2008-07-31

Höger och vänster

Som en utveckling av inlägget om höger och vänster hand:

Det finns ett antal tillfällen då vi behöver välja sida, så att säga. Hur skall brud och brudgum stå bredvid varandra? Hälsa med vilken hand? Hålla sig på vilken sida på vägen? För att ta tre exempel, där vikten av att bestämma sig går från det rent ceremoniellt praktiska till det livsnödvändiga.

Det saknas inte förklaringar av varför man gör på ena eller andra sättet. I just dessa tre förekommer det faktum, att högerhänta personer håller svärdet med höger hand; därav skulle man kunna härleda 1) brudgummens försvar av sin nyblivna hustru (eller tillkommande, beroende på hur de går före och efter vigseln), 2) att visa att ens högra hand är obeväpnad, samt 3) att man skall mötas på den "fredliga" sidan.

Nu kan visserligen en eller flera av dessa förklaringar vara fullt korrekta. Men på det stora hela undrar jag om inte den enklaste förklaringen är denna: man har två alternativ, varav ett får väljas. Därefter är det fritt fram för förklaringar i efterhand (observera vitsen).

Bengt af Klintberg hade förresten ett roligt exempel: skrock som gick ut på att en katt (minns inte om färgen spelade någon roll) som korsade vägen var dåligt om den kom från det olycksbådande hållet vänster; eller, i en alternativ version, om den gick åt vänster. Bara att välja!

2008-07-30

Krona och klave

Trodde stenhårt att det var gubben som var klave. Icke så, åtminstone historiskt:

Benämningen klave har uppkommit av att den på vissa äldre svenska mynt fanns halvrunda och starkt stiliserade sköldar avbildade, som till formen påminde om en kreatursklave. Krona var då den motsatta sidan av myntet på vilken regentens bild eller namnchiffer fanns. På grund av att frånsidan på svenska mynt har tre kronor eller en krona avbildat så är det en utbredd missuppfattning att den sidan är krona. Krona och klave återfinns inte på moderna mynt.

- Wikipedia (sv.): Mynt

2008-07-29

Iron Maiden

Kan våga mig på den här, nu när alla gått hem. :-)

Järnjungfrun, the iron maiden, alltså tortyr- och avrättningsanordningen, verkar vara en myt - åtminstone som historisk företeelse. Det var 1793 som Johann Philipp Siebenkees beskrev die Eiserne Jungfrau, som 1515 togs i bruk i staden Nürnberg. Några tidigare belägg, såväl beskrivningar som själva artefakterna, verkar saknas helt.

En liknande, men ändå så olik, pryl som man vet använts under medeltiden, är "skam-mantlar". Sådana förfärdigades av trä eller metall, dock spiklösa, och bars androm till varnagel. (Dante beskriver en sorts kåpor, fina på utsidan men beslagna med bly, som används på just detta sätt någonstans i Inferno.)

[Tipstack till Freya Buchanan]



Wikipedia (eng.): Iron maiden (torture device)
Wikipedia (ty.): Eiserne Jungfrau

2008-07-28

Lördagsfråga: Flatland


Flatland från 1884 beskriver landet Flatland, "platt-landet", som har två dimensioner. Uppåt och neråt, ovanför och under, är meningslösa begrepp, allting existerar i ett enda skikt. Det finns en hel del annat i boken, men den stora behållningen är resonemanget om hur verkligheten ter sig i två dimensioner, liksom hur de upplever en tredimensionell varelse på besök, i synnerhet när det hela extrapoleras; hur skulle en fyrdimensionell varelse se oss, och hur skulle vi se den?

Den första gången jag hörde talas om Flatland var i Carl Sagans TV-serie Kosmos som gick 1981 eller så. Förträfflig populärvetenskap.


Wikipedia (eng.): Flatland; Flatland (film)

2008-07-27

Pojkar, flickor, matematik och faktoider

Hur många gånger behöver en myt vederläggas för att upphöra?

DN m.fl. rapporterar: Stor amerikansk studie av sju miljoner barn slår hål på långlivad myt

Men om tidigare avlivnings-försök är något att gå efter, så lär myten leva länge än. Ta till exempel faktoid-klassikern Pojkar är bättre än flickor i matte av Alfie Kohn (1990, Prisma 2002 på svenska) som avhandlar just den myten, liksom många andra mer eller mindre vanliga. Hur kommer det sig att korrekta påståenden som detta har såpass mycket svårare att nå ut, till såväl allmänhet som upplysta journalister, att det även efter decennier kan uppvisas som ny och häpnadsväckande kunskap?

2008-07-26

Lördagsfråga: Ritning

Detta är inte en tidigare version av högkvarteret för Förenta Staternas försvarsdepartement. Men vad är det?

2008-07-25

Mario Segale

Jomen - Mario Segale i Tukwila, Washington, var verkligen hyresvärd för Nintendo of America. Om han verkligen var förebild för deras figur framgår inte av det trötta svaret:

You are correct we/he has been asked about this connection a million times. All I can say is that, yes at one time, he was a Landlord of Nintendo. I don't really have anything to add beyond that.

- Mail från sekreteraren

Så några följdfrågor blev det inte. :-) Som t.ex. om han fått något pröjs. Fast den tror jag att jag redan fått besvarad, så att säga.


Läs mer i inlägget It's me, Mario.

2008-07-24

Döds-svanar

Kan en svan döda en människa?

Tja. Nja. En liten, gammal och/eller sjuk människa, i så fall. (Och en rejäl svan.) Kanske genom att skrämmas. Men även om svanar är stora och starka djur, som kan vara nog så aggressiva, så verkar det högst osannolikt att de verkligen skulle kunna ha ihjäl en frisk, vuxen person.

Så resonerar åtminstone ornitologen Göran Andersson efter att ha fått frågan från Jorun Modén på e-health.se. Hon hade hört påståendet, blivit misstänksam, letat, och kontrollerat med expertisen. Just som det skall gå till.

Och om det vore möjligt, så skulle det väl också finnas något dokumenterat dödsfall förorsakat av en våldsam svan. Något sådant hade varken Jorun eller Göran hittat. Inte jag heller, för vad det är värt.


Jorun Modén: Kan man bli dödad av en svan?

Wikipedia: Svanesång beskriver en annan, mer känd svan-myt

2008-07-23

Greta Garbo i Högsby

I Högsby utanför Kalmar ligger världens enda museum tillägnat Greta Garbo. Varför just Högsby? Den officiella förklaringen är att hennes mor, Anna Lovisa Karlsson, kom därifrån. Den faktiska är mer spännande, även om man av förklarliga skäl talar tyst om den:

Att även Greta skulle ha varit född i Högsby har aldrig kunnat bevisas - men visst har det gått envisa rykten. Ja, det var i många år en starkt rotad uppfattning att Greta föddes i Högsby i samband med ett besök som modern gjorde här 1905.
- Greta Garbo och hennes rötter, Helsingborgs Dagblad den 7 april 2003

Klipp från Oskarshamns Nyheter: Garbos födelseort ligger i törnrosesömn (sic)

Greta Gustafsson föddes dokumenterat den 18 september 1905 i Katarina församling, Söder i Stockholm. Ryktet är inte nytt, Garbo själv skall ha kommenterat någon gång att hon var den enda hon visste som var född på två platser.

http://www.garbosallskapet.hogsby.se/

2008-07-22

Läst

Fick, till slut, syn på ett ex av boken på biblioteket. Detta har hittills varit angenämt svårt; den har åtminstone hittills varit flitigt utlånad (i Göteborg, än mer i Stockholm där det i skrivande stund är idel 0:or i "Inne"-kolumnen; status i övrigt känner jag inte till).

Även om mina egna korrektur-exemplar blivit nog så lästa, så är det något helt annat att hitta en bok som vilt främmande människor uppenbarligen nyttjat. Snusiga fingrar hade gjort rejäla hundöron på den olympiska freden och biodynamiskt - på något sätt känns sådana privata "kommentarer" (vad de nu innebär?) intressantare än några recensioner.

2008-07-21

Lördagsfrågan: It's me, Mario


Nintendo hade ett spel Donkey Kong, där spelaren styrde en figur med det oinspirerade namnet Jumpman (vad det nu blir på japanska). När det skulle lanseras i USA ville Nintendo of America man ha ett lite roligare namn. Det sägs, att man just satt och funderade över detta, när hyresvärden dök upp och krävde dem på försenad hyra. Han hette Mario, Segali eller Segale - och därmed var saken avgjord.

Sägs det.

Det har åtminstone visat sig vara synnerligen svårt att hitta några detaljer om honom. Inte ens efternamnets stavning är glasklar, men stavningen Segali verkar åtminstone vara vanligare än Segale. Bilden ovan cirkulerar på det vida nätet, utan någon ursprungsbeteckning. (Ett pytte-spår jag hittar just nu, som mycket väl kan vara falskt, är en Mario Segale i Tukwila, Washington.)

Det finns en sajt som enbart utgör en efterlysning av Mario S.: http://mariosegale.com/

2008-07-20

Greve Stauffenberg

Det är idag 64 år sedan Claus Philipp Maria Schenk, greve av Stauffenberg (vilket är vad Graf von Stauffenberg betyder) utförde det attentat mot Hitler som var närmast att lyckas. (Se Wikipedia-länken för sammanlagt nio failed assassins.)

Stauffenberg är, givetvis, en hjälte. Vad som däremot kommit att gravt vantolkas är hans motiv. Det finns en oändlig mängd möjliga anledningar till att vilja ha ihjäl Hitler, och alla är inte lika sympatiska. Jag har inte studerat frågan i detalj, men Stauffenberg var åtminstone 1939 alls ingen anti-fascist, eller demokrat, eller förespråkare av mänskliga rättigheter för alla jordens folk etc.

Befolkningen är en obegriplig pöbel, massor av judar och blandraser. Ett folk, som bara kan trivas under piskan. De tusentals fångarna gör god nytta inom vårt jordbruk.

Die Bevölkerung ist ein unglaublicher Pöbel, sehr viele Juden und sehr viel Mischvolk. Ein Volk, welches sich nur unter der Knute wohlfühlt. Die Tausenden von Gefangenen werden unserer Landwirtschaft recht gut tun.

- Stauffenberg skriver 1939 till sin fru från det nyss erövrade Polen (min översättning från tyska Wikipedia)

I juli 1944 var Hitler varken mer eller mindre ondskefull än tidigare, men däremot var Rikets militära situation värre än någonsin. Östfronten rullades upp i full fart åt fel håll, Italien hade invaderats och gett upp redan året innan, månaden innan hade landstigningen i Normandie skapat ännu en front i Europa, och i luftrummet hade de allierade i princip redan vunnit. Att vända krigslyckan var det inte längre tal om (vilket de högre militärerna visste), däremot att sluta fred, vilket var uteslutet med Hitler som Führer. De som saknade hans huvudlösa kämpaglöd, och föredrog fred framför undergång, var sådana som Stauffenberg.


Wikipedia (eng.): Failed assassins of Hitler; July 20 plot
Wikipedia (ty.): Claus Schenk Graf von Stauffenberg


En perifer detalj: Vad betyder namnet Wolfsschanze? (Hitlers stora bunker-anläggning i Polen där han sysselsatte sig med östfronten, och där attentatet ägde rum - dock tyvärr inte inne i någon bunker.) Det brukar översättas med "varglyan", men jag har bestämt för mig att jag sett att "varg-skansen" faktiskt är det korrekta.

2008-07-19

Lördagsfråga: Vem är han



Vem är denne rastrerade herre? Hade gärna använt en bättre bild, om jag hittat någon. För om han gett namn åt en mycket välkänd figur, så är han själv desto mindre känd - om det nu gått till på det sätt som uppges...

2008-07-18

Linnés termometer

Sedan pålitliga termometrar funnits upp, återstod problemet att fastställa skalan. En metod som man snart kom på var att definiera två temperaturer, som var desamma i såväl Heidelberg som i Jena, liksom Paris, Uppsala osv., och sedan dela in området emellan i X antal grader.

En sådan skala, som nyttjade hela tre fasta "punkter", konstruerades av den skicklige termometer-konstruktören Daniel Fahrenheit; den kom också att nyttjas flitigt på sina håll.

En annan, och mer logisk, tänktes ut av vår egen Anders Celsius. Han lät vattnets kokpunkt vara 0, och vattnets fryspunkt 100. Den som sedan kom att vända på skalan var ingen annan än Linné.

Sägs det åtminstone. Var kan man läsa om vad denne faktiskt gjorde?

2008-07-17

Ett storverk om ord till salu

I dagens DN skriver Staffan Skott om en favorit-genre: etymologiska ordböcker. Bland annat nämner han Elof Hellquists klassiker, och att denna tydligen går på 1800 spänn antikvariskt nuförtiden.

Vad han inte skriver är att den finns utlagd i sin helhet på nätet:

http://runeberg.org/svetym/ 

Såväl OCR:ad text (som gör den sökbar) som de inscannade original-sidorna (för att dubbelkolla). En guldgruva, utan snack.

Inläggets rubrik kommer från Frans G. Bengtssons recension av Hellquist. Minns vagt att även han tog upp priset, vad det nu var, och att det visserligen var en slant, men inte mer än vad man får ge för en bättre middag för två.

2008-07-16

Ullevi 1985

Sommaren 1985 uppträdde Bruce Springsteen i Göteborg, vilket blivit ihågkommet av två inte helt o-relaterade anledningar: dels att det var en musikalisk fullträff (vilket påminner om kommentars-tråden till inlägget Sinatra i Finspång), dels att Ullevi efteråt fick repareras.

Nu är frågan: hur stora var skadorna?

Jag har tagit del av påståendet, att arenan var minuter från att kollapsa. Kan det verkligen stämma? Eller är det (som jag tror tills motsatsen bevisats) en överdrift så kraftig att den inte ens ligger i närheten av verkligheten?

2008-07-15

Maman med skinkmackan

För ett tag sedan skrev jag (här) den retoriska frågan, att det väl bara finns en kändis som associeras med en smörgås?

Så var dock inte fallet. Cass Elliot, Mama Cass i The Mamas & the Papas, dog enligt spridd uppgift när hon satte en bit av en skinkmacka i halsen. Det var åtminstone den första teori som lanserades:

Her physician said the singer probably choked on a sandwich.
- New York Times, 30 juli 1974

En noggrannare utredning gav dock ett annat resultat:

Dr. Keith Simpson, a British pathologist, and Gavin Thurston, a London coroner, issued a report yesterday that ruled out the theory that "Mama" Cass Elliot choked to death on a ham sandwich. Rather, they said, the 35-year-old singer, who was found dead in bed in London last week, succumbed to a heart attack brought on by being overweight.
- New York Times, 6 augusti 1974

Men den där veckan räckte tydligen mer än väl för att ett rykte skulle rota sig, som lever kvar här och var än idag. Tror heller inte att det är utslag av någon sorts ridderlighet, utan enbart det faktum att den där skinksmörgåsen är så lätt att komma ihåg.

[Tipstack till Erkki]

2008-07-14

Svar på lördagsfrågan: Early bird


Som några av er visste (i synnerhet Hans, som verkligen var den som uppmärksammade undertecknad en gång i tiden) är det Clément Aders fantastiska farkost Éole (efter vindarnas furste Aiolos).

Om man är van vid att tänka på flyg som något som i princip började med bröderna Wright, så kan man bli överraskad av historiens facit. Det var inte bara glidare som Lilienthal, utan en hel skara med påhittiga och orädda herrar som försökte lätta. Att flera av dem faktiskt lyckades, om än inte fullt ut, innebär att den exakta beskrivningen på vad Orville & Wilbur faktiskt var först med 1903 blir betydligt mer komplicerad än enkla "första flygturen"; det var, med reservation för misstag, den första
  • kontrollerade
  • bemannade flygfärden i
  • en farkost tyngre än luften
  • över en nämnvärd sträcka, "sustained", alt. framdriven, "powered".
För att ta Ader, så skall han redan 1890 ha lyckats flyga 50 meter. Att det var på den blygsamma höjden 20 cm (eller 2/3 fot, för att prata flygspråk...) är ett mindre problem än att planet tydligen saknade styrmedel. Det var alltså inte en kontrollerad flygning man fick i vindarnas förfärande furste, som var ett ång-plan på drygt 300 kg (jämför mannen på bilden). Med en maxfart på 250 km/h (140 knop, tror jag) så är frågan om den utgjorde störst hot för piloten eller för omgivningen.


Wikipedia: Ader Éole, List of early flying machines

2008-07-13

Ettor och nollor

Oavsett hur lite man vet om datorer, så har man åtminstone koll på en detalj: egentligen är allting bara ettor och nollor.

(Jag vet inte hur bokstavligt detta påstående tas. Egentligen är det ju inte ettor och nollor, utan strömpulser eller magnetiska lägen osv. Inte för att det gör någon skillnad ...)

Det intressantaste i faktoid-sammanhang är de vantolkningar som förekommer: eftersom datorer i grunden delar upp allt i 1 och 0, ja och nej, svart och vitt, så är de oförmögna att tänka i termer som "kanske", gråskalor, nyanser ... Vilket ju är helt osant. Fast det vet väl alla..?

Egentligen är datorer i grunden lika dåliga på siffror som bokstäver. Vad de egentligen hanterar, djupast sett, är abstrakta, meningslösa symboler; vad dessa representerar är upp till användaren att tolka. Symboler kan utgöras av enstaka bitar (som kan vara 1 eller 0), men kan lika gärna utgöras av godtyckliga grupperingar; med två bitar får man fyra möjligheter (00, 01, 10 och 11), med tre bitar åtta, och så vidare. Med åtta bitar har man tillräckligt många varianter (256) för att symbolerna skall kunna användas som bokstäver och siffror. En dator har, i princip, lika lätt för att hantera dessa 256-ställiga symboler på åtta bitar som de tvåställiga på en.

2008-07-11

Oäktingar

En god vän är ibland ute och berättar i skolor. Vid ett tillfälle nämnde han i förbigående att en viss historisk person var ett oäkta barn. Just när han skulle fortsätta prata, så märkte han en glasartad blick i publiken.

Han funderade ett kort ögonblick.

"Vet alla vad ett oäkta barn är?"

De flesta kände till (den förvisso underliga) beteckningen på barn till föräldrar som inte är gifta med varandra. Men några gjorde det inte; mer än en. Detta var för övrigt på en gymnasieskola.

Nu skall jag inte oja mig över dagens obildade, eller rentav obildbara, ungdomar. Eller dagens skola. Eller någon annan företeelse som på ett eller annat vis är betydligt mycket sämre än, säg, för några år sedan. Men om det är något som är konstant över åren, så är det den okända okunskapen. Vi är inte bara olika bra på olika saker, vi vet inte ens om att vi är okunniga om det som andra tar för självklart. Det räcker att förflytta sig en aning i tiden, geografin, eller något annat sammanhang för att inse detta.

2008-07-10

Hallands floder

… Eller åar, som floder heter när de ligger i Sverige. [Uppdaterat: Eller..? Se bloggposten När försvann Sveriges floder!]

Hur kommer sig detta, att just Hallands floder blivit obligatorisk kunskap? Beror det på något annat än den käcka ramsa som gör dem så lätta att komma ihåg?

Vi ska äta, ni ska laga = Viskan, Ätran, Nissan, Lagan.

(Sen är det intressant om man i Skåne som regel räknar dem i omvänd ordning, med början på Lagan. Någon som känner igen detta? Hur man gör i Halland vet jag inte.)

Jag kan inte komma på någon jämförbar kategori av företeelser i någon annan godtyckligt vald avdelning som elever någonsin förväntats lära sig. En gång i tiden skulle man kunna rabbla Jakobs söner (RubenSimonLeviJuda och så vidare), det är väl något ditåt.

Dessa summa sexton namn får härmed representera all meningslös information som generationer elever fått lära sig för lärandets skull.

 

2008-07-09

Konfusioner

Lite tämligen värdelöst vetande: idag känner inte så många till försäkringsbolaget Trygg och försäkringsbolaget Hansa, grundade 1899 och (osäker) 1828. Deras historier är kantade av sammanslagningar, den här aktuella ägde rum 1971. Därmed var det rätt egendomliga namn ett faktum, som det icke desto mindre nog inte är så många som funderat över vad det betyder.

En till: Skandinaviska banken och Enskilda banken. Den förra hade sin början i Göteborg 1863, den senare grundades som Stockholms Enskilda Bank 1856; det var alltså två "lokala" banker som slogs ihop 1972.

2008-07-08

Visby-wise

Vem hittar i Visby enligt Google Maps?

Verklighetens Strandvägen heter hos GM Ripgränd, Strandgatan får det inspirerade namnet Frans Degermans väg (efter en lokal grosshandlare och återförsäljare för Munktells jordbruksmaskiner), och Kung Magnus väg (ej med ovan) heter Enekvists stig.

De som "googlat" Visby har över huvud taget en förkärlek för stigar, gränder och parker. En gata benämnd Sockerparken vindlar sig fram genom centrum, en annan gata heter Kyrkparken och ännu en Israel Kolmodins park (efter han som skrev Den blomstertid). Min favorit är ändå gången genom Almedalen, som upphöjts till Storgatan.


Helt frikopplad är dock inte Visby according to Google. Ett klick på visningsläge "Terräng", och man är tillbaka i verkligheten.

Frågan är om man roat sig med fler samhällen? Ut och leta!


(Tack till Nina för ett uppiggande tips.)

2008-07-07

Svar på lördagsfrågan: Hindenburg vid Tannenberg

Japp, visst var det Hindenburg och Tannenberg som efterfrågades (eller Stebark som orten heter idag då den ligger i Polen).

Det ena slaget vid T. inträffade 1410, då besegrades Tyska orden med eftertryck av Polen och Litauen (ungefär). Det andra inträffade 1914, då Tyskland med eftertryck besegrade den ryska andra armén. Framgång för Tyskland och för Hindenburg själv, som blev nationalhjälte; utan Tannenberg hade han nog inte blivit Reichspresident. Och inte kommit att sitta bredvid Hitler (spana in kanslerns menande blick).

Vari ligger faktoiden? - Slaget 1914 ägde i själva verket rum en god bit från samhället (som inte är särskilt stort), och över sådana ytor att namnvalet inte verkar logiskt. Men poängen var inte geografi utan historia: nu skulle man ge igen för debaclet 1410.


Bob: hurdå halvmysko?

Håkan: det så kallade maktövertagandet är föremål för myter men det är en annan sak. För att inte tala om dolkstötslegenden.

Kurt: att zeppelinaren Hindenburg (den med hakkorsen) brann opp hade avgjort att göra med att vätgas användes. Anledningen var att helium inte fanns i Tyskland och inte kunde köpas in p.g.a. handelsembargon. Vidare var det långtifrån enbart den händelsen som innebar slutet för luftskeppen. Fast detta är en annan historia.

2008-07-06

Risk, chans och sannolikhet

Lite språkvård - inte mot fult språk, utan mot språk där den som försöker meddela något sätter krokben för informationen.

En risk är sannolikheten för något dåligt.
En chans är sannolikheten för något bra.
En sannolikhet är neutral.

Självklart? - Kanske det. Min egen känsla för vad som är självklart och inte har undgått den grövsta psykiska misshandel under de senaste åren. Men även det som är självklart kan ju glömmas bort. (Det allra bästa vore om någon klipsk kommentator påpekar något fel i det ovanstående. Min egen känsla för förvåning börjar också bli rätt utsliten, när jag tänker efter.)

2008-07-05

Lördagsfråga: Namn & ort


Med fyra bilder får det bli en dubbel-fråga; en person och en ort efterfrågas, samt givetvis vad de har med varandra att göra. Bonus: var finns faktoiden?

2008-07-04

Boktryckarkonster

I Sydsvenskan recenseras T. H. Barrets The Woman who Discovered Printing. Den skall främst handla om Wu Zetian (625-705), som upptäckte eller snarare uppfann (vet inte om det finns någon särskild poäng med det udda ordvalet) konsten att trycka med lösa typer, något som vi ju vanligtvis förknippar med Gutenberg.

Man brukar ange det faktum att Kina saknade ett fonetiskt alfabet och istället hade – och har – en bildskrift som skäl till att trycktekniken inte kom att utnyttjas i någon större omfattning. Barrett ger en långt mer komplicerad och subtil bild som handlar om synen på texten som ett heligt föremål, om kampen mellan taoismen och buddhismen och om hur trycktekniken blir en del av den.
- Ur recensionen av Eva Nylander, Sydsvenskan

Det där låter ju högeligen intressant. I synnerhet som jag undrar om det verkligen kan vara hela sanningen. Det viktigaste som Gutenberg uppfann var inte konsten att trycka med lösa typer, utan snarare konsten att snabbt och enkelt framställa meningsfulla mängder med typer. Hur löste man den biten i Kina?

Vet inte om just detta dokument nämns, men den äldsta daterade tryckta texten är den så kallade diamant-sutran. Till den användes kinesiska tecken utskurna i träblock. Skulle den tekniken ha fått en lika revolutionerande betydelse som Gutenbergs, givet att de mer komplicerade och subtila problemen hade lösts?

Wikipedia (eng.): Diamond Sutra

2008-07-03

Den fastsvetsade spårvagnen

En så kallad faktoid berättar att studenter från Chalmers tekniska högskola i Göteborg en gång på 1970-talet skulle ha svetsat fast en spårvagn i Brunnsparken under rusningstid ...
- Wikipedia (sv.): Fastsvetsad spårvagn

Berättelsen finns i ett antal versioner, och det verkar inte otroligt att samtliga orter som har eller har haft spårvagnar är representerade. Det lär även finnas en Stockholms-variant med tunnelbana...

Nu har jag inte grävt särskilt mycket, men här är ett exempel från Nya Zeeland med ett ånglok. Själva mytens ålder framgår inte.

On the 25th March 1969, the then president of Transport Museum, Sir John, congratulated Malcolm when the K900 was placed near the steel works main entrance for public display. The family myth is that Malcolm, to ensure that the K900 could not be moved back into the mill for scrap steel, had the wheels welded to the rails.
- K900 post retirement

2008-07-02

De långhalsade

Sådana här bilder har ni sett:

I Burma/Thailand (de flydde från det förstnämnda till det sistnämnda på 90-talet) lever Kayan-folket, vars kvinnor förlänger sina halsar med mässingsringar.

...Eller inte alls, förresten. Jag vet inte om en sådan procedur är medicinskt möjlig, men det som faktiskt sker är något annat: ringarna pressar ner och viker ihop axlar m.m., så att det ser ut som om halsen är längre. Inte för att det låter angenämare.
  • Kayan women might appear to have long necks but this is an optical illusion. As the coils are added they push the collar bone and ribs down, creating the appearance of a longer neck
  • Actually stretching the neck would result in paralysis and death
  • Removing the coils does not cause a woman’s neck to collapse, although the muscles weaken
  • There are different theories as to how the custom originated. One suggests men put the rings on their women to deter slave traders. [Några fler nämns inte i just denna källa]
Times online: Kayan 'Giraffe Women' trapped in Thailand by tourist trade
Wikipedia (eng.): Kayan (Burma)

2008-07-01

Luthers 95 teser

Spikade Martin Luther verkligen upp de 95 teserna på kyrkdörren i Wittemberg?

Helt kort: Ingen har facit. Men det skulle mycket väl kunna vara sant.

Det tidigaste belägget kommer från hans vän och medarbetare Melanchthon år 1546, eller 29 år efter att händelsen skulle ha inträffat. Att Luther 1517 verkligen hade teserna färdiga och skickade dem till flera personer vet vi. Vi vet också att anslags uppspikande på kyrkdörrar hörde till vardagen; en del föreställer sig tydligen uppspikandet som en rebellisk handling, "in your face!" - men så är alltså inte fallet. Teserna var förresten rebelliska i sig så det räckte.