En munter man med en sorts huvudbonad av pianotråd formad som en pyramid, och sovjetiska rakblad. Hur hänger de ihop?
Den aktuella pyramidläran går ut på att den stora Cheops-pyramidens främsta hemlighet utgörs av dess form. Skapar man en pyramid med rätt proportioner, oavsett material (även om firma Pyradyne verkar föredra ädla metaller — deras Pyradome™på bilden går för futtiga $185, jämför med deras Chrysilladome™ i titantråd med diamantdamm för $1250) så kan förunderliga ting inträffa i dess inre. Färskvaror får betydligt längre hållbarhet, använda rakblad blir åter vassa, och bär man konstruktionen som en hatt kan man (notera fega brasklappen) få följande förbättrade förmågor:
Benefits May Include
- experiencing deeper relaxation and meditation
- mood boosting
- reducing head tension
- promoting tranquility and well-being
- Pyradyne: Pyradome™ – deras Chrysilladome™ är givetvis betydligt vassare
Denna hemlighet togs fram bakom järnridån. Den avslöjades för västvärlden av Sheila Ostrander & Lynn Schroeder i deras Psychic Discoveries Behind the Iron Curtain (1970). Det aktuella kapitlet heter förresten ”Pyramid Power and the Riddle of Razor Blades”.
Det är ett tag sedan jag läste boken, och jag minns inte om författarinnorna antydde att de förstod hela poängen med rakbladen. Saken är den, att i den sovjetiska planekonomin prioriterades militär produktion framför civil. Kvalitetsstål, sådant som man vill ha i rakblad, gick i första hand till militära prylar. Det innebar att goda rakblad var exklusiva dyrbarheter. Att skärpa rakblad må ha setts som en kuriositet här i väst, där rakblad var billiga (detta var innan bolagen började klossa ihop flera blad och sälja dem till fantasipriser) och lätt åtkomliga. I öst, eller åtminstone Sovjet, var rostiga Нева mången mans vardag. En metod att skärpa till använda rakblad var sannerligen ingen kuriositet, utan något man hade stor och konkret nytta av. Eller, skulle ha haft, om det fungerat. Som argument för att kränga pyramidmodeller bakom järnridån var det på pricken.
Jag har en rakbladskärpningsapparat, troligen från 40-talet. Den har ingen pyramid utan en liten skärpsten med en anordning som håller bladet i rätt vinkel. En typisk patentgrej, funkar inte särskilt bra.
SvaraRaderaFunkar dåligt är ändå bättre än att inte funka alls!
SvaraRaderaBorde det inte funka bättre med vilken finkornig slipsten som helst? Fast såna kanske också var bristvara.
SvaraRaderaDe där slipmaskinerna är avsedda för rakblad av kolstål, inte rostfritt. Såna tillverkas knappt längre.
SvaraRadera