Försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar.
Pseudoscience, hoaxes, half-truths and other factoids – since 2007.
2020-05-05
Uppskjuten supernova
Det finns två stjärnbilder på norra himlavalvet som alla ska känna igen: Karlavagnen och Orion. Här är den senare med sitt bälte och två starka stjärnor, Rigel längst t.h. och Betelgeuse längst t.v. Betelgeuse känns även igen på färgen, som är tydligare på fotografier än i den ljussvaga verkligheten: Det är en röd jätte. (Ett tips när man tittar med kikare är att skruva den en aning ur fokus. När ljusfläckarna blir större blir skillnaderna i färg tydligare.)
Ett annat namn på Betelgeuse är Alpha Orionis = den ljusstarkaste stjärnan i Orion. Att det inte stämmer ser man direkt på bilden ovan: Rigel är betydligt ljusare. Men det stämde nog när den fick beteckningen 1603. För Betelgeuse är en så kallad variabel som varierar i ljusstyrka, mer än någon annan stjärna av den magnituden.
På sista tiden – även med mänskliga mått mätt – har Betelgeuse minskat ovanligt mycket, och alldeles väldigt ovanligt snabbt. Under hösten 2019 gick den på några månader från himlavalvets sjätte ljusstarkaste stjärna till den tjugoförsta (ca). Många spekulerade i att någonting mycket, mycket speciellt var på gång: Att Betelgeuse skulle explodera i en supernova.
Att Betelgeuse kommer att explodera i en supernova vet vi. Det kan inträffa när som helst, med astronomiska eller, faktiskt, mänskliga mått: Det kan inträffa nästa vecka eller om hundratusen år, men förmodligen inte mycket mer än så. Det ska bli en syn! Men en sådan apokalyptisk händelse sker knappast utan förvarningar. En sådan förvarning är att stjärnan minskar i ljusstyrka.
Under en tid var Betelgeuse himlavalvets mest spännande stjärna. Men i februari noterades att stjärnan sedd i infrarött inte förändrats nämnvärt. Stjärnan i sig lyste lika starkt som vanligt; att ovanligt lite av det ljuset nådde oss berodde nog på något skräp som kommit emellan. Och sedan började den att lysa allt starkare igen, en förändring som gick ännu fortare än höstens minskning.
Idag lyser Betelgeuse rentav något starkare än den gjorde i somras. Den kraftiga minskningen var "bara" ännu en oregelbundenhet i dess halvregelbundet variabla liv.
AAVSO - AAVSO Light Curve Generator 2 (LCG2): https://www.aavso.org/LCGv2/, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86007744
Betelgeuses ljusstyrka (skenbar magnitud) från augusti 2019 till april 2020.
Att Betelgeuse kommer att explodera i en supernova vet vi. Det kan inträffa när som helst, med astronomiska eller, faktiskt, mänskliga mått: Det kan inträffa nästa vecka eller om hundratusen år, men förmodligen inte mycket mer än så.
SvaraRaderaEller än bättre så har det redan hänt! :)
:-D Ja! Såklart.
SvaraRadera