- Exempel på flitigt delat tweet (Twitter gick ju aldrig ner): Fejan är borta, illustrerat med en skärmdump med tvivelaktigt värde
Gårdagen bjöd på två händelser som gav luft åt konspirationsteorier. Här är den ena.
Social media quickly burst into flames, reporting what our engineers rapidly confirmed too. Facebook and its affiliated services WhatsApp and Instagram were, in fact, all down. Their DNS names stopped resolving, and their infrastructure IPs were unreachable. It was as if someone had "pulled the cables" from their data centers all at once and disconnected them from the Internet.
How's that even possible?
- Tom Strickx och Celso Martinho: Understanding How Facebook Disappeared from the Internet, Cloudflare, 4 oktober 2021
Today's events are a gentle reminder that the Internet is a very complex and interdependent system of millions of systems and protocols working together. That trust, standardization, and cooperation between entities are at the center of making it work for almost five billion active users worldwide.
- Strickx & Martinho
Det finns en princip, kallad Hanlons lag, jag vet inte om den kallas något särskilt men det gör den säkert, som säger att om man i en förklaringsmodell behöver välja mellan ondska och inkompetens, eller lite mjukare slarv, är det senare det säkrare kortet.
Ett tillägg: Reaktionerna på ett kvarts dygn utan de största sociala medierna varierade kraftigt. Många tyckte det var trevligt, andra led oavbrutet. Många märkte ingenting eftersom de inte är ute på fejan stup i kvarten. Men störst effekt, på en helt annan nivå, hade stoppet det för de som infogat Facebook, eller någon av deras många delar, i sina verksamheter. Det var folk och företag som inte har epost utan kommunicerar via Messenger eller WhatsApp. Det var restauranger, webbshopar o dyl som främst eller enbart tar emot beställningar via Facebook. I USA kan man swisha via Facebook – eller, just då kunde man det inte. I Sydafrika larmas ambulanser ut via WhatsApp. Och så håller det på. Hur många som förlitade sig på Facebooks tekniska infrastruktur visste att de var några oöverlagda tangenttryck från att få sin verksamhet strypt?
Jag är en stor Facebookanvändare, inte. Har falskt namn och kanske 5 vänner. Men företaget råkar vara arbetsgivare till min äldsta son. Vad man än tycker om företaget gör det nog inte ont att ha det i CV'n. Skall fråga honom om har har någon insiderinformation.
SvaraRaderaMVH
Hans
När jag på 90-talet arbetade på "det väldigt stora företaget" så hade man kvar gamla datasystem för allt möjligt skapade under olika perioder, hjälpligt hopkopplade. Såg ett flödesschema för hur produktion, ekonomi, logistik m.m. antogs hänga ihop, och det såg mest ut som någon hällt ut en gryta kokt spaghetti på golvet. Det gällde med andra ord att förstå att om man mixtrade med något i ena änden av spaghettin så kunde det hända något i den andra. "Någon" missade det, gjorde en obetydlig ändring i något program (ekonomi kanske, minns inte längre, tror det handlade om antal tecken som kunde skrivas på en viss rad) och gick på semester - varpå hela det globala ordersystemet säckade ihop. Folk blev upprörda jorden runt när de försökte knacka in nya beställningar men fick tji. Väldigt upprörda.
SvaraRaderaHa ha. Skulle tro att alla någorlunda stora organisationer som funnits ett tag varit med om liknande. IT-system vill man ska se ut som ordnade praktträdgårdar à la Versailles, där man har fullständig översyn och kontroll på minsta ört; så kanske det är när dag 1, men snart blir det mer och mer som en arkeologisk utgrävning av nån stad som Jerusalem eller Rom, där lämningar från olika århundraden ligger till synes huller om buller. Och ett levande system, där allt ständigt används …
SvaraRaderaMen sånt ligger i sakens natur. Att som Facebook inte bara lägga allt sitt "offentliga" material (sajterna) som sitt "interna" (dörrkoder!) på samma ställe, så att ett fel – som detta felet, eller ett annat – slår ut alltihop, det är bara jättekonstigt. Jag är väldigt förtjust i enkla prylar som jag vet vad de gör och vet var de är. Det gäller verksamhetssystem, i ännu högre grad säkerhetssystem.
Principen kallas "Hanlons rakkniv":
SvaraRaderahttps://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/HanlonsRazor
Det var det ju. Tackar!
SvaraRaderaDirekt från insidan: 'DNS-kollaps, severna gick ner helt enkelt. Nu ska allting vara tillbaka men det var lite kaos igår.'
SvaraRaderaMVH
Hans
James Burkes tv-serie Connections som kan hittas i nätarkivet är över 40 år gammal men fortfarande "cutting edge" även om de tekniska prylar han sysslar med är mest utåldrade. Första avsnittet (1978) börjar mellan WTC-tornarna i New York och den väldiga elkatastrofen som mörknade hela östkusten i USA några år före.
SvaraRaderaInte för att det ändrar eller tillför så mycket, men skärmdumpen ser snarare ut att vara en traceroute än ping.
SvaraRaderaHåller med, på båda punkterna. Justerade bildtexten.
SvaraRadera