2017-10-05

Förstärkt vin

Här har vi fyra sorters "vin": MD 20/20 med smak av apelsin ("Get zesty with fresh citrus flavors of juicy orange"), jordgubb/kiwi ("A savory sipper with tropical tangs"), kiwi/citron och Banana Red ("Sweet and tangy with all the smells and tastes of real banana").

Vad är fortified wine? Ordagrant "spetsat vin", vin med tillsatt sprit. På svenska syftar starkvin på drycker som portvin, sherry och madeira, med status, anor och pris. Till "spetsade viner" hör även vermouth, liksom lite mindre kända sorter som marsala och cypriotisk Commandaria.

Men de kulörta varorna på bilden hör till en grupp av drycker som, såvitt jag vet, aldrig saluförts på bolaget, och som måhända inte har någon beteckning på svenska. Man börjar med ett vin, av enklast tänkbara sort. Därefter tillsätts alkohol så man kommer upp i sisådär 13-20 %, typisk starkvinshalt. Sedan kan man tillsätta sötning och smaker, kanske färgämnen, koffein ... Resultatet blir en vinbaserad dryck som inte verkar påminna om något annat. Det är så opretentiöst det kan bli, smakar därefter, och kostar lite.

Sistnämnda är poängen: Det här är lågprisfylla, rent ut sagt. Ordet wino "fyllbult" lär komma från de drycker som ofta förekommer i sammanhanget. Huruvida det är sant som sägs, att bransch eller återförsäljare bedriver marknadsföring specifikt inriktad på hemlösa, är en helt annan fråga, men det indikerar en av de viktigaste målgrupperna.

MD på bilden tolkas ofta Mad Dog. Egentligen står det för Mogen David, "Davids sköld"; det började som ett kosher-vin som snabbt fann icke-judiska konsumenter. Andra etablerade märken i genren är Wild Irish Rose, Thunderbird, Cisco (ingen koppling till nätverksföretaget) och Night Train Express. Dessa är alla amerikanska. Ett brittiskt bidrag är Buckfast Tonic Wine. Det togs fram av franska benediktinmunkar på 1800-talet, som sedan lämnade religionsbråk bakom sig och flyttade till Devon. Att det tillverkas på licens från ett kloster kan ge bilder av klosterlikör och annat fint, men "bucky" verkar ha lika dåligt rykte på sin sida Atlanten som Thunderbird m.fl. på sin.

2 kommentarer:

  1. När man i Sverige skattetekniskt försökte gynna inhemskt öl på bekostnad av alkoläsk, så började de tillsätta malt till alkoläsken, så var den plötsligt klassad som öl.

    SvaraRadera
  2. Besynnerlig behandling av mat/dryck pga lagstiftning är ett välkänt och tidlöst fenomen. Tror inte att det spökat beträffande "förstärkt" vin ... Tror jag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.