Utöka ditt ordförråd:
I en världskarta från 1689 kan man hitta beteckningen America Septentrionalis. Det sistnämnda är latin och läses "de sju tröskoxarna". Hm?
De sju "oxarna" är stjärnorna i Karlavagnen, eller möjligen Lilla Björn. Det som avses är alltså det nordliga väderstrecket; och kartan visar det vi idag kallar Nordamerika.
Om liknelsen verkar sökt kan man jämföra med det närliggande och högst levande som bildades utifrån den ena eller båda björnarna, arktos på grekiska, det vill säga Arktis.
SAOB: Septentrional
Ta gärna en närmare titt på utsnittet ur Gerard van Schagens fina världskarta från 1689. Med Nya Amsterdam, ön Kalifornien, Cibola och annat. Finns i sin helhet på Wikipedia.
Jfr Olaus Magnus "Historia om de nordiska folken" som i original heter "Historia de gentibus septentrionalibus".
SvaraRaderaDet märks att kartan är gjord, innan kronografen uppfanns. Men kartritaren har i alla fall varit ärlig, och inte ritat några landmassor, som han inte kände till. Det är påfallande få kuster på kartan, som är helt fiktiva. Alltför många gamla kartor, har massor av fiktiva landområden. Jag ser det som en tecken, på förväntan om oärlighet. Folk accepterade helt enkelt inte, att viss kunskap saknades.
SvaraRadera