2020-11-15

När lasersikten var nytt

Terminator was released in 1984, and while laser sights on weapons are common now, when the film was first shown the red laser was able to communicate something subtle and powerful to the audience: this is a machine, deadly accurate and futuristic.

- True story: the making of the Terminator's laser-sighter .45 pistol, Ars Technica 10 mars 2010

Lasersikten är filmiskt användbara. Dittills hade samma information fått signaleras med ett hårkors lagt över målet, eller möjligen pistolpipan som man ser James Bond genom. Det var lika tydligt men mer visuellt när Sarah Connor fick den röda fläcken i pannan; då visste både hon och publiken att nu, nu är det kört. (Spoiler: Det var inte kört.) Naturligtvis finns det en artikel på tv tropes om fenomenet: Laser Sight. Och naturligtvis är den illustrerad med Arnold. Jag vet inte om det var allra första gången man såg ett lasersikte i en storfilm, men det var då det satte sig.

Det är en intressant detalj: Det kan ha varit första gången man såg ett lasersikte i en storfilm. Det var avgjort ett av de första beläggen. Och på den tiden hade tekniken en känsla som den inte har idag. Lasersikten hade funnits i några år men de var fortfarande mycket dyra och mycket sällsynta. Att robotkrigaren från framtiden hade fått tag på ett sådant var logiskt, och förstärkte bilden av futuristisk dödlig högteknologi, på gränsen till science fiction. Den aspekten är svårare att tänka sig idag, när laserpekare säljs som kattleksaker för några tior.

Även om lasersikten än idag kostar mer än några tior så är de oerhört mycket billigare än på den tiden. Och mindre och smidigare på alla sätt.

Colts .357 Magnum Trooper var 1979 det första handeldvapnet med lasersikte. Det såldes som en enhet: Siktet var inte gjort för att tas av. Batteriet fanns i den förlängda kolven. Även om filmmakarna tilltalades av själva siktet så hade de knappast något till övers för vapnets utseende i sin helhet. Gick det att få fram en konstruktion som fungerade bättre på film? Jo, fast då fick man fuska.

Arnold hade två olika pistoler i filmen, en med ett snyggare sikte som inte fungerade och en med ett sikte som fungerade. Här är den senare. Batteri och strömbrytare i innerfickan, sladden genom ärmen. Hans AMT Hardballer Longslide är för övrigt en klon av en riktig långkörare: Colt M1911, som började tillverkas före första världskriget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.