2018-09-18

Lilla huset på prärien

Omslag från 1935
Serien är känd för att representera sunda och trevliga värderingar och familjen Ingalls vardagsbekymmer utgör handlingen.
- ”Lilla huset på prärien” blir långfilm, SVT Kultur 28 januari 2016

Om man vuxit upp med tv-serien tar det emot bara att se titeln. För det lilla jag minns är sockersött och äppelkäckt, en räcka genuint ointressanta "vardagsbekymmer" och valhänt serverade moralkakor. Det är synd, för böckerna är väldigt mycket bättre än så: Vardagslivet i nybyggarnas mellanvästern 1870-1894, i såväl prärie som storskog.

Sen är det svårt att inte bli nyfiken på dottern. Författarinnan Laura Ingalls Wilders dotter hette Rose Wilder Lane. Det var hon som fick morsan att ge ut barndomsminnena. Det antyds att hennes politiska preferenser påverkat materialet; om så var fallet märktes det knappast i tv-serien åtminstone.
Along with Ayn Rand and Isabel Paterson, Lane is noted as one of the founders of the American libertarian movement.
- Wikipedia: Rose Wilder Lane

(Vad långfilmen beträffar så verkar den fortfarade vara "under development", vilket kan betyda i stort sett vad som helst.)

Wikipedia: Little House on the Prairie

1 kommentar:

  1. Vill bara instämma i detta att böckerna är något helt annat än tv-serien. Blev ganska förvånad när första boken har ett kapitel som i stort sett bara beskriver hur man stöper sina egna muskötkulor.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.