Det finns påfallande många faktoider och slikt om Pippi Långstrump. Här är några; säkert finns det fler.
- "Den som är stark måste också vara snäll" – Detta säger Pippi aldrig. Det närmaste är när Astrid, i bilderboken Känner du Pippi Långstrump? (1947 med myriader omtryck), gör konstaterandet ("den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll"). Huruvida Bamse någonsin sagt citatet, i befintlig form eller något liknande med samma betydelse, vet jag inte.
- "Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!" – Detta säger Pippi aldrig. När hon vid ett tillfälle ska spela piano frågar Tommy om hon verkligen kan det, varvid svaret blir "Hur ska jag kunna veta det, om jag aldrig försökt?" I tv-serien förekommer ett snarlikt replikutbyte med en trumpet (antagligen pianot redigerat och flyttat): "Kan du verkligen spela trumpet?" "Det vet jag inte, men det går nog lättare nu när jag har en trumpet." Liknande citat men mindre övermodiga.
- Lilla Gubben kallas bara "hästen" i böckerna. Namnet fick han i tv-serien.
- Herr Nilsson är en markatta i böckerna. I tv-serien är han en dödskalleapa.
- Kling och Klang kallas bara "poliserna" i böckerna. Namnet fick de i tv-serien.
- Prussiluskan, fru Prysselius, förekommer bara i tv-serien. Hon ersatte den fröken Rosenblom som finns i böckerna och har en liknande roll.
Det är påfallande hur stor del av "arvet" kring Pippi, tankegodset vi rör oss med, som kom via tv-serierna. Vilket inte är något som helst problem eftersom Astrid var mycket engagerad i filmatiserandet och skrev nästan alla manus själv.
Jag tog upp ämnet i en bloggpost för en massa år sedan men sedan dess har jag hittat flera nya fina faktoider.
Uttalande nummer 1 tillskrivs också Bamse. Men bara för att något passar bra in på en karaktär (som det ju gör på bägge) behöver hen ju inte själv ha sagt det. Belägg har jag inte (och han kan ju oavsett inte ha sagt det före 1947).
SvaraRaderaAngående Astrids nära inblandning i TV-produktioner, så var det först långt upp i vuxen ålder som jag fick klart för mig att "Vi på Saltkråkan" var TV-serie först och bok först senare. Undrar om jag är ensam om det...
Jag blir väldigt glad över (men egentligen inte förvånad) att se att du inte tar den så vanliga ansatsen att "boken" (som brukar komma först) är sanningen, medan filmatiseringen är en mer eller mindre lyckad reinkarnation, och att alla ställen där filmatiseringen avviker ses som "fel".
SvaraRaderaEn bok och en film är två olika sätt, med olika förutsättningar, att berätta en historia, och det som fungerar i det ena fungerar inte i det andra. Att säga att "boken är bättre än filmen" är inte så fruktsamt.
Men det är väldigt intressant hur en film och en litterär förlaga smälts ihop i ett arv, till exempel i Astrid Lindgrens alster, när nya utgåvor och uttryck (teater mm) tillkommer genom åren, samtidigt som den tidsepok de skildrar blir allt mer avlägsen.
/Håkan
(I min pippi-bok skriver författaren "Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll")
På Kolmårdens djurpark ska tydligen finnas en Bamsestaty med ett citat om att man måste vara snäll om man är stark:
SvaraRaderahttps://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Qla7GR/de-ar-starka-och-snalla--men-vems-ar-citatet
Har liksom Joakim E alltid kopplat det till Bamse, men i artikeln så konstaterar de dock samma sak som i blogginlägget att ursprunget är Astrid Lindgren om men inte via karaktären Pippi Långstrump.
Joakim E: Bamse måste såklart vara med på nr 1. Fixat. Det finns en sida på faktoider.nu om citatet och där är både Pippi och Bamse med, liksom (naturligtvis) Pippi-citatet med 2x"väldigt" som HJ påpekade.
SvaraRaderaJag skulle tro att de flesta aldrig tänkt på saken, men om man frågade skulle utgå ifrån att Saltkråkan började som bok. Det är ju så det "alltid" är, eller hur?
HJ: Om Astrid Lindgren inte varit inblandad i det filmande arbetet hade det varit en annan sak. Men nu var hon med, sedan hon blivit besviken på den allra första Pippi-filmatiseringen – den har inte många sett! – från 1949. Roller, namn och allt vad det är har godkänts av henne, och är därmed lika mycket original och kanon som böckerna.
AH: Bamsestatyn med citatet har jag inte sett förr. Det som står i AB är, händelsevis, detsamma som jag kommit fram till.
SvaraRaderaDet slog mig att citatet är väldigt likt Spindelmannens motto "With great power comes great responsibility". Kollade Wikipedia och tydligen är det inte heller nåt Stan Lee själv hittat på, utan är belagt sen åtminstone 1700-talet. Om det är så pass gammalt allmänt tankegods kanske den exakta ordalydelsen är mindre viktig?
SvaraRaderahttps://en.wikipedia.org/wiki/With_great_power_comes_great_responsibility
Har du funderat på att göra en sida om faktoider FRÅN Pippi?
SvaraRaderaT.ex. att alla sover med fötterna på huvudkudden i Egypten.