Although not ultimately a commercial success, MacMasters's invention would pave the way for Charles Strite to invent the automatic pop-up toaster in 1919, which is the device we know as the toaster today.
- Wikipedia (eng.): Alan MacMasters (2014) [arkiverad]
Så där såg Wikipedias artikel om ”Alan MacMasters” ut 2014: En skotsk forskare som ska ha uppfunnit den elektriska brödrosten. Och en egendomlig illustration.
Så här såg sidan ut i slutet av 2021. Betydligt fler uppgifter, om MacMasters och Eclipse, världens första elektriska brödrost. Med mera.
Under 2022 fick artikeln en varningsmärkning: ”This article is being considered for deletion in accordance with Wikipedia's deletion policy.” Sedan försvann den. För att kort därpå redirecta till Reliability of Wikipedia. Och där är vi än.
Vad som hänt, i korthet – åtminstone som det beskrivs …
För elva år sedan satt Alan med kurskamrater på en föreläsning där de varnades för att använda Wikipedia som källa. Som exempel nämnde föreläsaren att han kände en som utnämnt sig själv till brödrostens uppfinnare.
Varpå en av Alans kamrater gick till Wikipedias toaster-sida. Och lade in uppgiften, att brödrosten uppfunnits av Alan MacMasters.
Därefter hände … Ingenting. Ingen korrigerade artikeln. Inte samma dag, som nog så ofta är fallet – det ska påpekas. Den fanns kvar efter en vecka. Och en månad. Och ett år … Varpå Alex skapade en separat artikel om ”uppfinnaren” ifråga, komplett med en bild – mycket rudimentärt justerad för att inte avslöjas av de moderna kläderna. Och sedan fyllde man på med uppgifter, den ena fånigare än den andra, men hela tiden inom ramen för det sannolika.
Alla som vet hur Wikipedia fungerar i dagens samhälle inser att uppgiften om att Alan MacMasters uppfann brödrosten letade sig in lite varstans. På andra hemsidor, och i böcker. Och när Alex hittade uppgiften någonstans, lade han in den i sidans källförteckning. Som därmed blev allt längre och vackrare ju längre tiden gick.
Ett museum i USA har en särskild sida om brödrostandets historia, här en lite äldre version …
… Och här den nuvarande. Jag hittade sidan via källförteckningen för artikeln om Alan MacMasters.
Han dök även upp på andra ställen, inte sällan som en sorts skotsk nationalhjälte. En utnämning som ofta nämns, och som upphovsmannen verkar vara särskilt stolt över, gjordes när Bank of England bad allmänheten om tips på vem som ska pryda £50-sedeln. Över 200 000 förslag kom in – efter en grovsållning återstod 989 namn. Numera återstår 988.
Sens moral? Även om Wikipedia är bättre än många har för sig så är det användarredigerade uppslagsverket inte perfekt. Inte på långa vägar. Och det smittar – mer ju mer folk litar på det.
Men den sens moral som jag föredrar att framhäva är denna: Dubbelkolla då och då, även när det inte borde behövas. Men inte slarvigt – en slarvig dubbelkoll är ingen koll.
En källa bland flera om den omskrivna episoden: Alan MacMasters: How the great online toaster hoax was exposed, BBC 19 november 2022
Kanske ett exempel på tesseleffekten?
SvaraRaderahttps://en.wikipedia.org/wiki/Woozle_effect
Eller kanske citogenesis?
SvaraRadera/Cathy
Så kan man också kalla det!
SvaraRadera