- Klot för att spela bowls, närmast jämförbart med boule. En skillnad är de icke helt sfäriska kloten. Tidigare hade man runda klot som istället hade en vikt inopererad, så att de skulle rulla fram på ett intressantare sätt. Vikterna kallas bias, väl kända bland alla som sysslar med att försöka skilja på sant och falskt. (Mer om bowls i bloggposten Bias.)
- Alla andra halmgubbar jag sett har varit mindre och/eller (mycket) enklare gjorda – exemplet från värmländska Jernskog är i naturlig storlek och gjord med omsorg och talang. På Nordiska museet, bild från digitaltmuseum.se. Redan Martin Luther använde halmgubben om ett retoriskt fel, när kyrkan anklagade honom för att ha kritiserat något han inte alls kritiserat. Halmgubbar avsåg sådana som användes vid målskjutning: Istället för att rikta in sig mot den faktiska kritiken gjorde kyrkan det lättare för sig genom att hitta på något fel Luther skulle gjort, de satte upp en halmgubbe, och riktade istället in sig på den.
- (Johan) Severin Nilsson (1846–1918), Körsbärsskörd. Begreppet används även när man ur en datamängd plockar ut de data som passar den slutsats man vill dra. Tekniken är förvisso urgammal, det engelska cherry picking har blivit rätt mycket vanligare på sistone. Ibland översätts det till "plocka russinen ur kakan", vilket inte är helt fel men inte helt rätt heller. Eller så kallar man det körsbärsplockning rätt upp och ner.
- Kipper, det blir väl böckling på svenska – rökt sill, smoked herring. Klassisk frukostmat på Brittiska öarna. Den röda färgen var en gång i tiden ett tecken på välsaltad och välrökt fisk. Under första världskriget drog man ner på röktiden och kompenserade med färgämne. Att red herring blev standarduttrycket för falsk ledtråd sades länge komma från en metod för att träna jakthundar: Man drog en av de väldoftande fiskarna tvärs över det mycket svagare rävspåret för att se om hunden skulle låta förleda sig. För några år sedan forskade man fram ett annat ursprung: När jakthästar skulle tränas drog man döda hundar, katter eller, i brist på annat, en red herring om dem så de skulle vänja sig.
Bias, halmgubbar, körsbärsplockning och falska ledtrådar – se där fyra grepp som aldrig varit helt inaktuella. Den satte Tomas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.