- Carl Gustaf Hellqvist: Sten Sture den yngres död på Mälarens is (1880) är en obligatorisk illustration när Sten Sture d.y. nämns; det är den enda illustration som kommer på fråga när Sten Sture d.y. nämns. Hellqvist målade även den mång-ohistoriska Brandskattningen av Visby.
Sten Sture d.y., är han bekant? Det bör han vara, åtminstone lite grann. Den unge riksföreståndaren tog namn efter den Sten Sture som sedan dess kallas den äldre, inte pga släktskap (de var inte släkt) men pga renommé. Han bekämpade unionskungen Kristian II ”Tyrann”, blev av med benet under ett slag på sjön Åsunden i närheten av Ulricehamn den 19 januari 1520, och dog av skadorna den 3 feburari. (Att både skadan och döden inträffade på is är kanske inte så märkligt som det låter. Isen var tidens motsvarighet till asfalterade ytor, ungefär, och användes för såväl transporter som marknader, krig med mera.) Den sista episoden han är känd för är postum: I samband med Stockholms blodbad på hösten, som ju riktades mot hans anhängare, grävdes hans lik upp så han kunde brännas med de övriga.
Och så var det Sten Stures ben, den dag då man minns hans bortskjutna ben och äter chokladbollar. Är den bekant?
Det finns en tradition av att högtidlighålla slaget genom att först kasta snöbollar på varandra och därefter äta chokladbollar. Finns det ingen snö går man direkt på chokladbollarna.
- Armémuseum på Facebook den 19 januari 2020
Den 19 januari firas som alltid Sten Stures ben. Det har vi förresten gjort alltsedan 1520 då den stackars riksföreståndaren - eller monarken - förlorade båda benen efter att blivit träffad av en dansk kanonkula vid slaget på Åsundens is vid Bogesund. Därför uppmanas var och en att ståndsmässigt celebrera den ödesdigra händelsen genom att först kasta "kanonkulor" - snöbollar - på varandra och därefter äta desamma i form av smarriga chokladbollar.
- Glöm inte Sten Stures förlorade ben! Dala-Demokraten, 17 januari 2015
Enligt traditionen (och enligt landets bäste historielärare Olle Larsson från Växjö) ska man anordna ett snöbollskrig samt äta chokladbollar.
- Sten Stures ben - en tradition..., Morgon i P4 Karlskrona den 19 januari 2011
Vi har i Sverige sedan år 1520 firat Sten Stures ben. Tyvärr är firandet av dagen utdöende …
- Temadagar: Sten Stures ben
På utdöende? Tvärtom – vi firar den mer än någonsin. Eller rättare sagt, vi firar den över huvud taget, av skriverierna att döma. Det gjorde ingen förr.
– När startade du dagen?
– 2009 tror jag.
– Vad var syftet?
– Att ha något att fira under en grå och trist tid … Och se om vi kunde sprida och skapa en högtid. Jag gjorde det inte själv utan hade en medkompanjon, Sanna Krantz.
- Mattias Axelsson, bloggen Högtider och traditioner, intervjuar Niklas Freidwall, den ene skaparen av minnesdagen Sten Stures ben (texten lätt uppstyrd).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.