Abraham Ortelius var en duktig kartograf på 1500-talet vars många kartor dyker upp då och då i historiska sammahang. Här ser vi som synes Europa med omnejd på en karta från 1572. (Detaljstudera gärna den högupplösta kartan, där man bland mycket annat kan se det Troja som folk idag tror att folk då trodde var en saga.)
Nu går vi västerut. Alla kuster och öar har inte exakt den form som vi är vana vid men man förstår mestadels vad som menas.
Men ibland blir det svårare. Här har vi utan tvekan Irland till höger, med ställen som Donegal, Galway och Limerick i någorlunda igenkännligt skick. Men vad är då öarna Brasil och Demar?
Demar ("de mar"..?) hittar jag just ingenting om. Brasil är en klassiker bland öar som aldrig funnits. Och redan öarna som inte funnits i Atlanten är fler än man kan tro.
Idén om Brasil kan ha uppstått efter att någon sett en hägring, tagit fel på någon annan landmassa (även om det är glest mellan dem väster om Irland), missförstått en anteckning om någon bank ... Eller min favorit, sett en död val. Om den inte var ren saga från början.
Mer intressant ur ett faktoid-metodologiskt perspektiv är att ön fanns kvar på kartorna så länge, även sedan otaliga skepp färdats otaliga gånger genom området. För fantomöar har det gemensamt med många andra osanningar, att det är mycket, mycket lättare att påstå att de finns än att visa att de inte finns.
För övrigt har namnen Brasil och Brasilien faktiskt inget med varandra att göra.
Wikipedia: Brasil (mythical island); Name of Brazil
Förutom alla dessa gamla fantomöar, så dyker det ju nu upp en massa nya öar, när isen smälter och det som tidigare sett ut som uddar visar sig vara istäckta öar.
SvaraRadera