Men korrekthet och nyanser bekymrade inte den redaktör på SvD som satte rubriken "Studie: Välling kan öka risken för diabetes". (Samma artikel har senare fått den kraftigt nedtonade och mindre intressanta rubriken "Forskare: Lagrat mjölkpulver kan ge inflammation i tarmen".)
Den usla vetenskapsjournalistiken har omsorgsfullt hackats sönder av andra. Som till exempel Mattias Öberg:
Studien handlar över huvud taget inte om diabetes! Istället för att granska vetenskapen kritiskt fyller SvD förstasidan och ett helt uppslag med slutsater om att föräldrar ska undvika att ge sina barn välling om de vill slippa diabetes.- Falska nyheter om välling och diabetes, 25 januari 2018 (med en kort men för ändamålet tillräckligt detaljerad återgivning av hur undersökningen gick till)
Eller en barnläkare och professor i klinisk epidemiologi:
Forskarna har inte studerat barn. Forskarna har inte studerat diabetes.
Det finns en rad olika ämnen som kan ge inflammation (till exempel virus, stress och viss mat) utan att ha koppling till typ 1-diabetes. Hur tidningsmakarna fått dessa fynd till att välling kan öka risken för diabetes är en gåta.- Jonas F Ludvigsson: Bevis saknas för att välling orsakar typ 1-diabetes, DN 28 januari 2019
SvD:s fake news återgavs okritiskt, med samma vinkling, i SVT och TV 4. Redan Aftonbladet hade tonat ner budskapet rejält ("Mjölkpulver kan innehålla skadligt ämne").
Ett återkommande tema på denna blogg är när medier med hög svansföring visar sig vara generande lätta att dupera. För här rör det sig, som så ofta, inte rör sig om något avancerat trixande. Det hade räckt att läsa studien. Hur kan en tidning, som kallar sin hemsida för "Sveriges kvalitetssajt för nyheter", ha råd att hålla sig med minusförmågor som publicerar ogrundat hittepå i deras namn?
När jag var ung och internet inte fanns så hade jag listat de fyra stora såhär:
SvaraRaderaSvD
DN
Expressen
Aftonbladet
Men någonting har hänt.
Vad säger ni i Konungariket?
MVH
Hans
Menar du upplagor/spridning? Ur minnet är väl DN störst i morgonpress, sen SvD och GP. På nätet är AB störst men sen blir det komplicerat, särskilt sen betalväggar blev vanligt.
SvaraRaderaHårdraget, inte hårddraget.
SvaraRaderaMvh språkpolisen :)