Följer vi kyrkoåret är vi just nu inne i stilla veckan. Den avslutas med påskdagen. Den inleder påskveckan, som alltså infaller nästa vecka. Enligt kyrklig tradition, sedan senare delen av 1800-talet. Vilket väl varken är särskilt nytt eller särskilt gammalt i sammanhanget.
"Stilla veckan" kallas så eftersom man förr lät bli att ringa i kyrkklockorna under dessa dagar. Längre tillbaka kunde man vira in klockkläpparna med tyg eller byta ut dem mot träkäppar, dymlar, för att få ett dovare och svagare ljud. Det gav veckan namnet dymmelveckan som hängde kvar länge och väl på många håll. Att förbereda sig inför kyrkoårets viktigaste helg med tystnad och stillhet hänger fortfarande kvar – åtminstone i kyrkan.
Det är nog därför namnet stilla veckan främst, om inte enbart, används i kyrkliga sammanhang. Det är också där namnbruket ovan tillämpas, med stilla veckan följd av påskveckan. Resten av samhället, med alla ateister, agnostiker och hedningar, kallar utan att tveka veckan före påsk för påskveckan. Veckan efter påsk kallas ingenting, då har ju påsken redan varit och observeras på sin höjd med ett påsklov.
påskveckan veckan närmast före påskhelgen
- SAOL
Jag vet inte om det finns folk som har faktiska problem med att påskveckan kan avse olika veckor. Det verkar heller inte finnas några som arbetar för att få enhetliga beteckningar. Nog är det intressant att olika saker kan kallas samma sak av olika personer i samma samhälle, eller rentav samma personer i olika sammanhang.
Julen har genomgått en liknande förflyttning. Ursprungligen löpte den ju från juldagen till trettondagen men numera är det många som börjar första advent (eller tidigare) och avslutar med julafton.
SvaraRadera