- Det finns en rad fästningar, borgar och slott i varierande skick som bär namnet Lichtenstein ("ljus sten"). Den här är från ca 1200 och återfinns i Rheinland-Pfalz, uppkallad efter det Lichtensteiner Berg den ligger på.
- En Messerschmitt Bf 110 med två specialanordningar: Den större är en FuG 220, den mindre svarta en FuG 202. Dessa FuG, efter Funk-Gerät "radioapparat", kallades Lichtenstein och var något så högintressant som radaranläggningar för montering på flygplan. (Ibland får jag intryck av att britternas radaranläggningar framställs som vore de krigets enda, att radar var okänd magi för tyskarna, men så var sannerligen inte fallet.)
- En detalj ur Whaam! (1963), ett av pop-artisten Roy Lichtensteins mest kända verk.
- Detalj från omslaget på Wilhelm Hauffs roman Lichtenstein (1826). Den skrevs som ett svar på Sir Walter Scotts historiska romaner, som var mycket populära även i Tyskland; men nog skulle tyskar kunna läsa historiska romaner om sitt eget land? Tyckte Wilhelm, skrev Lichtenstein, fick stor framgång med den, och dog året därpå, bara 25 år gammal. (En titel av unge Hauff som åtminstone tidvis måtte varit hans mest kända heter Jud Süß.) Ett konkret resultat är vad vi ser på omslaget: Greve Wilhelm von Urach blev så inspirerad av boken att han köpte en medeltida ruin i schwabiska alperna och uppförde ett nytt Schloss Lichtenstein intill. Det kan ses som en föregångare till Ludwig II:s välkända och betydligt större sagoslott Neuschwanstein.
Den lördagsfrågan satte flera. Joakim E var först.
Bra för att bevisa hur nördig jag är: https://downthetubes.net/whaam-the-aeronautical-perspective/
SvaraRaderaKonstnären tog sig vissa friheter men nationalitetsbeteckningarna är i alla fall korrekta.
MVH
Hans