2019-06-07

Metric madness

"Stop metric madness!" tyckte John Michell

Den vanliga D-dagen kan ni. En annan D-dag inträffade den 15 februari 1971. Decimal Day innebar att Storbritannien lade ner det gamla myntsystemet, Fram tills dess hade 1 pund delades upp i 20 shilling, som var och en delats upp i 12 pence. Nu blev det betydligt enklare – kan man tycka – när pundet delades upp i 100 new pence, punkt.

Naturligtvis höll inte alla med. En som tog striden var den radikal-traditionalistiske new age-profeten John Michell. Hans argumentation påminner inte så lite om när Charlesarna Piazzi Smyth och S. Knight argumenterade för den heliga pyramid-pinten (se bloggposten The holy pint). Istället för att härleda heligheten från pyramidbyggare och Jehova valde den genombrittiske Michell att tolka £ds-systemet (pund skilling pence) och andra förment ur-brittiska enheter som en ättling av den megalitiska yarden. Det var ett lika påhittat mått som någonsin Piazzi Smyths pyramidtum.

5 kommentarer:

  1. Tur nog finns det länder som fortfarande har mod nog att bekämpa detta tyranniska metriska system:

    https://video.foxnews.com/v/6045110807001/#sp=show-clips

    För du känner väl till att det metriska systemet är helt påhittat?

    Klippet fick mig att bättre förstå de i Sverige som menar att vi aldrig varit till månen. De sitter säkert här och tänker att med det metriska systemet är det omöjligt, men tänker inte på att amerikanarna använde de överlägset mer användbara traditionella amerikanska måtten.

    SvaraRadera
  2. Vilket måttsystem är inte påhittat?

    Tidigare månfärder har inte hindrat NASA ifrån att i dag ha gått över till metersystemet.

    https://www.space.com/3332-nasa-finally-metric.html

    SvaraRadera
  3. Nå, men enheter tillskrivna folk som aldrig använt dem. Det är åtminstone vad jag avsåg med att megalityard och pyramidtummar var "påhittade".

    NASA är ett intressant fall där vetenskapens meter krockar med ingenjörernas (och alla andras) fot och tum. Det fanns ju ett väldigt konkret exempel på hur det kunde gå när man blandar ihop enheterna.

    SvaraRadera
  4. Ja, att hitta på ett faktum är väl lite att Go the extra mile. Tyckte dock det var lite kul att de i klippet från Fox säger att metern är helt påhittad utifrån jordens omkrets som inte är exakt uträknad, till skillnad mot deras traditionella mått som utgår från verkliga saker. Tum och fot må en gång i tiden ha utgått ifrån kroppen, men idag är längden exakt fastslagna för dessa mått. Det innebär ju bland annat att den person vars fot är en fot lång har en väldigt stor fot. Sedan är väl ett problem med begreppet fot att det inte är lika över hela världen det användes. Det gäller visserligen även begreppet mil. Om jag inte har fel gjorde väl Columbus ett misstag där, då han trodde att måttet han hade på jordens omkrets var skrivet i italienska mil och inte i arabiska mil som var fallet.

    SvaraRadera
  5. Stämmer bra med Columbus. Ett utmärkt mått för jordens storlek blev tvärfel i hans huvud.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.