2010-04-01

Nytt undermedel: tungt vatten


Vatten är som bekant en molekyl med en syreatom och två väteatomer. Väte i sin tur är en ensam proton + elektron. Om man förser väteatomerna i en vattenmolekyl med varsin extra neutron (deuterium, D istället för H) så får man tungt vatten. Detta har nästan samma egenskaper som vanligt "lätt" vatten, men bara nästan. Frys- och kokpunkter skiljer sig en aning, färg och smak likaså, det är lite tyngre (som is sjunker det i vanligt vatten, t.h. i bild) och så är det något dyrare, lite i klass med bättre mineralvatten. Detta har gjort att forskare undersökt ifall man kan ha det till något annat än som s.k. moderator i kärnkraftverk, vilket hittills varit dess huvudsakliga ändamål.

På universitetet i Edinburgh har dr James Kendall (som tidvis arbetat i Stockholm) studerat de medicinska effekterna av tungt vatten. Eftersom molekylerna är tyngre så reagerar de något långsammare i kemiska reaktioner, en skillnad som mångdubblas i biologiska system.

"En person som dricker tungt vatten lever hälften så fort som en person som dricker vanligt vatten", förklarar dr Kendall. "Detta skulle visserligen innebära nackdelar för män och kvinnor i aktiv ålder, men på ålderns höst skulle man kunna förlänga livet och njuta av sin pension desto längre."

Visserligen skulle denna "ned-klockning" av kroppen innebära att även mentala processer saktas ner, men som dr Kendall säger, "vem vill vara snabb när man är sextio?"


Wikipedia (eng.): Heavy water *

* Vetenskapsredaktionen på Wikipedia har i skrivande stund ännu inte infört dr Kendalls upptäckt eftersom det är pågående forskning.

7 kommentarer:

  1. Jag tror jaga anade oråd när jag kom till pris som bättre mineralvatten

    SvaraRadera
  2. "isen sjunker i det tunga vattnet t.h. i bild"

    Jag antar att den högra figuren visar vad som händer om man stoppar fruset tungt vatten (densitet 1.02 g/ml) i vanligt vatten (densitet 1.0 g/ml). Fast man kankse inte skall lägga vikt (!) vid sådant en dag som denna.

    /Håkan

    SvaraRadera
  3. Helt rätt Håkan, har justerat. Klart att rätt skall vara rätt. Alla dagar.

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte määniskan tål tillräckligt med deuterium, för att det ska ha någon reell effekt. Antingen skojar Peter ("Hexmaster"), eller också skojar James. Alternativt vill Peter uppmärksamma oss, på en ny form av kvacksalveri.

    SvaraRadera
  5. Det finns annan is som också sjunker, vid andra tryck-temperaturförhållanden kan andra kristallformer av is bildas som är tyngre än vatten.

    Detta borde gälla med is som bildats i området Solid VI i detta diagram http://www1.lsbu.ac.uk/water/images/phase.gif , runt 1 GPa. Denna borde vara stabil vid normala förhållanden, och då går det på bilden att genomföra även utan D2O. Fast tungt vatten är nog enklare.

    SvaraRadera
  6. Vad är priset på tungt vatten? Skulle man inte kunna göra konstgjort tungt vatten?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.