Under det hon farit omkring i landet och föregifvit sig vara drottning Christina, hade hon svarat, då bönderna frågade henne om hon vore det: ni säger så; hon inbillade många i Norrköping detsamma och sade att hennes fader var konung Gustaf Adolf och modern drottning Maria Eleonora, samt att hon sjelf var Christina Regina.
- Ur Wilhelmina Stålberg, Anteckningar om svenska qvinnor (Stockholm 1864)
Folk som utgett sig för att vara berömdheter har det funnits gott om genom tiderna. I synnerhet familjen Romanov, den siste tsarens, har varit påtagligt lockande i branschen - bara prinsessan Anastasia, som fyllde 18 i revolutionens 1918, har fem pretendenter listade i Wikipedia-artikeln Romanov impostors.
Måhända inte så få av dem var personligen övertygade om sin identitet. Jämför t.ex. det experiment som skildras i boken The Three Christs of Ypsilanti, där en psykolog för samman tre herrar som alla tror sig vara Jesus. Det beskrivs även av Reto Schneider, vars ypperliga De galna experimentens bok finns på svenska. (Där nämns även att "diagnosen" Napoleon inte alls är så vanlig i genren som man ibland kan få intryck av.)
Anna Gyllander hette hon som beskrivs ovan. Hon verkar ha varit mer förslagen än psykotisk; ertappad hävdade hon att hon aldrig påstått sig vara drottning Kristina, och att det bara var ett skämt som måhända gått överstyr. Hon fick en månad i fängelse på vatten och bröd, och därefter förvisning.
Nu blev det ännu en detalj ser jag: "på vatten och bröd" var ingalunda en tom fras, utan kunde avse en faktisk kosthållning. Den var inte bara tråkig utan blev så småningom allt farligare när kroppen drabbades av bristsjukdomar.
Enligt utställning på armémuseum kunde man i det militära förutom "på vatten och bröd" dömas till "mörk cell" -dock inte för längre tid eftersom man blir knäpp av det.
SvaraRaderaÖver huvud är det ett problem för armén att straffa en fortfarande användbar soldat utan att ta honom ur tjänst för lång tid eller riskera hans hälsa.
Sensemaker
Personer som utger sej för att vara kändisar, kan mycket väl vara bedragare. Vad jag funderar mer på är personer, som verkligen tror sej vara någon annan. Vad kan man kalla sådana galningar? Jag har aldrig läst någon bra beskrivning, av någon sådan diagnos. I dom populärvetenskapliga texter, som jag har läst om psykiska sjukdomar, tas sådant överhuvudtaget inte upp.
SvaraRaderaNär jag tänker efter har jag läst en fallbeskrivning, om tre killar som alla var övertygade, om att han själv var Jesus. Men jag kan inte minnas, att deras sjukdom kallades för något.
SvaraRadera