Den här krabaten är en Lycosa tarantula, tillhörande familjen stenspindlar. Det är inte rubrikens "osäkra spindel", men det är en art jag hittat som ligger någorlunda nära.
Jag började här:
Tarantula/spansk tarantel
(Tarantula hispanica) Till skillnad från sin sydamerikanska släkting är den europeiska taranteln inte farlig för oss människor. Hela spindeln används i läkemedlet [ha!] för att behandla besvär med nervsystemet liksom hjärtbesvär, t.ex. kärlkramp och hjärtsjukdomar. Hos kvinnor ges det mot sjukdomar i äggstockarna och mot känsliga, kliande genitalier.
- Dr Andrew Lockie, 101 Goda råd: Homeopati (B. Wahlströms 2001)
De där så kallade indikationerna (symptom och sjukor som ett medel ska vara bra mot) är ingenting mot de långa listor som homeopaterna håller sig med. På sidan National center for homeopathy: Tarentula finns en, om inte komplett så åtminstone betydligt längre, lista. Där hittar man vardagliga ting som huvudvärk, migrän och hicka, lite ovanligare som difteri och tumörer (sånt får de inte tala om i Sverige), oväntade som onanism, och vad ska man säga om tunnaste spindelsoppan mot hysteri, kleptomani och levitation (sic!)?
Okej. Vad är då en Tarantula hispanica? Här har jag kört fast.
Lycosa tarantula is the species originally known as the tarantula, a name that nowadays in English commonly refers to spiders in another family entirely, the Theraphosidae.
- Wikipedia: Lycosa tarantula
Familjen Theraphosidae omfattar lite drygt tusen arter. Vilken av dem det är som en gång kallats Tarantula hispanica vet jag inte. De som sysslar med så kallad kladistik ändrar då och då på uppdelningar och namn, så att blåsippa inte bär namnet Anemone hepatica som Linné gav den utan Hepatica nobilis – eller vad det nu är för tillfället. Att botanisera mellan gamla och nya namn kan vara trivialt i system där man har bekymrat sig för sådant, men vad gör amatören när inga sådana hänvisningar finns?
I nuläget får jag gott om träffar på Tarantula hispanica och Tarentula hispanica men varenda en verkar gå till homeopatiska sidor. Vilket artnamn uppger homeopat-fabrikören när förrådet med Tarantula behöver fyllas på?
Eventuellt åsyftas Hogna hispanica
SvaraRaderaPå spanska Wikipedia (och på engelska, där den inte har egen artikel utan bara finns i artlistan på Lycosa) heter den Lycosa hispanica. Jag tror att det är samma art som sv:s H. h.
SvaraRaderaOK, två förslag. Hur vet man vilken som är f.d. T. hispanica? Eller om det är någon annan?
SvaraRadera