2021-11-18

Gråsalva

- Gråsalva från "Apoteket på Tjörn" – det ligger fortfarande i Kållekärr, sedan länge öns medicinska centralort. Bild från finfina digitaltmuseum.se.

Många kurer och medel, som under lång tid var så etablerade som någonting kan bli, skulle idag avfärdats som eländigt kvacksalveri, komplett värdelöst på det som det sagts vara bra på. Andra medel var visserligen verksamma, men hade biverkningar som man idag varken behöver stå ut med eller tillåter.

Ett exempel på det senare är gråsalva. Eller kvicksilversalva, som det också kunde kallas. Svenska farmakopén föreskrev 10 delar kvicksilver på 18 delar talg och ister, medan den så kallade militärfarmakopén – jomen, krigarna hade länge egna recept för sig och sina hästar – drog till med lika delar kvicksilver och fett. Den kunde användas mot syfilis och parasiter som löss och skabb. Man gned in salvan på huden, eller på tyglappar som hängdes upp; man visste att kvicksilverångor färdades genom luften och andades in av patienten.

Jag vet inte hur det var med andra sjukor, men för åtminstone löss torde boten ha varit värre än soten – även om salvan avgjort var effektiv, det var inte det som var problemet … Gråsalva var också en storsäljare genom seklerna, ända sedan järnåldern minsann (den nämns i arabiska källor på 800-talet), och länge stapelvara på apoteken.

Hur länge? Längre än man kan tro …

F. n. torde det finnas ungefär ett ton kvicksilver i form av gråsalva och liknande beredningar lagrade på landets apotek till ytterst ringa glädje för mänskligheten men till stor sorg för apoteksinnehavarna.

- Farmaceutisk Revy (1953)

Det var först 1953 som gråsalva och liknande beredningar, med ofta skyhöga halter kvicksilver, blev klassade som gift och receptbelagda. (Se även bloggposten Astmacigaretter, för en klass med läkemedel där åtminstone en sort även innehöll kvicksilver.) Man kan tänka sig att burkar med den metallgråa salvan fanns kvar i stugorna under många år framöver, nyttjade vid lusangrepp eller vad man nu ville använda det dyrbara kraftmedlet mot. Kanske det än idag finns några kvar? I vilket fall innehållet ska tas till särskild destruktion utan dröjsmål.

Jag tvekade innan jag taggade denna bloggpost med kvacksalveri. För det är som sagt inte många år sedan som gråsalva fanns på apoteket, som vilket läkemedel som helst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.