2023-02-26

Faktoidpodden, säsong 1


I januari 2022 utökade jag min faktoida verksamhet med ännu ett fält och drog igång Faktoidpodden. Under det första halvåret lade jag ut 23 avsnitt på uppemot 30–40 minuter. Allehanda faktoider togs upp: stort som smått, enkelt och komplicerat, insorterade i avsnitt med olika teman. Alla avsnitten lades även ut som text här på bloggen, för den som hellre vill läsa än lyssna, eller kanske göra både och.


Avsnitt 1: Intro

Vad faktoider är, hur jag kom i kontakt med dem och varför jag blev fascinerad av dem.

Avsnitt 2: Historiskt

Jag går snabbt och effektivt igenom en rad blandade historiska myter, från stenåldern till antiken.

Avsnitt 3: Mat

Faktoider med olika kopplingar till mat: Hur kom kåldolmarna till Sverige? Hur kom potatisen till Sverige? Kokar salt vatten snabbare? Varför är ananas ”Hawaii”? Bland alla matmyter tas två riktiga klassiker upp: Dog den där kungen verkligen av semlor – en, ”många” eller fjorton? Och är det farligt att bada när man just ätit?

Avsnitt 4: Dryck

Är det hälsosamt eller rentav nödvändigt att dricka X glas vatten om dagen? Är Sverige verkligen ”mellanmjölkens land”? Är det kolsyra i bubblorna? Och var verkligen Cuba Cola Sveriges första ”riktiga” cola när den började säljas 1953? En episod som några av er känner till är när Björn Gillberg på 1970-talet tvättade skjortor i gräddersättning och fick enorm uppmärksamhet – men stämmer det att åtminstone det ena märket han använde stendog på marknaden?

Avsnitt 5: Alkohol

Här frodas faktoiderna! Försvinner alkohol i mat som lagas? Andas korkar? Vilka var J. P. Chenet och Enzo Bartoli? Hur mycket brännvin hällde svenskarna i sig när 1800-talet var som blötast? Vad säger den tyska renhetslagen egentligen? Och finns det verkligen kräkmedel i systemets varor?

Avsnitt 6: Källkritik

Ett annorlunda avsnitt där jag berättar om källkritikens historia och metoder. Jag är särskilt fascinerad av hur verktyg som togs fram för att värdera historiska texter kan användas än idag för påståenden som fladdrar förbi på sociala medier. Tekniken har förvandlats till oigenkännlighet, men problemen är desamma, och därför också ofta lösningarna.

Avsnitt 7: Kvacksalveri 1

Jag hade nyligen kommit ut med boken Kvacksalveri! där jag går igenom en mängd alternativmedicinska medel och behandlingar. Eftersom ämnet passar podden som hand i handske så blev det givetvis ett avsnitt …

Avsnitt 8: Kvacksalveri 2

… För att inte säga två. Allt möjligt från blodiglar till detox, ormolja (bokstavlig) och antivaxxare, kolloidalt silver och insamlingar till Mexiko … Liksom allmänt om kvacksalveri, utövare och anhängare, vad som skiljer medicin från kvack, vad som driver maskineriet, etc.

Avsnitt 9: Drakes plåt

I detta annorlunda avsnitt tar jag inte upp en mängd relaterade faktoider utan berättar en historia. Men så är det också en fascinerande historia som är synnerligen relevant i sammanhanget.

Avsnitt 10: Ord 1

Etymologi, läran om ord, är en viktig gren på faktoidernas stora träd. Jag tar upp dels ord som betyder andra saker än de vi tror, liksom ord som har andra ursprung än de vi kanske tror, så kallade folketymologier. Efter att ha inlett med den givna klassikern lagom – uppstod det från ”laget om”, och är Sverige det enda landet där ”lagom” finns? – tar jag upp krokodiltårar och björntjänster, käringar och kärringar, golf, posh, muck, fika, moped … Och det där om eskimåernas många ord för snö. Med mera.

Avsnitt 11: Citat

Vem sade ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”? Eller ”En lögn hinner halvvägs runt jorden innan sanningen hunnit få på sig byxorna”? Även om du aldrig hört just de citaten, så känner du avgjort folk som gjort det. Och alla har garanterat hört ett antal citat som oriktigt tillskrivs Albert Einstein. Liksom klassiker som ”Man tager vad man haver” – nej, det skrevs aldrig i den där kokboken.

Avsnitt 12: Kanalerna på Mars

Ett kapitel i pseudovetenskapshistorien: Hur tanken uppstod, viktiga kanalskådare, vad man egentligen trodde och tänkte i branschen, liksom vad allmänhet och etablerade astronomer trodde och tänkte, vad de egentligen såg, med mera.

Avsnitt 13: Djur

Guldfiskar har utmärkt minne, ris är fullkomligt ofarligt för fåglar, ingen har någonsin bevisat att humlor inte kan flyga, kameleonter anpassar inte sin färg efter bakgrunden (åtminstone inte i lika hög grad som bläckfiskar), Sveriges krigsmakt har aldrig haft älgryttare, och guldfiskar har utmärkt minne. Med flera.

Avsnitt 14: Krig

En dryg månad efter Rysslands invasion blev det en samling med krigsrelaterade faktoider: Vad menade Per Albin när han sade ”vår beredskap är god”, mötte tyska stridsvagnar polska kavalleriet 1939, jag studerar bomber och minor som ser ut som leksaker (eller pennor), har svenska krigsmakten någonsin satt upp eller övervägt ett älgkavalleri, har Sverige och San Marino legat i krig med varann, med mera.

Avsnitt 15: Film & tv

Sades ”Play it again, Sam” i den där filmen? Eller ”Luke, I'm your father” i en annan? Sade Hannibal Lecter ”Hello, Clarice”? Stal Magnus & Brasse en sketch från Monty Python? Jag tar upp en gång slitna klichéer som kvicksand, kloroform och hjärtstartare och hur de egentligen fungerar, liksom pirater som gick plankan. Samt en kliché som, sitt rykte till trots, bara använts en enda gång i en stumfilm.  Mr Darcys bad nämns också; det inträffade aldrig i boken.

Avsnitt 16: Ord 2

Jag tar upp betydelser, etymologier och folketymologier för konspiratorisk, epicentrum, rättshaverist, spirituell, borgenär, UFO, sabotage och framför allt min favoritetymologi: nazist.

Avsnitt 17: Kristet 1

En genomgång av bibliska och kristna faktoider och relaterat i ganska kronologisk ordning inleds med genomgångar av namnet ”Jehova”, skapelsens sex dagar, äpplet i paradiset, skillnaden på syndafallet och syndafloden, vad är ett kainsmärke, med mera.

Avsnitt 18: Kristet 2

Är den egyptiska fångenskapen historiskt belagd – levde Israels folk verkligen i slaveri i Egypten? Och byggde de pyramiderna? Vidare: Hur många är de tio budorden, varför har Mose ibland horn, vem var Lilith, och en längre utläggning om änglarnas många egenskaper.

Avsnitt 19: Geografi

Kräkångersnoret finns inte längre men har åtminstone funnits; däremot har Sjösjösjösjön aldrig funnits, och Torpenhow Hill är ett konstruerat namn. Hallands och Sveriges floder diskuteras. Resan som gick till Vännäs istället för Venedig har verkligen inträffat. Och så tar jag upp en av de tyngsta faktoiderna över huvud taget: Att ”man” ”förr” ansåg att jorden var platt.

Avsnitt 20: Kristet 3

Julfaktoider: År 0 finns inte i vår tideräkning, varför har juldagen förlagts till den 25 december, föddes Jesus i ett stall och/eller i en grotta, hur många var de tre vise männen, med mera.

Avsnitt 21: Kristet 4

Fariséerna var långt bättre än sitt rykte, Maria Magdalena var aldrig prostituerad, att ett vänt kristet kors blir en symbol för Satan är ett modernt påfund, Saulus bytte inte namn till Paulus, samt en utläggning om den barmhärtige samariten.

Avsnitt 22: Matematik

Mest utrymme åt det gyllene snittet, som det sagts många dumheter om. Samt om skillnaden mellan kilobyte etc och kibibyte etc, algoritmer och logaritmer, mille och miljon, miljard och biljard, samt lite om pyramidmätning, som visserligen är mindre matematik än psykologi.

Avsnitt 23: Kristet 5

Genomgången av kristna faktoider avrundas med klassiker som att dop inte är namngivning, att Ansgar inte kristnade Sverige, och helvetet inte är varmt. Samt skillnaden mellan Kyrkostaten och Vatikanen, en utläggning om påvens ofelbarhet, vad ”karismatisk” betyder i kyrkliga sammanhang, med mera.


1 kommentar:

  1. Det här borde jag naturligtvis ha lagt ut för länge sen, men men. Och en anledning till att jag tänker på podden just nu är att nästa säsong är i pipen. Denna gång tänkte jag göra mer klart i förväg, istället för att producera dagar innan släpp.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.