2020-09-10

Hästskors håll

- Exempel på nedåtvänd hästsko från Hälsingland, fotograferad 1964 (källa: Digitalt museum HMM80175)

Det fanns en gång en smed som hette Dunstan. En dag fick han besök av självaste Djävulen, vars häst behövde en sko åtgärdad. Dunstan såg genast vem kunden var men låtsades inte om det. Han accepterade jobbet, men istället för att spika fast skon på hästen spikade han fast den på Djävulens fot (hur det nu gick till). Det gjorde naturligtvis fantastiskt ont och Djävulen bad Dunstan att bli av med skon. Visst, svarade smeden; men då måste den onde först lova att aldrig gå in i ett hus med en hästsko ovanför dörren.

Så berättas det. Bland annat; det finns fler historier om S:t Dunstan, som var ett populärt helgon, en historisk person och verksam i England på 900-talet. Dessutom arbetade han verkligen som smed, visserligen med silver snarare än hästskor, men nu ska vi inte vara småaktiga. Låt oss istället fokusera på hästskon, vars exorcerande funktion sedan länge (kanske redan innan episoden ovan började cirkulera?) ersatts av en allmän höjare av lycka och välstånd.

Men då kommer vi till kärnfrågan: Åt vilket håll ska hästskon sitta?

Enligt en teori ska hästskon placeras uppåtvänd för att "samla upp" lycka, som tydligen regnar ner från himlen. Enligt en annan genererar skon lyckan som ett annat ymnighetshorn, och därför ska den, som på bilden ovan, placeras nedåtvänd så lyckan överöser stuga och invånare. De olika skolorna är lika tvärsäkra på sin resp åsikt, och det går svårligen att kompromissa. Ibland föreslås att sätta upp två hästskor åt varsitt håll, men det kan lika gärna ge nollresultat när skorna motverkar varandra.

Jag känner inte till att man genomfört dubbelblindade randomiserade försök med hästskoplaceringar och lyckomätningar. Diskussionen lär fortsätta tills vetenskaplig evidens lagts fram, och kanske rentav längre än så.

Frågan kan dessutom kompliceras ytterligare: I Tyskland har det åtminstone funnits en tradition av att placera hästskor med undersidan inåt väggen (Robert M. Lawrence, "The Folk-Lore of the Horseshoe", The Journal of American Folklore nr 9/1896). Orsakssambandet är lite oklart men här finns en möjlighet att fördubbla frågans komplexitet: Utöver uppåt-nedåt-tvisten kan vi gräla om huruvida skon ska placeras uppåt/inåt, uppåt/utåt, nedåt/inåt eller nedåt/utåt.

3 kommentarer:

  1. Enligt boken "30 år som skakade fysiken" skriven av George Gamow (en av upphovsmännen till Big Bang-teorin och själv lärjunge till Bohr) så lär den danska fysikern Niels Bohr ha haft en hästsko ovanför dörren till sitt sommarhus. Tillfrågad om han, den store fysikern, verkligen trodde på sådan skrock lär han ha svarat att det sägs att en hästsko bringar tur även till den som inte tror på det.

    SvaraRadera
  2. Omnämnd i bloggposten Inte sagt av Niels Bohr http://faktoider.blogspot.com/2016/08/inte-sagt-av-niels-bohr.html där Quote Investigators https://quoteinvestigator.com/2013/10/09/horseshoe-luck/ slutsats hittills som är att citatet cirkulerade i Danmark 1956 vilket skulle stämma på Bohr – men om han verkligen sagt det, eller om han så mycket som haft en hästsko ovanför dörren, är ännu oklart.

    SvaraRadera
  3. Jag behövde bara en hästsko, två spikar och en hammare. Ingen tro. Men den lilla flickan som älskade hästar blev nöjd.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.