Den 2 och 3 augusti 2002 var det spännande på Tjörn och framför allt Orust. En natt med intensivt regn och det kraftigaste åskvädret jag sett följdes av en natt med nästan lika mycket av båda varorna. Det blev översvämningar på alla möjliga konstiga ställen (sånt är man inte van vid på öar), små pluttbäckar blev rasande floder, grusvägar spolades bort liksom en hel del asfalt. Här och var startade blixten bränder, bränder som annars hade varit hanterliga; när en del vägar inte ens var farbara för brandbilar kunde de bli mycket besvärligare. Så ett tag hade man samtidigt problem med översvämningar och bränder.
Bildexempel: Normalstor man på i f.d. väg på Lyr (den kilformade ön sydväst om huvudön).
Tack och lov dog ingen. Men ibland var det nära. Särskilt en gång, ute på Lavön. Där blev en man instängd i sin källare när den fylldes med vatten. Som steg och steg … När räddningstjänsten fick ut honom stod vattnet 170 cm ovanför källargolvet.
- Google Maps: Lavön markerad
Media rapporterade naturligtvis. De flesta tog med mannen i källaren. I Aftonbladet kompletterade man artikeln med en karta – där man markerat Ellös … Som till skillnad från den glesbyggda Lavön är ett samhälle, där man inte bara har mycket närmare till grannar utan även en räddningsstation. (Det ligger strax utanför ovalen på kartan.)
På den tiden var undertecknad kommunens webmaster. Jag skapade en sida där jag lade ut bilder och texter med olika platser. Inspirerad av Aftonbladet lade jag även in små kartor så man kunde se exakt var platserna låg.
Det talades länge om översvämningen. Flera som varit inblandade fick åka runt och berätta om sina insatser. När det blev min tur drog jag naturligtvis episoden om Aftonbladet och värdet av korrekta kartor. En sådan dragning ägde rum i Stockholm – katastrofhantering på den här nivån är av riksintresse. Efteråt fick jag reda på att chefredaktören för Aftonbladet suttit i publiken.
Detta minns jag. Bodde just då i en sommarstuga mitt på Bokenäset (alldeles utanför kartbilden) och såg blixtrandet som aldrig tog slut. Vad jag minns så regnade det inte något märkvärt där vi bodde (kanske minnet lurar mig), och det var först i efterhand som jag fick reda på omfattningen av de lokala översvämningarna. (Och det oväntade med att ha regnöversvämning på en ö.)
SvaraRadera/Håkan
Regnet föll mycket ojämnt. Västra Orust fick avgjort mest, mycket mer än redan östra Orust. På Tjörn fick vi åtskilligt, o ja, men inte i närheten lika mycket. Så ett ordinärt regn på Bokenäset låter inte alls konstigt.
SvaraRadera