2022-02-17

Svinfarmen i Nordafrika

Berömt är det havererade projektet att hjälpa upp kosthållet i ett muslimskt land i Nordafrika genom att anlägga en svinfarm.

- Göran Hägg, Välfärdsåren (2005)

En svinfarm i Nordafrika..? Vad kan gå fel! Ha ha!

En episod om misslyckat svenskt bistånd – sådana brukar inte behöva draghjälp för att spridas. Särskilt när orsaken till dess misslyckande (utöver ev. andra faktorer så klart) kan kondenseras i tre ord: "svinfarm i Nordafrika".

Fast ett krav får gärna vara uppfyllt: Att den är sann. Är den sann?

Om biståndsprojektet med den nordafrikanska svinfarmen verkligen funnits så är det märkvärdigt hur svårt det är att hitta minsta lilla belägg för det. Trots att det skulle vara "berömt" och allt.

Åtminstone, kan tilläggas, några belägg som inte kan kopplas till Göran Hägg, direkt eller indirekt. För hittills är sådana belägg de enda jag hittat – med ett (1!) undantag.

Hägg nämnde som sagt svinfarmen i Välfärdsåren (2005), liksom i Svenskhetens historia (2003) och en intervju i tidningen Gringo 2004 (utgiven som bilaga till gratistidningen Metro). Allt jag hittat kommer från de källorna, direkt eller indirekt.

Med ett undantag, som sagt. Det var ett omnämnande i en bloggkommentar från 2009. Där finns lite mer att bita i, för vad det är värt:

Det var NIB, Nämnden för Internationellt Bistånd, en föregångare till SIDA , som startade ett svinfarmsprojekt i Tunisien. I sista ögonblicket upptäcktes fauten [misstaget] och projektet omvandlades till ett fiskeriprojekt. Tro en gammal man! Jag minns skriverierna på antingen 50- eller 60-talet.

- Håkan Sjögren, kommentar på Oxfams nya katastrofrapport, bloggen Klimatupplysningen 7 juli 2009

Ett NIB-projekt med fiske i Tunisien? Det låter som Kelibia (även Calibia) på Cap Bon-halvön. Ett avtal om ett omfattande svenskt biståndsprojekt där undertecknades den 29 mars 1963. Det gick ut på att bygga ut fiskehamnen, upprätta en yrkesskola för fiskare, mödra- och barnavård samt experthjälp i jordbruks- och boskapsfrågor. Sen …

Svenskarna och tunisierna var oeniga om nästan allt och den så kallade "Kelibiaskandalen" var ett faktum. Skandalen klingade så småningom av men den negativa bilden av det svenska biståndet till Tunisien hängde kvar länge. Idag anses ändå fiskeprojektet som mycket lyckat, kanske Sidas bästa fiskebistånd.

- Podden Omvärlden, om avsnitt 5: Sidas bästa fiskebistånd, 14 maj 2015

Kelibia-projektet inleddes när premiärminister Habib Bourguiba 1961 bjöd in kollegan Tage Erlander med Aina, och sålde in landet, halvön och Kelibia (källa: podden OmVärlden, avsnitt 5: Kelibiaskandalen). Med den grunden, lagd i Tunisien snarare än i Stockholm, förefaller svinfarmen nära nog omöjlig. (De "skriverier" jag kunnat hitta angående ett fiskeriprojekt i Tunisien handlar om Kelibia, men de nämner inget om något svinfarmande.) Dessutom var projektets koppling till det eventuella projekt Hägg nämner inte starkare än en (1) bloggkommentar, som dessutom var skriven på en pseudovetenskaplig blogg, vilka inte brukar samla de skarpaste knivarna i lådan. Å andra sidan var det där det enda jag hittat om det "berömda" projektet, utöver Häggs minimala påståenden.



2 kommentarer:

  1. Svinfarmande i Nordafrika är inte så dumt som det låter, det finns stora kristna minoriteter i t.ex. Egypten och en inhemsk grisuppfödningsindustri.

    SvaraRadera
  2. Sådant finns ja, har särskilt stött på dem i Egypten under grävandet. Men fungerande projekt blir inga bra historier.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.