2022-04-15

Moskvas storm

МОСКВА, 14 апреля. /ТАСС/. Ракетный крейсер "Москва" затонул при буксировке в пункт назначения в условиях шторма из-за повреждений корпуса, полученных из-за пожара от детонации боезапаса. Об этом сообщили в четверг в Минобороны РФ.

Moskva, 14 april /TASS/ Robotkryssaren "Moskva" sjönk när den bogserades mot sin destination i en storm på grund av skador i skrovet som den fick när ammunition detonerade i en brand. Detta rapporterades på torsdagen av ryska federationens försvarsministerium.

- Минобороны сообщило, что крейсер "Москва" затонул при буксировке Försvarsministeriet rapporterar att kryssaren "Moskva" sjönk under bogsering, TASS 14 april 2022

Så kom beskedet, att robotkryssaren Moskva sjunkit. Detaljerna i den ryska "rapporteringen" behöver vi inte grotta ner oss i … Men om vi ska ta en enkel uppgift som är lätt att kontrollera: Blåste det storm? Hur tar man reda på det?

Beroende på vilka data vi vill ha – plats, tid, detaljer – är vissa källor bättre än andra för att leverera historiskt väder. Frågan som ställs här kan besvaras av en rad väderappar och vädersajter, som kan leverera färska mätdata från väderstationer världen över. Men jag ska använda en annan metod.

Det nämns inte exakt när Moskva sjönk. Låt oss ta onsdagen den 13 och torsdagen den 14 april. Lite gräv indikerar att hon nog befann sig utanför den lilla Ormön, ostriv Zmiinyi på ukrainska. Den närmaste ort där man kan förvänta sig en väderstation verkar vara rumänska Sulina.

Nu går jag till wolframalpha.com och ställer helt enkelt frågan, "weather for sulina romania april 13" och "… 14". Sajten funderar ett ögonblick och spottar sedan fram följande:


2–11 respektive 1–10 sekundmeter. Det är inte särskilt blåsigt, särskilt inte för en kust. Det är förvisso inte i närheten av storm (ca 25 m/s). Så var det med den saken: Moskva gick inte under i en storm.

Det finns som sagt andra metoder för att få fram historiskt väder, beroende på vad man vill veta. Men för många ändamål duger Wolfram Alpha utmärkt. När jag skrev om geolokalisering nämnde jag i en bisats vädergranskning: Granskar man en film som uppges vara tagen på en viss plats en viss dag kan man kontrollera om det väder som syns på filmen stämmer med det som faktiskt ägde rum. Det kanske enklaste sättet att ta reda på det faktiska vädret är att ställa frågan på Wolfram Alpha.


I början av kriget inträffade en episod som gick till historien. Den ukrainska utposten Ormön försvarades av tretton soldater. Två ryska krigsfartyg kom dit. Det seniora fartyget anropade dem och bad dem att ge upp. Varpå de svarade med att be fartyget att dra åt helvete: "Русский военный корабль, иди нахуй". (Man kan jämföra med general McAuliffes "Nuts!" till tyskarna vid Bastogne, eller spartanernas μολὼν λαβέ molon labe vid Thermopyle.) Varpå ön angreps och ukrainarna greps.

Det ryska krigsfartyget var Moskva. Till minne av händelsen gav den ukrainska posten den 12 april ut frimärket ovan. Två dagar senare antog hon u-läge, hjälpt av två ukrainska Neptun-robotar – för att ta en "detalj" som absolut inte nämnts i ryska media.


Uppdaterat 18 april: 

En bild cirkulerar som sägs visa Moskva som förbereder sig för nedstigning. Och Svarta havet ligger slätt som ett salsgolv.


1 kommentar:

  1. "Ryskt krigsfartyg, 'fuck you'". Fast det manliga könsorganet är inblandat i meningen och oavsättbart till svenska. Varför har vi ett så begränsat sätt att svära på?

    Varför blir jag inte ledsen av ryssarnas förluster även om mer eller mindre oskyldiga dör.

    MVH

    Hans

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.