Försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar.
Pseudoscience, hoaxes, half-truths and other factoids – since 2007.
2020-05-10
Turboknappen
Detalj från en tvättmaskin? Nej, detalj från en PC som de såg ut på 1990-talet. Ofta med lås, en gammal kontorsdetalj från IBM som hängde med i många år (i brist på in- och utloggande kunde man manuellt låsa tangentbordet), ofta med en display (t.v.) som skröt om hur många MHz maskinen spann på ... Och så knapp/lampa märkta "turbo". Vad var de bra för?
När man programmerar spel kan man kontrollera händelser per tid (flytta den här figuren 50 ggr/sekund) eller klockcykler (flytta den här figuren var n:te klockcykel, typ). Så länge datorerna är likadant klockade så kan det gå på ett ut. Men så småningom gick PC-modellerna från den ursprungliga klockfrekvensen på 4,77 MHz till 6 MHz. Sedan blev det 8 MHz, 12, 16, 25, 50 ... Vilket innebar att spel skrivna på "fel" sätt för långsammare datorer lätt kunde bli ospelbara på snabbare datorer. Det var då man fick användning för turboknappen, ologiskt nog.
För när "turbo" var aktiverad gick datorn på sin vanliga hastighet. Det fanns ingen anledning att inte ha den "inkopplad" när man jobbade eller spelade moderna spel. När man "kopplade ur turbon" slöades maskinen ner till en hastighet motsvarande en ur-PC från 1981, eller vad konstruktörerna nu tyckte var lagom. Då blev de gamla ospelbara spelen spelbara.
Turboknappen var mer eller mindre standard på stationära datorer under ett antal år på 1990-talet, kanske tidigare men knappast senare. Gissningsvis har ingen dator med turboknapp tillverkats det senaste kvartsseklet.
Wikipedia (eng.): Turbo button
Vi köpte ett 486-system 1994 som jag minns hade sådan knapp, fast vi hade aldrig någon användning för den. De försvann nog när 486:orna fasades ut i persondatorer, just kring 1995.
SvaraRaderaTvå belägg som jag tror ringar in tiden då det förekom:
SvaraRaderaDatorsal på Komvux 1988 eller -89 med nya DOS datorer med turboknapp och 386 processorer
Min första Inteldator inköpt 1996 med Pentium 100 eller 120 MHz där lådan hade en turboknapp men moderkortet inte stödde det (däremot kunde man konfigurera vad de två 7-segments displayerna skulle visa beroende på intryckt knapp eller inte vilket ledde till en enkel animation)
Jag minns turboknappen på 386-datorer från slutet av 1980-talet. Borde ha varit 1986-1988 då jag jobbade med just sådana datorer på Nokia.
SvaraRaderaOm jag minns rätt så kom den just med 80386, alltså 1986.
Jag minns den dock inte från senare datorer (typ från 1989), men det kan vara att just jag inte råkade ut för den.
Det kanske var övergången från AT- till ATX-lådor som gjorde att knappen försvann, även om funktionen försvunnit från moderkorten tidigare? Det innebar slutet för annat också, som extra eluttag på baksidan av datorn för att koppla in skärmen och stänga av den med datorns strömbrytare.
SvaraRaderaTack för nostalgin! Jag minns turboknappen från vår första PC som inköptes 1989 eller 1990, men "bara" var en 286:a ("AT-kompatibel" i det IBM-centriska språkbruket som användes då). Det enda tillfället jag minns att knappen användes (dvs när man valde att inte ha den intryckt) var när det skulle spelas Toppler, ett ryskt spel som (tror jag) distribuerades av Svenska PC-klubben (en företeelse som nästan skulle förtjäna en egen bloggpost) och som var praktiskt taget ospelbart på "turbo".
SvaraRadera