- När Andrées expedition 1930 hittades på Vitön var de mest spännande fynden deras dokumentation: Dagböcker, här på den tröja i vilken de virats in tillsammans med gräs, och oframkallade fotografier. Var för sig, men särskilt tillsammans, berättar de en historia som man aldrig tröttnar på.
- Samma år som Örnen lyfte – 1897 – gav Bram Stoker ut en roman där en transsylvansk greve spelade en huvudroll. Texten har en speciell karaktär: Den börjar med en viss Mr Harkers skildring, för att sedan väva in fler och fler berättelser av olika slag från fler och fler personer. (Omslag från första upplagan i USA eftersom den första ö h t var oillustrerad.)
- Cannibal Holocaust (1980) är italienskt splatter som gav upphov till ett hyfsat rabalder på sin tid; filmen förbjöds på flera håll, några av förbuden gäller än. En stor del av filmmaterialet man får se uppges ha hittats i djungeln, de enda spåren efter en försvunnen expedition.
- The Blair Witch Project (1999): En dokumentärfilm ska spelas in, om en påstådd häxa, eller legenden om en häxa. Ett litet team beger sig in i skogen där hon sades hålla till … Och hörs aldrig mer av. Året därpå hittar man några spår av dem, bland annat filmmaterialet som vi nu får se.
Found footage är ett narrativt grepp som återupptäcktes av allmänheten i och med The Blair Witch Project. För det var givetvis inte nytt, ens inom filmen. Jag hittade ingen tacksam ledtråd för Poes MS found in a bottle (1833), som annars varit given … Däremot ett exempel från verkligheten, som lätt överträffar vilket hittepå som helst.
Den satte Mattias.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.