2019-07-03

Schwedenbomben

Vad skulle Schwedenbomben ha med Sverigebilden att göra ... Jaha, det skulle syfta på sprängningar och dumt? Men skumbollarna har tillverkats i Österrike sedan 1926. Den enda svenska kopplingen var, enligt handelstidningen nedan, att konditor Niemetz utvecklade receptet tillsammans med en svensk kompis. (Denne nämns inte på den officiella hemsidan Niemetz Schwedenbomben: Geschichte, vad det kan bero på.)

Das Hauptprodukt der Süßwarenfirma entstand um das Jahr 1926. Da entwickelte der Konditormeister Walter Niemetz nach sieben Jahren Aufenthalt in Paris zusammen mit einem schwedischen Freund die damals innovative Süßigkeit.
- Die Rückkehr die Schwedenbomben? Handelszeitung 6 februari 2013

10 kommentarer:

  1. Intressant, tack.

    1926 kreierte Walter Niemetz mit seiner Frau Johanna die Schwedenbombe.
    Säger: https://de.wikipedia.org/wiki/Walter_Niemetz_S%C3%BC%C3%9Fwarenfabrik

    MVH

    Hans

    SvaraRadera
  2. Som vanligt intressant och... ähh. Gillar bloggen massor och ville bara meddela det. Samt att jag inte kan fatta hur någon lyckas med lördagsfrågorna. Sällan känner jag mig så borttappad som när jag försöker mig på dem.

    SvaraRadera
  3. Hans: På Wikipedias artikel om själva bakverket Schwedenbombe nämns den svenska kompisen, med Handelszeitung som källa.
    Anonym: Varsego! Din förundran inför lördagsfrågeknäckarnas lördagsfrågeknäckande delas av mig.

    SvaraRadera
  4. Jag delar Anonyms gillande och frågetyckande - jag begriper oftast inte ens svaret.

    MVH

    Hans

    SvaraRadera
  5. Ack ja, den hemska Sverigebilden som sipprar åt alla håll och kanter...
    https://www.usnews.com/news/best-countries/quality-of-life-rankings
    https://si.se/sverige-rankas-som-fjarde-starkaste-nationsvarumarke-i-ny-rapport/

    SvaraRadera
  6. I Finland hette den lokala varianten "Negerkyssar" innan det rasistiska ordet ströks ut från namnet - numera bara "Kyssar".

    SvaraRadera
  7. Enligt franska Wikipedia https://fr.wikipedia.org/wiki/Tête-de-nègre_(pâtisserie) så uppfanns bakverket i Danmark i början av 1800-talet. Det laserades i Paris 1829 med begreppet "tête de nègre", ett epitet som funnits på många ställen i Europa; "Negerhuvud", "Negerbröst", Negerkyssar" men den rasistiska delen ströks under perioden 1960-80 i de flesta länder.

    Danskarna, som troligen var först ute med godiset kallar det för "flødebolle", så skånskans gräddbollar är en ursprunglig översättning.

    Schewedenbombe är ett varumärke i Österrike, skapat 1926 av konditorn Walter Niemetz. Varumärket skyddades 1934 hos Walter Niemetz Süßwarenfabrik - Fabrikation von Zucker-, Schokolade-, Konditorei- und Dauerbackwaren GmbH & Co KG. Tysktalande länder är skickliga på långa företagsnamn...
    Redan 1933 skyddade Cloetta sin variant, Mums-mums. Och det finns fler varumärken på läckerheten, som är svårdefinierbar - godis eller bakverk, kex eller kaka? Själv har jag ätit Tunnock's teacakes i England.

    Vad som gäller vargfrågan i lördagens lördagsfråga kände jag omedelbart igen bilderna där man inspekterar ubåten "Ulven" och bilden från 20-juliattentatet. Tanken fastnade på ulv, och eftersom jag är norrlänning så är surströmmings varumärke "Röda Ulven" inte ett okänt begrepp. Detta associerades direkt till varglyan, så det måste ha något att göra med vargar.

    Jag chansade och gjorde den lilla motgåtan - Imperiet undrade "Var är vargen" 1986 och Strindbergs dikt "Vargarne tjuta" slutar med frasen "mänskorna gav dem för frihet, tukthus och celibat."

    Man ska ha tur, känna igen minst två, helst tre bilder om man över huvud taget ska ha en chans att kunna lösa Hexmasters kluriga bildgåtor. Ett trevligt huvudbry under lördagen. Och en fantastiskt lärorik site. Tack!

    I sanningens namn dröjde det faktiskt någon timme efter jag skickat in svaret innan jag helt kunde placera bilden av behandlingen av spolingarna i Pulp fiction. Man vet så väl att man sett bilden, men kan inte riktigt hitta var man sett den. Det klickade till med Tarantino - under ett fragment av ett ögonblick trodde jag att jag tänkt fel, att det var ändå klurigare än varg. I Pulp fiction har vi Harvey, efter 20-juliattentatet Wilhelm, båda med efternamn Keitel. Men det saknade ju samband med Hannells fiskkonserv och ubåten.

    SvaraRadera
  8. Men fakta hjälper ju aldrig mot faktaresistens, det är precis som antibiotikaresistens, ju mera fakta desto mera resistens!

    SvaraRadera
  9. Kuriosa: Österrikarna GRILLAR gärna sina Schwedenbombs...

    /Mika Nikon

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.