2018-12-04

Östersjön på sniskan

Här har vi en berömd världskarta från 1502. Den kallas Cantinos karta, inte efter någon kartograf men väl han som lyckades komma över den portugisiska dyrgripen för hertigen av Navarras räkning. För även om god betalning erlades så var en karta med denna exceptionella kvalitet nästintill ovärderlig. Den är även ett intyg på hur god uppfattning de allra mest insatta hade om stora delar av världen, åtminstone valda delar.

Här är till exempel västindien (jag kunde inte låta bli att lägga in en modernare karta). Det har gått tio år sedan Columbus första expedition.

Bara två år efter att Cabral förklarat Brasilien för portugisiskt territorium hade så här mycket kust kartlagts.

Afrika hade varit portugisiskt hemmavatten i nästan hundra år. Det känns som om man skulle kunna navigera efter denna karta än idag.

Och här... Har vi Skandinavien. Idén att Östersjön har öst-västlig sträckning i hela sin längd är inte ny; det finns en liknande uppgift hos Adam av Bremen, även om han, som så många andra, bara är mångordig om ointressanta saker.

Men jag vet inte om jag någonsin sett en lika tydlig bild av vilken avsides obygd Skandinavien var vid den här tiden.

4 kommentarer:

  1. Mina tankar går direkt till Sid Meyers "civilization" när man med enklare fartyg börjar ge sig ut för att kartlägga världen. Just utforskandet av det svarta på kartan och att dyka på andra civilizationer är den helt klart roligaste delen i spelet. Kusterna först, sedan inåt landet...

    /Håkan

    SvaraRadera
  2. Civilization! Inget spel utan en simulering. Fast så långt som att förvränga trakter man bara känner till ryktesvägen går det inte. :-)

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte mest på kartorna över Karibien och Brasilien. Kusten hyfsad, outforskat innanför.

    SvaraRadera
  4. Norska kusten verkar vara hyfsat kartlagd. Portugiserna föredrog nog bacalhau framför sill.

    MVH

    Hans

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.