2020-04-21

Var finns sista april?


- GHT 5 maj 1863

I denna lilla text skulle man kunna begrunda påskeldarnas flytt till Valborgsmässoafton. Men det jag nu vill ta upp är något som jag uppmärksammades på alldeles nyss: Att man inte kallar den 30 april för "Valborgsmässoafton" eller ens förkortade "Valborg" (som ju har namnsdag dagen efter, 1 maj) utan sista april. Eller, i Lund med omnejd, siste april.

Först fick jag intryck av att beteckningen är studentikos, med centra i Uppsala/Lund. Vad kan vara mindre folkligt än att med studentmössa på huvudet och varmt punschglas i handen sjunga in vårens ankomst? Men snart nog fick den uppfattningen justeras, så till den grad att jag nu undrar om städer som Stockholm och Göteborg (vars status som universitetsstäder är sena och ytliga) snarare trängt undan en ursprungligare beteckning.


5 kommentarer:

  1. Att inte Valborg nämns i artikeln kan ha en så enkel förklaring som att hon inte kom in i den svenska namnlängden förrän 1901. Enligt WP hade Valborg blivit ett modenamn vid den tiden.

    SvaraRadera
  2. Det stämmer, men Heliga Valborg/Walpurgis har haft "sin" dag den 1 maj sedan mycket längre tillbaka. Ordet Valborgsmässoafton har använts sedan medeltiden.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte koll på hur Valborgsmässan firades men, som artikeln är inne på, det här med eldar etc. kan vara en mera sentida import från Tyskland, men flyttad från påskveckan, som fortfarande gäller där, till slutet av april. Det är väl inte säkert att man då kopplade den slags firande till Valborgsmässan.

    SvaraRadera
  4. När seden med valborgsmässoeldar infördes har jag inte en susning om men i Post- och Inrikes Tidning den 6 maj 1842 kunde man läsa om firandet i Uppsala, inklusive valborgsmässoeld.

    SvaraRadera
  5. Att hålla koll på hur olika detaljer i olika firanden flyttat runt mellan varann är en heltidssyssla. :-) Vet ur huvet att man sen gammalt eldat vid påsk (som vi fortfarande gör på västkusten) liksom på första maj. I synnerhet de senare torde helt ha tidigarelagts med en dag.
    SIste april har firats sedan mycket länge av olika anledningar. Det som idag dominerar har genomgått en kraftig studentikos filtrering.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.