2022-12-12

Lördagsfråga 734: Nobelt

  1. I Lunds norra utkant ligger norra Nöbbelövs kyrka. I östra Nöbbelöv föddes 1655 en gosse som fick heta Petter Olofsson. Så småningom skrevs han in på universitetet – i Uppsala, av någon anledning – och avancerade efterhand till häradshövding. Som sådan ville han inte ha något sketet bondskt namn, utan latiniserade förnamn, patronymikon och födelseort till Petrus Olai Nobelius. Sonsonen Immanuel d.ä. försvenskade efternamnet till Nobel. Kuriosa: Via Wendela Rudbeck var Petter/Petrus svärson till självaste Olof Rudbeck d.ä., mest (ö)känd för fantastisk pseudovetenskap som Atlantica. Denne ingår alltså i släktträdet för en av Sveriges mest kända familjer.
  2. Och här är Petri sigill. Jag känner inte till symboliken.
  3. Immanuel Nobel, den yngre (1801–1872) var en fascinerande person som fick mycket gjort inom en rad olika ändamål – han gjorde en rad uppfinningar av olika slag, startade verkstäder i Sverige, Finland och Ryssland, och gjorde även konkurs en gång (därav äventyren utrikes). Hans sista svenska firma introducerade Nobels nitroglycerin, med vilket han och sönerna experimenterade. En av dem hette förresten Alfred.
  4. De dyraste och mest berömda Fabergé-äggen beställdes av tsaren som påskgåvor till familjemedlemmar. Dit hör inte detta ägg, Nobel Ice. Det beställdes av Emanuel Nobel, sonson till Immanuel d.y. och brorson till Alfred.

Den dagsaktuella satte Tricky.


2 kommentarer:

  1. Det sista ska "bror till Alfred" ska väl vara "brorson till Alfred"? Annars blir det svårt att få ihop trädet.

    SvaraRadera
  2. Ja där blev det uppenbarligen fel. Fixat, tack!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.