2022-04-08

Falklandskriget

- Peter Kosminsky, The Falklands War: The Untold Story (1987)

När krig pågår, där länder i ens närhet är inblandade, känns det svårt att föreställa sig hur lätt det är att glömma bort dem. Om det inte finns någon dagsaktuell anledning att ta upp dem så halkar de obegripligt lätt ut ur det allmänna medvetandet. Om man sedan inte har någon personlig anledning till att komma ihåg dem … Så glöms de bort även där.

Jag tog upp några mer eller mindre "bortglömda" krig i bloggposten Det bortglömda kriget. Ett som inte ens nämns där var ett som jag själv följde när det begav sig: Falklandskriget 1982.

För 40 år sedan stävade brittiska fartyg mot de avlägsna Falklandsöarna. Det skildras utomordentligt väl i dokumentärfilmen ovan. Man fokuserar inte på vapensystem eller taktik – sådant kan man enkelt läsa in på andra håll – utan främst på deltagarnas upplevelser. Jag har sett en och annan krigsdokumentär, och den här ligger definitivt i topp.

Vare sig Falklandskriget är bortglömt eller inte så finns det, där som i alla krig, bortglömda episoder och detaljer. Som att Falklandsöarna, beskrivna av samtidens press som "några vindpinade och i grunden ointressanta lilleputtöar", inte var i närheten lika vindpinade och i grunden ointressanta som Sydgeorgien och Sydsandwichöarna. De hade Argentina också länge velat göra till sina, inte minst för att innehavet påverkar innehavet av betydligt större områden i Antarktis. De invaderades också – åtminstone Sydgeorgien – och återtogs sedan också av britterna.

The Union Jack was last night again fluttering proudly on South Georgia after British Marines had boldly won back the island taken by Argentina three weeks ago.

Britain's task force knocked out an Argentinian submarine [ARA Santa Fe], then the Marines stormed ashore to regain the South Atlantic dependency in the way they had bravely yielded it – without casualties.

Two hours after the helicopter-borne assault had started, the Argentinian soldiers at Grytviken, South Georgia's main settlement, ran up the white flag at 6 p.m.

- "Surrender", Aberdeen Press and Journal, 26 april 1982

Man ser, tack och lov, sällan svenska ortnamn i krigsrapporteringar. Här är ett undantag. Grytviken på Sydgeorgien fick sitt namn under den Första svenska Antarktisexpeditionen 1902 av den svenske polarforskaren Otto Nordenskjöld (systerson till den berömde A. E.), och det har det haft sen dess.


3 kommentarer:

  1. Har https://www.amazon.com/Too-Few-Far-Marine-Commando/dp/1848687559 som jag inte läst än . F*n ta dig då måste jag ju leta reda på den och läsa.

    MVH

    Hans

    SvaraRadera
  2. Ett aktuellt svenskt krigsförknippat ortnamn är förstås Gammalsvenskby.

    SvaraRadera
  3. Visst fan. Här t ex: https://sverigesradio.se/artikel/efter-en-vecka-med-familjen-fran-gammalsvenskby-jag-har-fatt-en-bunt-barnbarn

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.