen lång historia i Indien? Det var enelsmännen som introducerade det.
SvaraRaderaCamellia sinensis var. assamica är en inhemsk indisk underart.
SvaraRadera