I DN publicerades häromåret en granskning av påståendet. Läkaren, professorn och allergiforskaren Magnus Wickman hade undersökt rapporter om påstådda luftburna allergener och konstaterat att de var överdrivna och grundlösa.
Vid Sachsska barnsjukhuset har professor Wickman och hans kolleger utfört blindtest på drygt 50 så svårt nötallergiska att föräldrarna hävdat att barnet inte kan besöka lokaler där nötter nyligen funnits utan att reagera allergiskt. En sköterska vispar omkring med handen i en skål som antingen innehåller kaffebönor eller nötter ovanför barnens huvuden. Två av barnen uppvisade lätta reaktioner, som rinnande näsa, när det var nötter i skålen. Resten reagerade inte alls.- Hanne Kjöller: Skilj på hysteri och allergi, Dagens Nyheter 26 mars 2015
I en uppföljande artikel håller Wickmans kollega Alf Tunsäter med om några av hans påståenden. Däremot är han tveksam till det uppgivna säkerhetsavståndet en meter, som enligt Wickman ska räcka för att även den känsligaste allergiker ska vara säker:
– Någon sådan forskning har jag aldrig sett. Det är väl en bedömning som han gör men jag kan inte verifiera en exakt sträcka. Jag har haft flera patienter som beskrivit kraftiga reaktioner av en jordnötspåse som öppnats i samma rum som de befunnit sig i, säger Alf Tunsäter.- Blodprov avgör tillförlitligt risken med nötallergi, Dagens Nyheter 27 mars 2015
Frågan är känslig på så sätt att nötallergiker upplever att de misstros, som om de anklagades för att ljuga om sin allergi. Men det är inte alls det saken gäller. Förvisso kan man ha fel om sin kropp och symptom på otaliga sätt, inklusive hur känslig eller inte man är mot det ena eller andra ämnet. Oavsett hur det verkligen ligger till finns det ingenting som hindrar att förbud mot nötter i lokaler, i flygplan m.m. skulle kunna vara en hysteri. På samma sätt som vi vet att en mycket stor del av allt prat om gluten och laktos saknar grund i verkligheten.
Det är inte bara fråga om allergi-hysteri, samtidigt håller man på och "sanerar" skolor och daghem från plast och "starka" kemikalier. Ironiskt nog föreslår man bla att traditionella rengöringsmedel skall bytas ut mot "naturliga" rengöringsmedel som tallsåpa och ättika. Uppenbarligen är de inte medvetna om hur tallsåpa tillverkas, från restprodukten svartlut från pappersindustrin, det finns få rengöringsmedel som det går åt så mycket kemikalier för att tillverka! Det mesta av ättikan tillverkas genom katalytisk karbonylering av metanol med kolmonoxid.
SvaraRadera