2021-06-17

Drottningekar

I Sverige finns ett antal kungsekar. De allra flesta förknippas, givetvis, med sägenfavoriten Karl XII, på ett eller annat sätt; har han inte planterat dem så har han vilat i dess skugga, eller i vanvördigare versioner rentav lättat sig mot stammen. Ingen sådan sägen finns belagd. (Och det är påtagligt hur mycket sämre hela svenska kungahuset i övrigt är representerat.)

I England finns ett antal kungsekar. Men mer anmärkningsvärt, åtminstone ur ett svenskt perspektiv, är drottningekarna. Och drottningen är Elizabeth.

En hel del av träden sägs hon ha planterat. Men även här finns variationer, när man inte fått ihop allt för ålderdomliga träd med Bettans regering. Kanske hon stod på jaktpass vid trädet, eller lekte i det som barn, eller tappade smycken vid det, eller ... Och liksom i fallet med Kalles många träd saknas alltid belägg. De kungliga ekarna är en populär och enkel metod för att med sägnens hjälp få en lokal relation till berömdheter.

En engelsk drottningek som förknippats med en annan drottning Elizabeth stod i Northamptonshire. Under den sägs Elizabeth Woodward 1464 ha träffat sin blivande make, den blivande Edward IV. Eken stod länge och väl men skadades svårt av en brand på 1990-talet. När den sista grenen gett upp tog man reda på hur gammal eken egentligen var. Den visade sig ha planterats ca 1650.



2 kommentarer:

  1. Lite relaterat. Nog såg myndigheterna till att det planterades ekar för man behövde träet till krigsfartyg. Problemet var bara att det var nästa generation som fick skörda resultatet. Jag har läst en artikel om det för många år sedan typ 'Varför planteras inga ekar nu för tiden'

    MVH

    Hans

    SvaraRadera
  2. Den forna kungseken vid Flottsund utanför Uppsala förknippas oftast med Gustav I (Vasa).

    Det jag fick höra om den i min barndom var att kungen ifråga sades ha bundit sin häst där, och att blixten slagit ner i den.

    I den berättelse min fru fick höra under samma tid var de två händelserna sammanslagna, dvs att blixten slagit ned i eken när kungen hade hästen bunden där, alternativt när han låg och vilade under den.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.